CNI’den KJK’ye mektup: Örgütlenerek ataerkil sistemi yenebiliriz

Meksika Yerli Halklar Ulusal Kongresi ve sözcülüğü KJK’ye iletilmek üzere kamuoyuna açık bir mektup yayınladı.

Meksika’da yaşayan 37 yerli halkın bileşimiyle oluşan Meksika Ulusal Yerli Halklar Kongresi 1 Temmuz 2018’de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri için María de Jesús Patricio Martínez’i aday göstermesine ilişkin KJK’nin yayınladığı dayanışma mesajına cevap verdi.

KJK’nin mesajını kendi bünyesindeki halk meclislerine okuduklarını belirten CNI sözcülüğü mektubunda Kürt kadınlarının mücadelesinin örnek teşkil ettiğini ve ilham verici olduğunu belirtti.

“Dünyanın herhangi bir yerinde, tarihin herhangi bir zamanında, bizleri ezen vahşi kapitalist sistem karşısında mücadele eden, başkaldıran ve yeni yaşam yolları inşa etme önerisi olan tüm kadınların mücadelesi, bizleri birleştirmesi gereken tek bir onurlu mücadeledir” denilen Meksika Yerli Halklar Ulusal Kongresi mektubunda, Meksika’daki kadınların yerli, yoksul ve kadın olmaktan ötürü üçlü sömürüye maruz kaldığı belirtildi. Mektupta halkların bu sistemi ancak kendi kadim kültürüne dayanarak yenebileceğini ve ortak mücadelenin önemine dikkat çekildi.

“Meksika’daki yerli halkların ve kadınların, Kürt kadın hareketiyle bağı ‘İspanya Krallığı'nın topraklarımıza yaptığı fetih savaşından bu yana; halklar, uluslar ve klanlar olarak var olmak için halklarımız, topraklarımızla, dillerimizle, giysilerimizle, kültürlerimizle ve kendi hükümetlerimizle sizinkisi gibi hayatta kalmak için direniyoruz” diye devam eden mektupta şunlar ifade edildi:

“Sizin kelimelerinizi duymak ve mücadelenizi tanımak, bizlere acı çektiren sorunların başka coğrafyalarda da yansıması olduğunu anlamamızı sağladı. Dünyaya hükmeden bu ölümcül sistem, onun yolunu yürümek istemeyen tüm kişilere, örgütlere ve halklara darbe vurdu. Buna karşılık sizin örneğinizle ve ilhamınızla da netleşmiştir ki: yalnızca tüm dünyada antikapitalist ve antipatriyarkal mücadelelerin birleşmesiyle, sizin ve bizim, binlerce kadın ve erkeğin, işçilerin, sendikaların, gençlerin ve yerli halkların mücadelelerinin birleşmesiyle; yalnızca örgütlenerek, birbirimize eklenerek ortak düşmanımızı, o çok başlı yılan kapitalist, ataerkil, ırkçı ve sömürgeci sistemi yenebiliriz.

2018’de yapılacak seçimler kadının siyasal alandaki varlığı açısından önemli bir fırsattır. Aramızdaki mesafeler uzak, ama ideallerimiz ve özgürlükçü pratiklerimiz birbirimize yakın.

An biz halkların ve kadınların anıdır. Zapatista kardeşlerimizin ve diğer halkların, sizlerin örneğini takip ederek özerk örgütlenme süreçlerini, komünlerde örgütlenmiş halka itaat eden özerk yönetimleri, tabandan örgütlenerek yeniden diriltelim. Hükümet Yerli Konseyi gibi; bütün dünyaların yerinin olduğu ve bütün dünyalara saygı duyan, olduğumuz ve istediğimiz gibi olmamıza müsaade eden, kimsenin sömürülmediği ve ayrımcılığa uğramadığı, kadınların saygı gördüğü, değer verildiği ve içerildiği bir dünyayı kurmak için mücadelelerimizi birleştirelim. Özgür ilişkilerin olduğu ve kendi aramızda, halklarımız arasında ve toprak anayla ahenkle bir arada yaşayabileceğimiz bu dünyayı erkek yoldaşlarımızla birlikte kuralım.

Düşlerimizi gerçekleştirmek için hayatını veren tüm kardeşlerimizin yaşayan ve bize eşlik etmeye devam eden hatırasıyla sizleri; mesafe olarak uzak ama kalplerimize yakın dağlardaki kardeş halkı selamlıyoruz, kucaklıyoruz ve sizlere teşekkür ediyoruz. Biliyoruz ki dünyanın tüm kadınlarının ve tüm halklarının özgürlüğü için yaşamakta, örgütlenmekte, mücadele etmekte ve ölmektesiniz.”