Çocuk yaşta evlendirilen kadınların sayısı 1,2 milyara ulaşacak

Dünya üzerinde her 7 saniyede bir kız çocuğunun zorla evlendirildiği belirtilen bir rapora göre, günümüzde 700 milyon olan çocuk yaşta evlendirilmiş kadınların sayısı 35 yılda 1,2 milyara kadar çıkacak.

Save the Children adlı kuruluş tarafından yayınlanan bir rapora göre, Nijer, Çad, Orta Afrika Cumhuriyeti, Mali ve Somali küçük yaşlardaki kız çocuklarının evlendirilme oranlarının en yüksek olduğu ülkeler olarak öne çıkıyor. Nijerya’da yoksul kız çocuklarının yüzde 40’ının 15 yaşından önce evlendirildiği belirtilen raporda, zengin ailelerde ise bu oranın yüzde 3 olduğuna dikkat çekildi. 

Dünyanın nüfus olarak ikinci büyük ülkesi Hindistan’da ise 18 yaşın alındaki kız çocuklarının yüzde 47 kadarının, yani 25 milyonunun evli olduğu raporda yer aldı. 

Bu konuda en düşük orana sahip ülkeler ise İsveç, Finlandiya, Norveç, Hollanda ve Belçika oldu. 

Kuruluşun raporunda, erken yaşta evlendirilmeleri nedeniyle kız çocuklarında hayatları boyunca sürecek ciddi sağlık problemleri oluşurken, hem kendi bedenlerinde hem de doğuracakları çocukların bedenlerinde hastalıklara maruz kalma riski yüksek. Raporda, eğitim ve öğrenimden geri kalan bu kişilerin yaşamlarında ev içi şiddet, suistimal ve tecavüze en fazla maruz kalan bireyler olduğunun da altıı çizildi. 

Save the Children raporunda dikkat çekilen bir diğer nokta ise duyarlılık oluşturulmaması halinde çocuk yaşta evlendirilmiş kadınların sayısının milyarın üzerine çıkacağı vurgulandı. Buna göre, halen dünya üzerindeki kadınların 700 milyonu 18 yaşından önce evlendirilenlerden oluşurken, bu sayı 2030’da 950 milyon, 2050’de ise 1,2 milyara kadar çıkacak.