Cenevreli kadınlar Efrîn direniş marşları eşliğinde yürüdü

Cenevreli kadınlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle erkek egemenlikçi zihniyete karşı Efrîn direniş marşları ve YPJ bayrakları ile yürüdü.

Cenevreli anarşist, feminist ve alternatif çevrelere mensup binlerce kadın gerçekleştirdikleri görkemli bir yürüyüşle 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutladı. Cenevre Şehir Merkezinde Plainplais meydanına kadar gerçekleştirilen yürüyüşte çok renkli görüntülerin yaşandığı yürüyüşe erkeklerin katılmasına izin verilmedi. Yürüyüşe Efrîn ve Rojava’daki kadınların direnişi damgasını vurdu.

EFRİN DİRENİŞ MARŞLARI EŞLİĞİNDE YÜRÜDÜLER

Efrîn direniş marşlarının da sık sık çalındığı yürüyüşte “Kadınlar direniyor”, “Faşizme, cinsiyetçiliğe hayır”, “Yaşasın feminist mücadelemiz”, “Kadınlar sisteme ve polise karşı”, “Nasıl istersek öyle yaşarız”, “Kadınlar Efrîn için ayakta” ve “Jin Jiyan Azadi” gibi pankartların yanı sıra erkek egemenlikçi zihniyete karşı yazılmış dövizler taşındı.

YPJ BAYRAKLARI TAŞIDILAR

Sık sık hep bir ağızdan devlet, faşizm, ırkçılık, savaş ve cinsiyetçi politikalar aleyhine sloganları atan kadınlar, “sadece bugün değil her gün sokaklar bizimdir” diyerek yürüyüş boyunca adete Cenevre sokaklarını zapt etti. Yine yürüyüşte YPJ bayrakları taşıyan çok sayıda kadın Rojava’daki kadın devrimini selamladı.

Polisin yürüyüşçülere yaklaşmasına izin vermeyen kadınlar, “Kadınlar ayağa kalkarsa dünya durur” dünya durur mesajı verdi.

Yapılan yürüyüşün ardından yapılan açıklamada cinsiyetçi, faşist, ırkçı politikalar sert dille eleştirilirken, kadınların artık erkek egemenlikçi zihniyete karşı ayağa kalkması gerektiği çağrısı yapıldı.

KADINLAR BİRLEŞİRSE…

Yine yürüyüşte Kürt Kadınları adına konuşan Latcheen Derik, Kürt Kadınlarının özgürlük verdiği özgürlük mücadelesinden bahsetti. Kürt kadınlarının bugün Rojava’da dünya kadınlarının geleceğini savunduğunu söyleyen Derik, “Biz kadınlar bugün mücadelemizi birleştirirsek hiçbir güç bizim önümüzde duramaz” dedi.

‘DÜNYA KADINLARINI DİRENİŞİE ÇAĞIRIYORUZ’

Türk devletinin Efrîn’e dönük saldırılarına da dikkat çeken Derik, şöyle devam etti: “Türk devleti Efrîn’de sadece Kürtlere saldırmıyor orada dünya kadınlarının geleceğine saldırı var. Kadından korkan egemenler bugün Kürt kadının direnişinin önüne geçmek istiyorlar. Ama nafile Kürt kadınları bir kez ayağa kalktı artık kimse kadınların önünde durmaya cesaret edemez. Biz 8 Mart vesilesiyle buradan Efrîn’de direnen kadınları bir kez yine selamlarken, bugün dünyanın sokaklarında olan kadınları Kürt kadınlarının direnişine katılmaya çağıyoruz.”

Derik konuşmasını sık sık alkış ve sloganlar kesen kadınlar hep bir ağızdan “Jin Jiyan Azadi” sloganı atarak Efrîn direnişine selamladı.