En çok kadın vekil sayısı yine HDP’de

24 Haziran seçimlerinde açıklanan listelerde 226 kadın vekil sayısı ile diğer partilerden açık ara önde olan HDP’nin 19 ildeki kadın vekil adayları 1. sırada yer alıyor.

Halkların Demokratik Partisi, 24 Haziran’da yapılacak erken seçimde, 226 sayısı ile en çok kadın adaya sahip olan tek parti oldu. Kadın milletvekili sayısı yanı sıra HDP listelerinde 19 ilde, kadın adaylar birinci sırada yer alıyor.

19 İLDE KADINLAR 1. SIRADA

Bunlar il sırasına göre şöyle: Tülay Hatimoğlulları (Adana), Nevin Aytekin (Afyonkarahisar), Filiz Kerestecioğlu (Ankara 1. Bölge), Nuray Türkmen Canlı (Ankara 2. Bölge), Nesibe Yöyler (Balıkesir), Feleknas Uca (Batman), Nazlı Çoban (Çankırı), Şerife Yıldırım (Denizli), Pınar Aytekin Özgüç (Erzincan), Leyla Güven (Hakkari), Fatma Kurtulan (Mersin), Pervin Buldan (İstanbul 1. Bölge), Serpil Kemalbay (İzmir 1. Bölge), Sultan Özcan (Muğla), Gülistan Kılıç Koçyiğit (Muş), Çiçek Arıç (Sakarya), Mediha Oya Yağcı (Samsun), Meral Danış Beştaş (Siirt), Ayşe Gül Kafkas (Sinop).

35’İ AŞKIN KADIN VEKİL BEKLİYORUZ

HDP Kadın Meclisi’nden aldığımız bilgilere göre henüz YSK’nın vekilliklerle ilgili son kararı açıklanmadığı için 226 sayısı değişebilir. Kadın Meclisi bu sayının büyük ihtimalle artacağını öngörüyor. Ama KHK ihraçları, denetimli serbestlik gibi engellerin YSK tarafından sunulabileceği görüşündeler. Öte yandan Kadın Meclisi, 24 Haziran’da yapılacak seçimlerde 30 ile 35 arasında kadın vekil çıkabileceği beklentisinde olduklarını ifade ediyor. Elbette bu sayının artacağı da göz önünde bulunduruluyor.

Daha önce 7 Haziran 2015 seçimlerinde 80 vekil ile Meclis’e giren HDP’nin milletvekillerinden 32’si kadındı. 1 Kasım 2015’te tekrarlanan seçimlerde 59 milletvekili çıkaran HDP’deki kadın vekil sayısı ise 23 oldu.

HDP’NİN EN ÇOK OY ADLIĞI YERLERDE KADINLAR VAR

Öte yandan HDP’nin 7 Haziran ve 1 Kasım’da en çok oy aldığı illerdeki listelerde de kadın vekil sayısı bir hayli fazla. 7 Haziran 2015’te 10, 1 Kasım 2015’te 9 vekil çıkaran Amed’deki 5 kadın aday bulunuyor. Bunlardan birisi de genç adaylardan, 1996 doğumlu Dersim Dağ.

Hem 7 Haziran hem 1 Kasım’da 4 milletvekilliğinden 3’ünü alan Batman’da 5 adaydan 2’si kadın bunlardan Feleknas Uca 1. sırada yer alıyor. Muş’ta 1. Sırada Gülistan Kılıç Koçyiğit, Siirt’te 1. sırada Meral Danış Beştaş, Hakkari’de yine 1. sırada ise Leyla Güven bulunuyor.

Birinci sıralardaki kadın adayların yanı sıra 2015’teki gerek 7 Haziran gerekse 1 Kasım’da HDP’nin birinci olduğu; Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Amed, Hakkâri, Iğdır, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Urfa, Şırnak, Dersim, Van’daki listelerde 1. sıradakiler de dâhil 31 kadın vekil adayı yer alıyor.