‘En eski insansılar 2,1 milyon yıl önce yaşadı!’

İnsansı türlerinin tarihini 300 bin yıl daha geriye götüren yeni bir araştırmaya imza atıldı.

Çinli bilim insanlarının Shangchen şehri yakınlarında yaptıkları çalışmalar sonucunda, bölgede 2,1 milyon yıl öncesine ait insansı türlerinin varlığının olduğu iddia edildi.

Çin Bilimler Akadamesi ile İngiltere’nin Exeter Üniversitesi’nden bilim insanlarının çalışmasında, Shangchen’da taştan malzemelerin yanı sıra insansı kemiklerinin de bulunduğu kaydedildi. Henüz farklı bilim çevrelerince yorumlanmayan çalışmaya göre, bundan 1,3 milyon ile 2,1 milyon arası öncesinde Homo Erectus insansı türü Çin’de yaşıyordu.

Bugüne kadar yapılan çalışmalar, günümüz insanı Homo Sapiens’in atalarından kabul edilen Homo Erectus‘‘un bilinen en eski kalıntısı Gürcistan‘da bulunmuştu. Bu kalıntıların günümüzden 1,8 milyon yıl öncesine ait olduğu tespit edilmişti.

Çin bilim insanlarının çalışması doğrulanırsa, bugüne kadarki en eski insansı türünün varlığı bilinenden 300 bin yıl geriye gitmiş olacak. Çin’de bulunan taştan malzemelerin sayısının 96 olduğu belirtilirken, aynı anda geyik ve büyük baş hayvanlara benzer hayvanların kemiklerinin bulunmuş olması dikkat çekiyor.

Günümüz insanı Homo Sapiens ise yaklaşık 300 bin yıl önce ortaya çıkmıştı. Diğer insan ve insansı türleri gibi Afrika’dan dünyanın diğer kıtalarına yayılma teorisi halen en güçlü olanı. Ancak bugüne kadar Homo Sapiens’lerin yaklaşık 80 ila 100 bin yıl önce Afrika’dan dünyaya yayıldıkları tahmin ediliyordu. Oysa diğer bazı araştırmalarda, bu göçün bilinenden çok önce gerçekleşmiş olabileceği savunuluyor.