İran ve Doğu Kürdistan'da kadın intiharları arttı

İran ve Doğu Kürdistan'da son günlerde üç kadın daha intihar ederek yaşamlarına son verdi. Nisan ayından bu yana onlarca kadın intihar etti.

İran'ın kuzey batısındaki Doğu Azerbaycan eyaletinde, bir kadın Azarşahr elektrik santralindeki köprüden kendisini atarak intihar etti. Bu olay 6 Haziran günü gerçekleşti.

Bir diğer intihar vakası Doğu Kürdistan'ın Sine kentinde yaşandı. 5 Haizran günü Naşimel Huseyni isimli genç kadın, çalıştığı Tevhid hastanesinde hap alarak yaşamına son verdi.

4 Haziran günü de yine Doğu Kürdistan’ın (Rojhilat) İlam kentinde Arezu Rahmani isimli genç kadın bedenini ateşe vererek intihar etti. Rahmani, Hamiş Melekşahi aşiretine mensuptu. Bedeni yüzde 95 oranında yanan Rahmani, kurtartılamadı.

İran, Ortadoğu’da kadın intiharlarının en fazla yaşandığı ülke olarak dikkat çekiyor. Muhalif kaynaklara göre Nisan ve Mayıs aylarında en az 21 intihar yaşandı. Gerçek rakamın çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor.

31 Mayıs günü de Doğu Kürdistan’ın Merivan kentinde iki genç kadın eş zamanlı olarak intihar etmişti. Yaşamına son veren 30 yaşındaki Ameneh Saidi ve 35 yaşındaki Feride Saidi, işsizlik ve yoksulluğun bir sonucu olarak seyyar satıcılık yapıyordu.

Siyasi baskılar, toplumsal baskılar, dini baskılar, gelenekler, işsizlik, ekonomik sıkıntılar, toplumsal eşitsizlikler, adaletsizlik, özgürlük düşmanı politikalar, zorla evlilikler, intiharlara yol açan temel faktörler olarak değerlendiriliyor.