DAİŞ'ten kurtarılan kadınlar ailelerine ulaştırılıyor

Fırat’ın Gazabı Hamlesinde DAİŞ’in elinde rehin olan ve köle statüsüne indirgenen kadınlar özgürleştirilmeye devam ederken YPJ ve Kadın Konseyinin ortak çalışmasıyla ailelerine ulaştırılıyorlar.

Ağustos 2014’te Şengal’e yönelik soykırım saldırılarında binlerce Êzidî kadını DAİŞ tarafından kaçırıldı. Çoğunluğu Suriye’de DAİŞ’in elinde bulunan şehirlere getirilerek köle pazarlarında satıldı. YPG ve YPJ’nin DAİŞ’e karşı yürüttüğü mücadele bu kadınlar için de umut oldu.

Çoğunluğu Fırat’ın Gazabı Hamlesi’nde olmak üzere 2014’ten bu yana  85’i kadın olmak üzere 150 Êzîdî insanı YPG ve YPJ tarafından özgürleştirilerek Şengal Halk Meclisi’ne teslim edildi.

Bu süreçte içesinde YPG ve YPJ güçleri kurtarılan insanları Derik’te bulunan Newroz kampı üzerinden veya direk Şengal’e ulaştırırken son bir aydır bu çalışmalar Cizire Kantonu Kadın Konseyi’yle birlikte yürütülüyor. Bir aylık süreçte 7 Êzîdî kadın konseyi aracılığıyla Şengal Kadın Meclisi’ne iletilerek topraklarına ve ailesine kavuşturuldu.

Cizire Kantonu Kadın Konseyi Başkanı Emine Omer bu çalışmaya ilişkin ANF’ye bilgi verdi.

"ÇALIŞMAMIZ DAIS’TEN KURTARILAN TÜM KADINLARI KAPSIYOR"

Bu çalışmanın DAİŞ’ten özgürleştirilen tüm kadınları kapsadığını ifade eden Emine Omer devamla şunları belirtti: “1 aydır YPJ Dış İlişkiler Komitesi’yle birlikte bu çalışmayı yürütüyoruz. Bize ulaştırılan kadınları ailelerine ulaştırmaya çalışıyoruz. Bu temelde ilk başta araştırma yapıyoruz.  Eğer kurtarılan bir Êzidî kadınıysa Şengal Kadın Meclisi’yle bağlantıya geçiyoruz. Kurtarılan kadınları ailelerine ulaştırılmak üzere onlara teslim ediyoruz. Bu bir aylık süreçte böyle 8 kadını YPJ’den kadın konseyine ulaştırıldı. Bunlardan 7 Êzidî kadın, biri de Suriyeliydi. Bizde onları Şengal Kadın Meclisi’ne ulaştırdık. Şimdiye kadar bu konuda hiçbir sorun çıkmadı. Onlarda biz bilgi verdikten bir gün sonra yanımıza geliyorlar. Büyük bir heyecanla bu kadınlarımızı karşılıyorlar. Çünkü her bir Êzîdî kadın kurtarıldığında onlarda bizde çok mutlu oluyoruz.”

"KALMAK İSTEYENLERE BARINMA VE DESTEK SUNMAYA HAZIRIZ"

Emine Omer, DAİŞ’ten kurtarılan kadınları istihdam edebilecek ve yeniden yaşama kavuşturabilecek güçlerinin olduğunu dile getirdi. Omer, şöyle konuştu: “Kendi istemleri üzerine onları ailelerine ulaştırıyoruz. Şimdiye kadar bize ulaşan tüm kadınlar biran evvel ailelerine kavuşmak istediklerini söylediler. Topraklarına ve ailelerine kavuşmak için sabırsızlanıyorlardı. Ve bizde o temelde yaklaştık. Fakat bu kadınların her türlü ihtiyacını karşılayacak gücümüz var. Eğer isterlerse bizimle kalabilirler ve onları yeniden yaşamla buluşturabilmek için her türlü desteği sunarız. Dün bize bir Êzidî kadın daha ulaştırıldı. O’nu da kendi isteği temelinde hemen Şengal Kadın Meclisi aracılığıyla ailesine kavuşturacağız.”