DBP'li kadınlardan 'örgütlenme seferberliği' kararı

DBP Yerel Yönetimler Kadın Konferansı’nın sonuç bildirgesi açıklandı. Efrîn'i sahiplenen kadınlar, faşizan ve gaspçı iktidara karşı örgütlenme seferberliği başlatma kararı da aldı. 

Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) “Toprağımız, Önderliğimiz ve Özgürlüğümüz İçin Direniyoruz” şiarıyla Amed'de gerçekleştirdiği 2. Yerel Yönetimler Kadın Konferansı’nın sonuç bildirgesi açıklandı. Konferansın sonuç bildirisini, Batman Belediyesi Eş Başkan Yardımcısı Semra Güneş okudu.

'EFRÎN'DE BAŞTA KADINLAR HEDEFLENİYOR'

Güneş, Yerel Yönetimler Konferansı’nın yapıldığı saatlerde Türkiye'nin Efrîn'i işgal etmeye dönük saldırılarını sürdürdüğünü belirterek, "Efrîn’de başta kadınlar olmak üzere halkların kendi kendini yönetme, toplumcu ve komünal, doğrudan demokratik yaşamlarına yönelik saldırılar, Türkiye, Rusya, Amerika, Suriye gibi kapitalist modernitenin emperyalist ve ulus-devletleriyle birlikte ona bağlı ÖSO ve IŞID gibi çeteler tarafından yapılmaktadır. Suriye’de devletli sistem ve çete çizgisinde yer almayan Efrîn halkları, demokrasi güçleri olarak kendi yaşamlarını faşist sisteme karşı inşa etmekte ve savunmaktadır" diye konuştu.

'TECRİT VE OHAL FAŞİZMİ KURUMSALLAŞTIRDI'

Güneş, “Toplumun her kesimini demokratik zihniyetle örgütlemeye kavuşturmamış, bu hedefi ötelemiş, halkı, hizmet anlayışını, demokratikleştirmeyi yalnızca klasik anlayışa indirgeyerek yerel yönetimlerin bu sürecin tarihi görevlerini karşılayabilmesi tek başına mümkün değildir” diye belirtti.

Güneş, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit sonrası devreye sokulan OHAL’in, faşizmi daha da kurumsallaştırdığını ifade etti.

ÖZ ELEŞTİRİ

Güneş, “Bu süreçte AKP’ye muhalif olan tüm toplumsal dinamikleri hedefleyen faşizmin, yerel yönetimlere karşı yoğun saldırıya geçmesi doğası gereğiydi ve her açıdan en çok saldırıya maruz kalan alanlarından biri de yerel yönetimler ve kadınlar oldu. Tüm bu yönelimlere, devletin bu apaçık zoruna karşı kapsamlı bir direniş zemininden ziyade, yerel yönetimlerimizdeki kadın arkadaşlar örgütsel bir savrulma yaşadı” diye konuştu. 

Belediyeler gasp edilmeden önce başlatılan operasyonlar ile 93 belediye eş başkanı arkadaşlarının tutuklandığını hatırlatan Güneş, halen 6’sı ceza almış, 30 kadın belediye eş başkanının da cezaevinde olduğuna dikkat çekti. 

KARARLAR

Konferansta alınan kararlar şöyle sıralandı:

* Efrîn halkına karşı yürütülen savaş kadına ve kadın öncülüğünde oluşan demokratik yapıya yönelik bir saldırı olduğundan, Efrînli kadınlar ve halklar ile dayanışmanın büyütülmesi 

* Faşizan ve gaspçı iktidara karşı örgütlenme seferberliği ile mücadele yürütüleceği

* Eş başkanlık ve kadın sisteminin kadın mücadelesinin temel kazanımı olduğu, büyütülerek yürütüleceği

* Eril zihniyetin kadın mücadele alanlarına saldırısına karşın alternatif kadın mücadele alanlarının yaratılacağı

* Faşizmi besleyen cinsiyetciliğe karşı tüm kadın örgütleri ile mücadele kampanyası yapılacağı

 * AKP-MHP faşizan rejiminin beslediği kadın ve çocuklara yönelik taciz, tecavüz ve istismarların artmasına karşılık cezasızlık politikaları ile mücadele etmek için platformlar oluşturulacağı

* Tek tip dayatmasının cinsiyetçiliğin, teklik anlayışından beslendiğinden hareketle tutsaklarla dayanışmanın güçlendirileceği

* Sur, Nusaybin ve Cizre’de kentsel dönüşüm adı altında hafızasızlaştırma ve kültürsüzleştirmeye karşı dayanışma ağlarının içinde yer alınacağı.