Son Dakika: Stêrk ve Medya Haber: Baskın korsanvari ve komplodur, susturamayacaklar!

Ehmed: Suriye tek renk olmayacak!

MSD Eşbaşkanı Ehmed, Suriye Kadın Meclisi'nin 'Hayır, Suriye çok renkli olacak. Her ulus ve topluluk kendi kimliğiyle yaşayacak' dediğini ve ciddi çalışma yürüteceğini söyledi.

ANF'ye konuşan Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Eşbaşkanı İlham Ehmed, MSD Kadın Bürosu öncülüğünde Suriye’nin her kesiminden 220 delegenin katılımıyla 8 Eylül'de gerçekleştirilen Suriye Kadın Meclisi Kurucu Kongresi'ni ve Suriye Kadın Meclisi’nin hedeflerini anlattı.

Kongrenin güçlü bir hazırlıkla gerçekleştirildiğini ifade eden İlham Ehmed, “Şam, Humus, Tartus, Latkiye, Derê, Hesekê, Qamişlo, Kobanê, Dirbesiye, Şehba yani hemen hemen Suriye’nin tüm alanlarından kadınlar kongremize katıldılar. Fakat İdlib’den gelmek isteyen kadınlar yoldan dolayı gelemediler" dedi.

SURİYE'DE İLK DEFA

Suriye içinde ilk defa bu bileşenle bir kadın kongresi yapıldığına dikkat çeken Ehmed, "Herkes büyük bir coşku ve heyecanla katıldı. Hem kongrenin bu bileşenle gerçekleştirilmesi hem de sonuçlar, tüm delegelerde büyük bir moral ve umut yarattı. Bunu herkes ifade ediyordu” diye konuştu.

KADIN RENGİNİN BELİRLEYİCİLİĞİ

Suriye Kadın Meclisi Kurucu Kongresi’nin “Kadınlar merkezi olmayan çok renkli Suriye’nin inşasının temelidir” sloganıyla gerçekleştirildiğine işaret eden İlham Ehmed, üzerinde durulan konuları ve Suriye Kadın Meclisi’nin amaçlarını şöyle anlattı:  “Üzerinde durduğumuz temel gündemlerden birincisi Suriye’nin geleceği ve kadınların sorunları konusunda nasıl ortak görüş geliştirebileceğimizdi. Suriye Demokratik Meclisi ve Suriye Kadın Meclisi olarak Suriye’nin geleceği için mücadele etme ve rol oynama görevimiz var. Bunun için siyasi bir mücadele yürüterek demokratik anayasa oluşturmak gerekiyor. Yine kadınların gelecekte Suriye’de hem anayasal ve yaşamsal olarak rol sahibi olması hem de tanınması için aralıksız bir mücadele yürütmek gerekiyor. Aslında Suriye Kadın Meclisi’nin oluşturulmasının temelini bu amaçlar oluşturuyor.

DEMOKRATİK İLKELERDE UZLAŞI

Suriye Kadın Meclisi bünyesinde birçok örgütte, yine kadın örgütlerinde ve siyasi partilerin kadın kollarında kadınlar var, ayrıca bağımsız kadın şahsiyetler var. Kongremizde Suriye Kadın Meclisi’nin temeli olacak tüzük ve programında yer alacak özgürlükçü demokratik ilkelerde uzlaştık. Kadın özgürlüğü için mücadeleyi, cinsler arasında eşitlikçi ve adaletli bir yaşamı kurmayı, kadını bilinçlendirme ve örgütlemeyi temel hedefler olarak belirledik ve tüzükte yer verdik.”

CİDDİ ÇALIŞMA YÜRÜTÜLECEK

Kongrenin savaşın sürdüğü önemli bir süreçte gerçekleştirildiğine dikkat çeken İlham Ehmed, Suriyeli kadınları temsil eden Meclis'in Suriye krizinin çözümünde nasıl bir rol oynayacağının da tartışıldığını kaydetti.

7 yıldır yaşanan savaşın, beraberinde çok derin bir kini ve nefreti geliştirdiğini; çözüm gelişmezse krizin bunu büyüteceğini belirten Ehmed, kadınların bu duruma nasıl baktığının ve nasıl bir çözüm istediğinin önemine işaret etti. Krizi derinleştirmek için uğraşan veya çözüm olarak tekçi sistemi benimseyen kesimlerin varlığını hatırlatan Ehmed, "Suriyeli kadınlar olarak Suriye’nin tek renk olmasını öneren ve bunu sağlamaya çalışanlara karşı ‘Hayır, Suriye çok renkli olacak. Her ulus ve topluluk kendi rengiyle Suriye kimliğiyle yaşayacak’ diyoruz. Suriye Kadın Meclisi bunun sağlanması için ciddi bir çalışma yürütecek" diye konuştu.

MSD Eşbaşkanı İlham Ehmed, MSD ve Suriye Kadın meclisi olarak kadınlara şu çağrıyı yaptı: "Kadın nerede olursa olsun, kimliği ne olursa olsun herkes Suriye krizinin demokratik bir biçimde çözülmesi ve Suriye’nin demokratikleşmesi için çalışmalıdır. Kadının rolü temeldir. Kadın ve erkek arasında eşitlik ve adalet olmalıdır."