‘Emine için yasta değil isyandayız!’

HDP İstanbul Genç kadın Meclisi üyeleri, Emine Bulut şahsında giderek artan kadın cinayetlerini Kadıköy’de protesto etti. “Yasta değil, isyandayız” diye haykıran kadınlar, “Bir kişi daha eksilmeyeceğiz” mesajını verdi.

Kırıkkale’de Emine Bulut’un eski eşi Fedai Varan tarafından ve 10 yaşındaki kızları önünde katledilmesine yönelik tepkiler çığ gibi büyüyor. Kadıköy Beşiktaş iskelesi önünde bir araya gelen HDP İstanbul Genç Kadın Meclisi üyeleri, erk zihniyeti nedeniyle giderek artan kadı cinayetlerini protesto etti. Polis ablukası altında gerçekleşen eyleme, HDP Milletvekilleri Hüda Kaya ve Dilşat Canbaz Kaya destek verdi. Eylemde, “Emeğimiz, bedenimiz, kimliğimiz bizimdir alanlardayız” yazılı pankart ile “Ölmek istemiyoruz”, “Katledilen kadınlar isyanımızdır”, “Öz savunma haktır, kadın cinayetleri politiktir” dövizleri açıldı.

CANBAZ: İSTANBUL SÖZLEŞMESİ ACİLEN UYGULANSIN!

 Sık sık, “Jin jiyan azadî”, “Kadın cinayetleri politiktir”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganlarını atan kadınlar adına ilk konuşmayı yapan HDP Milletvekilli Dilşat Canbaz Kaya, Emine Bulut gibi isminin bile bilinmediği binlerce kadının erkek şiddetiyle hayatını kaybettiğini hatırlatarak sözlerine başladı. “Ölmek istemiyoruz “diye haykıran çok sayıda kadının olduğuna işaret eden Canbaz, kadınlar güvenliği için İstanbul Sözleşmesi’nin acilen uygulanması gerektiğinin altını çizdi. “Bize dayatılan toplumsal cinsiyet rollerin reddettiğimiz için katlediliyoruz” vurgusunda bulunan Canbaz, “Önce kazanımlarımıza saldırıyorlar çünkü kadınlardan korkuyorlar. Ancak örgütlenerek kadın cinayetlerinin önüne geçebiliriz. Meclisten sokağa bulunduğumuz her yerde haykıracağız; itaat etmeyeceğiz ve isyandayız” dedi.

‘DOĞAYI DA KADINI DA TAHAKKÜM ALTINA ALMAYA ÇALIŞIYORLAR!’

HDP Milletvekilli Hüda Kaya da sadece 1 Ocak ‘tan Haziran sonuna kadar tespit edilmiş 214 kadın cinayetinin olduğuna dikkat çekti. “Resmi kayıtlara yansıyanın buzdağının görünen yüzü bile değil” diyen Kaya, söyle konuştu: “Bizim mücadelemiz erkek cinsiyetine değil, erk zihniyetine karşıdır. Yaşamın neresine el atarlarsa atsınlar yaşanmaz hale getiriliyorlar. Bunlar dini de yaşanmaz hale getiriyorlar. Kadını katleden, şiddet uygulayan bu erk zihniyeti dünyanın her tarafından var. Bu zihniyet doğayı tahakküm altına almaya çalıştığı gibi kadını da tahakküm altında almaya çalışıyor.

‘EMİNE’NİN ÇIĞLIĞI HEPİMİZİN ÇIĞLIĞI!’

Kadın özgün ve özgür cinstir; erkeğin gölgesi değildir. Biz katledilen kadınlarımız için adalet aramaya devam edeceğiz. Emine ‘nin , “Ölmek istemiyorum” , kızının ise “Ölme lütfen anneciğim” feryadı bu toplumun kulağından hiç gitmemeli, bu çığlık bizim çığlığımız, bu çığlık bütün kadınların çığlığı. Bu çığlık, Türkiye’de toplumun nasıl çürüdüğünü, yozlaştığını, kadın düşmanı politikalarının toplumu ne hale getirildiği en somut göstergelerinden biri olmuştur. Bu çığlığa duyarsız kalmayım, kadın-erkek hepimiz Emine’nin çığlığına ses olalım, kızının çığlığına cevap olalım.”

‘KADIN CİNAYELERİNİN HESABINI SORACAĞIZ!’

Konuşmaların ardından HDP İstanbul Genç Kadın Meclisi adına açıklamayı Gülistan Yılmaz okudu. Kadına yönelik sömürüye, tacize, tecavüze, şiddette karşı yaşamın her alanında mücadeleye devam edeceklerini vurgulayan Yılmaz, “Yasta değil, isyandayız. Kadın cinayetlerinin hesabını soracağız. Kırıkkale’de katledilen Emine, Konya’da katledilen Tuğba, Silvan’da katledilen Münevver ve Halise Narin, Batman’da katledilen Emel, Patnos’ta katledilen Emine ve tüm katledilen kadınlar için direnişteyiz. Yüksek sesle haykırıyoruz. Bir kişi daha eksilmeyeceğiz!

Kadınlar, açıklamanın ardından zılgıt ve sloganlar eşliğinde oturma eylemi gerçekleştirdi