Cinsel saldırı davasında ‘iyi hal’ ile 15 yıl hapis!

Bornova'da bir kadına cinsel saldırıda bulundukları için yargılanan erkeklere verilen cezanın az olması nedeniyle Yargıtayca bozulan dava bugün yeniden görüldü. Mahkeme heyeti iki erkeğe de ‘iyi hal’ indirimiyle 15 yıl 3'er ay hapis cezası verdi.

İzmir'in Bornova ilçesinde  2010 yılında E. isimli kadın, kendisini cinsel saldırıya maruz bırakan iki erkeğe dava açılmıştı. Yargılama sonunda, İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıklar Ali Yavaş ve Gökhan Muşmula isimli erkeklere “nitelikli cinsel saldırı” suçundan 9 yıl 2'şer ay, “cebir ve tehditle hürriyetini kısıtlama” suçundan ise 5'er yıl olmak üzere, 14 yıl 2'şer ay hapis cezası vermişti. 

Yargıtay ise üniversite öğrencisi E.’ye karşı “işlenen suçun niteliği”, sanık erkeklerin “olayda kasıtlı kusurlarının yoğunluğu” ve “mağdurun ruh sağlığının bozulması” nedeniyle sanıklara verilecek cezanın daha fazla olması gerektiğini belirterek bu kararı bozmuştu.

Kararın bozulması ardından yeniden İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, tutuklu sanık Ali Yavaş, sanık Gökhan Muşmula ile E.E 'nin  avukatları ve davaya müdahil olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun avukatları katıldı. Diğer tutuklu sanık Gökhan Muşmula ise Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemiyle (SEGBİS) duruşmayı takip etti.

Mahkeme heyeti, sanık erkekler hakkında ilk önce "nitelikli cinsel saldırı" suçundan 18 yıl  3'er aylık hapis cezası kararı verirken, eril yargıya gerekçe olarak sunulan ‘iyi halini’ göz önünde bulundurarak hapis cezasını 15 yıl 3'er aya indirdi.