Den Haag’da farklı haklardan kadınlar panelde buluştu

Hollanda’nın Den Haag kentinde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla farklı halklardan kadın temsilcilerin bir araya geldiği bir panel düzenlendi.

Panel, Cumartesi günü Den Haag Kürt Halk Merkezi’nde gerçekleşti. TJK-E ve Den Haag Ronahi Kadın Meclisi’nin organize ettiği panele, Hollanda’daki Peru, Arjantin, İran, Afganistan, Filipin, Kürt ve Hollandalı kadın organizasyonlarının temsilcileri konuşmacı olarak katıldı.

Panelde kadın temsilciler kendi ülkelerindeki sorunları ve kadın mücadelesini anlatırken, kadına şiddetin temelinde erkek egemenlikli sistem ve toplumsal cinsiyetçiliğin yattığına dikkat çektiler.

Perulu feminist hareketten Adriana Lorenzo, Arjantili feminist hareketten Lorena Rivira, İranlı 8 Mart Komitesi’nden Feride Faraz, Afganistanlı mülteciler kurumu başkanı Lona Wali, Den Haag Belediyesi Meclis üyesi Fatima Faid, Filipin Ulusal Demokratik Hareketi’nden İlena Saturay ve Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) sözcüsü Aliye Yurdan panele konuşmacı olarak katıldı.

Panelin kültürel programında ise sanatçı Marikit Saturay, Filipinli dansçı Mitchy Saturay, Kürtçe’nin Kurmanci lehçesinden şarkılarıyla Zeynep Mardini ve Kürtçe’nin Sorani lehçesinden şiirleriyle Nuri Xezal sahne aldı.