GÖRÜNTÜLÜ

ELN’den KJK’ye görüntülü mesaj

Kolombiya’daki ikinci büyük silahlı direniş örgütü Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN), Kürt Kadın Özgürlük Hareketi’ne görüntülü mesaj gönderdi.

ELN, KJK’den kendilerine müzakere sürecinde destek sunulmasını istedi. Mesaj, Kolombiya hükümeti ile görüşmelere katılan ELN’nin baş müzakerecilerinden Omaira Elena Vasquez tarafından verildi.

FARC’tan sonra Kolombiya’da silahlı mücadele yürüten ikinci büyük örgüt olan ELN’nin kadın gerillaları KJK’ye görüntülü mesaj gönderdi. ELN adına Komutan Omaira Elena Vasquez tarafından verilen mesaj şöyle:

“Kürdistan Kadınlar Topluluğundaki değerli yoldaşlar,

Kolombiya Ulusal Kurtuluş Ordusu, özellikle de ELN’deki kadınlar adına sizlere kardeşçe devrimci selamlarımızı gönderiyoruz.

Sizlere söylemek isteriz ki sınıfımızın ve halklarımızın düşmanlarına karşı verdiğimiz onur savaşında bizler için örnek teşkil ediyorsunuz.

Ülkemizin durumu hakkında size bahsetmek istiyoruz. Biliyorsunuz ki Kolombiya zengin yeraltı kaynaklara sahip olduğu gibi, binlerce kadın ve erkek işçisiyle de bu yönde zengin bir ülkedir. Bir gökkuşağı ülkesiyiz. Çünkü bu topraklardan siyahi erkek ve kadınlar, Kızılderililer, melezler umut ve hayalleri ile geçiyorlar.

Ancak aynı zamanda dünyadaki ikinci en büyük eşitsiz ülkedir. Kolombiya Kuzey Amerikan emperyalizmine bağımlıdır ve sadece emperyal çıkarlara biat eden, istediğimiz ülkeyi inşa etme hakkımızı inkar eden hain bir oligarşimiz var. Bundan dolayı 50 yıl boyunca adalet ve eşitlik için mücadele ettik. Bu yıl ise Kolombiya halkına ve uluslararası topluluğu karşısında, bütün toplumun desteği ile yürüyebileceğimiz ve adalet ile onura dayalı gerçek bir barışa giden yolda sona ulaşabileceğimiz bir kamusal diyalog ve müzakere masasının kurulması için inisiyatif geliştirdik.

Bundan dolayı, değerli arkadaşlar, sizleri bu sürece katılmaya davet etmek istiyoruz. Kamuya açık müzakere sürecimizi Ekvator’da başlatacağız. Umarız ki fikir ve deneyimlerinizi bizimle paylaşmayı sürdürür ve bizleri desteklersiniz. Sizlerin şahsınızda bütün Kürt halkını, erkeklerini ve kadınlarını davet etmek istiyoruz.

Değerli ortaklar, aynı düşmana karşı mücadelede ikiziz. Sizler orada, bizler burada aynı mücadeleyi yürütüyoruz. Bunu bilmeliyiz. Dünyanın bütün kadınları olarak sesimizi erkeklerimizin sesi ile birleştirdiğimizde, ‘Başka bir dünya mümkündür’ sloganını gerçekleştirmek için de düşüncelerimizi birleştirmiş oluruz. Ve bizler de sesimizi sizin koronuza katıp ‘özgürlüğüm onurumdur’ sloganınızı burada yükseltiyoruz.”

ELN ile Kolombiya devleti arasındaki müzakerelerin 27 Ekim’de Ekvator’un başkenti Quito’da yapılması planlanmıştı. Ancak Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, görüşmelerin başlaması için ELN’nin esir tuttuğu eski vali Odin Sanchez’in serbest bırakılmasını şart koştu. Bunun üzerine barış görüşmeleri son dakika ertelendi. ELN, barış görüşmeleri için elindeki birçok esiri serbest bırakmıştı. ELN ile Kolombiya hükümeti daha önce 2002 ve 2007 yıllarında müzakere masasına oturmuştu. KJK’ye mesaj gönderen Omaira Elena Vasquez, ELN’nin Kolombiya hükümeti ile görüşen baş müzakerecilerindendir.