Demans riski östrojen hormonuyla bağlantılı!

Tüm dünyada büyük çoğunluğu Alzheimer 50 milyon kişinin mustarip olduğu demans hastalığının özellikle östrojen hormonuyla bağlantılı olduğu savunuluyor.

Günümüzde 50 milyona yakın kişinin yakalandığı demans (bunama) hastalıklarının üçte ikisinden fazlasını Alzheimer vakaları oluşturuyor. Daha önce yapılan araştırmalar, demansın üçte iki oranında kadınları vurduğunu göstermişti.

Yapılan son bir araştırmada ise, kadınların adet görmeye başlama yaşı ile menopozun başlama yaşının demansa yakalanma ile doğrudan bağlantılı olabileceği sonucu çıktı. Kaliforniya’daki Kaiser Permanente adlı sağlık kuruluşunca yapılan çalışma kapsamında, 6 bin kadının sağlık verileri incelendi.

Araştırmaya katılan ve yüzde 42’si sonradan demansa yakalanan kadınlarda ilk adet görme yaşı ortalama 13 iken, menopoza geçiş yaşı ise 45 idi. Deneklerin yüzde 34’ünde ise rahmin ameliyatla alınmış olduğu kaydedildi.

ÖSTROJEN SALINIMIYLA BAĞLANTILI

Araştırmaya göre, adet görme yaşı 16 veya bu yaşın üzerinde başlayan kadınlarda 13 yaşında adet görmeye başlayan kadınlara oranla demansa yakalanma riski yüzde 23 daha fazla. Benzer şekilde 47 yaşından önce menopoz dönemine giren kadınlarda demans riski, daha geç yaşta girenlere oranla yüzde 19 daha fazla idi. Rahmi alınmış kadınlarda ise bu risk diğerlerine oranla yüzde 8 daha fazla olarak ölçüldü.

Araştırmayı yöneten uzmanlardan Paolo Gilsanz, adet görme yıllarında kadınlar tarafından salınan östrojen hormonunun üretiminin azalmasının demans riskiyle doğrudan bağlantılı olduğuna dikkat çekti. Gilsanz, östrojen salınımının gebelikler, gebelik önleyici ilaçlar veya hormon tedavileri nedeniyle azalabildiğini hatırlattı. Gilsanz, tüm bu faktörlerin demans riskine ne kadar etki ettiğinin tespiti için ek araştırmalara ihtiyaç olduğunu da belirtti.

Dünyadaki demans hastalarının yüzde 60 ila 70’i arasında bir kesimini Alzheimer hastaları oluşturuyor. Birleşmiş Milletler’e bağlı Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, 2050 yılına kadar demans hastalarının sayısı 150 milyona ulaşacak.