DBP konferansı: Efrîn'de kadın özgürlüğü kazanacak!

DBP Yerel Yönetimler Kadın Konferansı devam ediyor. Konferansta, Efrîn'e işgalci saldırıyla kadın özgürlüğünün de hedef alındığına dikkat çekilerek, "AKP iktidarı Efrîn’in altında kalacaktır". Direnişimiz meşru ve mutlaka kazanacağız" mesajları verildi.

HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, Efrîn'e yönelik saldırılara, “Bu halklara dönük bir savaştır" sözleriyle tepki gösterdi. Konferansa mesaj gönderen tutuklu belediye eş başkanları Gültan Kışanak ve Nurhayat Altun ise, “Efrîn’deki saldırıyı da kadınların özgürlük adımlarına yönelik bir saldırı olarak görüyor ve şiddetle kınıyoruz” dedi.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Yerel Yönetimler Kadın Konferansı, Halkların Demokratik Partisi (HDP) il binasında bulunan Vedat Aydın Konferans Salonu’nda sürüyor. Konferans, okunan mesajların ardından katılımcıların konuşmalarıyla devam ediyor. 

KEMALBAY: BUNUN BİR İŞGAL OLDUĞUNU SÖYLEMEKTEN GERİ DUYMAYACAĞIZ

Konferansta söz alan HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, tutuklanan eş başkanlar ve Sise Ana'yı selamlayarak sözlerine başladı. Kemalbay, iktidara neden 80 yaşında bir anneden korktuğunu sorarak, AKP’nin kadınları asla durdurmayacağını ve susturamayacağını vurguladı. Kadınlar olarak susmayacaklarını ifade eden Kemalbay, her alanda ses olmaya ve direnmeye devam edeceklerini vurguladı. Güne yine operasyonlarla başladıklarını belirten Kemalbay, “Biz bu toplumu değiştirmek, dönüştürmek, kadınların söz hakkının olduğu bir topluma dönüştürmek istiyoruz. Erdoğan’ın nutukları halkları tehdit etmektedir. Kendisini faşizm üzerinden, kan üzerinden sürdüren bir iktidarla karşı karşıyayız. Elbette ki kadınlar bu zihniyetin karşısında duracaktır” dedi.

Türk Cumhurbaşkanı, AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın içerideki savaşı sınırların dışına taşıdığını söyleyen Kemalbay, “Öz yönetim süreçlerinde Taybet Ana'nın cenazesini yerde bırakan hükûmet şimdi çareyi Efrîn’e saldırmakta buluyor. Türkiye Rojava’da yaşanan savaşta onlarca insanın sığındığı güvenlikli olan Efrîn’e saldırmaktadır. AKP-Erdoğan iktidarı halklara karşı savaş yürütüyor” dedi. Efrîn’de farklı kimlik ve inanç sahibi halkların yaşadığına dikkat çeken Kemalbay, “Bu halklara dönük bir savaştır. 1 milyon insanın yaşadığı topraklarda savaş uçaklarınız hangi teröristi vuruyor? Soçi’de yapılacak görüşmelerde masanın en başına oturması gerekenler Efrîn halkıdır. Efrîn’e saldırı tüm halklara yapılan bir saldırıdır. İktidar savaş sevicidir ve halklara karşı savaş yürütmektedir. Halkların birlikte yaşadığı bir coğrafyayı bombalıyorsanız işte bu bir işgal girişimidir. Bizler de bunu söylemekten geri durmayacağız” diye kaydetti.

'SUÇA ORTAK OLMAYIN' ÇAĞRISI

Bu savaşa “zorunlu” diyenlerin savaş suçuna ortak olduğunu hatırlatan Kemalbay, “Bizler de diyoruz ki bu savaşa ortak olmayın. Gelin barıştan ve demokrasiden yana olun. Bu nedenle Kürt halkının da demokratik birliğini oluşturarak her saldırıya karşı cevap olmalıdırlar. Tüm halkların ve enternasyonalist güçler Efrîn’e dönük saldırılar karşısında birleşmelidirler” dedi.  

'KADINLAR BASKILARA RAĞMEN MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEK'

Kemalbay, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinde geliştirilen tecridin savaşı öngörenlerin yürürlüğe koyduğu bir politika olduğunun altını çizdi. HDP olarak halkların bir arada yaşayacağı örnek bir mücadele yürüttüklerini kaydeden Kemalbay, kadınların, halkların bir arada yaşayacağı bir yaşam için tüm baskılara rağmen mücadele sürdürdüklerini söyledi. DBP’li belediyeler olarak kadın mücadelesinde ve örgütlülüğünde önemli adımlar atıldığını dile getiren Kemalbay, kayyumlarla bu alanların yok edilmek istendiğini ifade etti. Kemalbay, bugünlerin de atlatılacağını söyleyerek, kadın bakış açısıyla yerel yönetimleri yeniden oluşturacaklarının altını çizdi. Kemalbay, “Bizler zorluklarla bugüne kadar elde ettiğimiz kazanımları başardık. Bu baskılar bizi yıldıramayacaktır. Bu denli baskıya rağmen kadın kimliğiyle siyaseti kadınlaştırmak için verdiğimiz mücadele dünyada da örnek olmuştur” diye konuştu.  

KIŞANAK VE ALTUN'UN MESAJI

Tutuklu Amed Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak ve Dersim Belediyesi Eş Başkanı Nurhayat Altun’un konferansa gönderdiği mesajlar da okundu. Eş başkanların mesajı salonda bulunan kadınlar tarafından, “Jin jiyan azadi” sloganlarıyla karşılandı. Eş başkanların mesajı şöyle:

“Yerel yönetimlerde eş başkanlık, özgür eş yaşamın inşası açısından büyük bir imkan ve olanak yaratmaktadır. Kentlerimizde yaşayan tüm kadınların yönetime katılma, karar mekanizmalarında yer alma ve hayatın her alanında eşitliği ve özgürlüğü yaşayabilmesinin fırsatını yaratmaktadır. Ancak güçlü bir eş başkanlık sisteminin hayata geçirebilmesi için belediye meclislerinde eşit temsil imkanı yaratılmalı, güçlü bir kadın grubuyla eş başkanlık desteklenmelidir. Ayrıca kentte bulunan tüm kadınlar, kadınlık ortak paydasında düzenleyecekleri sosyal formlarla kadın taleplerini ve kadın mücadelesini açığa çıkarmalı, eş başkanlık sistemini sahiplenmelidir.

Yerel yönetimlerde eril zihniyetin geriletilmesi, kentlerimizde daha demokratik ve eşitlikçi bir yönetim anlayışının hayata geçirilmesi ancak eş başkanlık sistemi ile mümkündür. Tüm halkımızın da bu anlamda kendi demokratik yönetimlerine ve eş başkanlık sistemine sahip çıkacağına inanıyoruz. Bugün tutuklu bulunan belediye eş başkanları ve meclis üyeleri şahsında kadın sistemimize müdahale etmek istiyorlar. Buna asla izin vermeyeceğiz. Bulunduğumuz her alanda kadın iradesini en güçlü şekilde sahiplenmeye ve temsil etmeye devam edeceğiz. Sizin direnişiniz bizim direnişimizdir. Cezaevleri, ağır hapis cezaları kadınları asla yolundan döndüremeyecektir. İrademize yönelik tek tip elbise saldırısında cevabımız çok açık ve nettir; asla bunu kabul etmeyeceğiz. Bu nedenle Ocak ayı boyunca görüşe çıkmayarak bu konudaki kararlılığımızı gösterdik. Kadın kimliği asla tek tipe sığmaz. Rengarenk, coşkulu ve moralliyiz.

Efrîn’deki saldırıyı da kadınların özgürlük adımlarına yönelik bir saldırı olarak görüyor ve şiddetle kınıyoruz. Bu saldırıyı protesto etmek için de 3 günlük açlık grevi ile sizlerin dışarıda yürüttüğü mücadelenin ve Efrîn halkının yanında olduğumuzu bir kez daha ifade ediyoruz. Kandıra cezaevinden konferansa katılan bütün kadınları selamlıyoruz.”

KOÇYİĞİT: DİRENİŞİMİZ MEŞRU; MUTLAKA KAZANACAĞIZ!

HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit ise, Türk Tabipler Birliği’ne yönelik gözaltı operasyonlarına dikkat çekti. “Bugüne TTB operasyonuyla güne başladık” diyen Koçyiğit, yaşamı savunan doktorların Efrîn’e yönelik başlatılan savaşa karşı söz söyleme haklarının olduğunu vurguladı. Koçyiğit , “Efrîn 21. yüzyılın Stalingrad’ı olmaya adaydır. Nasıl ki iktidar Stalingrad’ın altında kaldıysa bugün de AKP iktidarı Efrîn’in altında kalacaktır. Tek bir amaçları var. Gelecek seçimlerde oy almak ve iktidarlarını kalıcı kılmak ve bu savaşın hedefinde Kürtler, Aleviler, Ermeniler, demokrasi mücadelesi veren var. Bu nedenle bu saldırı karşısında direnişi sürdürmekte tereddüt etmeyeceğiz. Mücadelemiz haklı ve meşru bir direniştir. Bu yüzden mutlaka kazanacağız” dedi.

Konferansın sonuç bildirgesi yarın açıklanacak.