Elazığ'da kadın tutsaklara işkence ve tehdit

Elazığ T Tipi Kadın Cezaevi’nde tutuklu Rozerin İldan savcı ile görüşe çağrıldığında cezaevi müdürü ve gardiyanların işkencesine uğradı. Baba İlden, tutsakların direnişini sahiplenme çağrısında bulundu.

Cezaevlerinde hak ihlalleri işkence boyutuna ulaşırken, tutsaklara keyfi bir şekilde çeşitli bahanelerle disiplin cezaları veriliyor. Son dönemlerde cezaevlerinde ‘’tek tip elbise’’ tehdidi ile odalar basılıyor, tutsaklar darp ediliyor. 4 Eyül günü Elazığ Kadın Kapalı Cezaevinde tutuklu Rozerin İldan, işkencenin boyutlarını babası Nihat İldan’a anlattı. İldan, "Savcı ile görüşmek için çağrıldım, cezaevi müdürü ve gardiyanların işkencesine maruz kaldım" dedi.

İŞKENCEYİ ANLATTI

Elazığ Cezaevi’nde kızı Rozerin İldan ile görüşen Nihat İldan, yaşanan işkenceyi şöyle aktardı: “Tutsaklar kameranın üzerini örttüğü için haklarında soruşturma açılmış. İfadeleri almak için savcılık cezaevine gitmiş. Savcı Rozerin ile beraber üç tutsağı daha ifadeye çağırmış. Fakat ifadeye götürülürken cezaevi müdürü ve gardiyanlar savcının gözü önünde tutsaklara işkence etmişler. Ardından bütün odalara eş zamanlı köpekli baskın yapılmış ve bütün kadın tutsaklara işkence edilmiş’’ dedi.

Baba Nihat İldan, 40 gündür kızı Rozerin’den haber alamadığını, ancak kırkıncı günde kızını telefonla arayabildiğini ve kızının 40 gün boyunca ‘’mavi süngerli’’ işkence odasında tutulduğunu öğrendiğini söyledi.

Baba İldan, "Kızım ve her odadan ikişer tutsak 40 gün boyunca ‘mavi süngerli’ işkence odasında işkenceye maruz kaldı. Süngerli oda; hiçbir penceresi olmayan, tabanı tavanı ve duvarlarının tamamen süngerle izole edilmiş, tuvaleti bile açıkta ve odanın tam ortasında olan, ses geçirmeyen bir oda’’ dedi.

'AİLELERLE TEHDİT EDİYORLAR'

İlden, kızıyla görüşmek için çağıran cezaevi müdürünün, kızını tehdit ettiğini belirtti. Cezaevi müdürünün kızını "Anneni, babanı ve aileni iyi tanıyoruz’’ diyerek, tehdit ettiklerini söyledi. İlden daha önce de kendisinin gözaltına alındığını ve gözaltında polislerin kendisini kızına zarar vermekle tehdit ettiklerini belirterek, "Bizi Rozerin’le, Rozerin’i ise bizimle tehdit ediyorlar, şunu çok iyi bilsinler ki, biz boyun eğmeyeceğiz, haklıyız ve kazanacağız’’ diye belirtti.

'TUTSAKLARI YALNIZ BIRAKMAYACAĞIZ'

Günün herhangi bir saatinde odanın keyfi bir şekilde arandığını aktaran İlden, "Tek tip elbise uygulamasının hazırlıkları tüm hızıyla devam ediyor ve tutsakların elbiselerine el konuluyor, tutsaklar bu uygulamaya karşı direniyor, direndikleri için keyfi cezalara maruz kalıyorlar" diyerek, tutsakların direnişini sahiplenme çağrısı yaptı.

Baba Nihat İlden, "Çocuklarımız her neye karşı direniyorsa biz de çocuklarımızla beraber direneceğiz. İster dışarıda olsun, ister içeride, bedeli ne olursa olsun çocuklarımızı yalnız bırakmayacağız ve mücadelelerini sonuna kadar destekleyeceğiz, mücadelelerine ortak olacağız. Tutsak aileleri, insan hakları savunucuları ve yurtsever halkımız direnişe sahip çıkmalı" şeklinde konuştu.