Ertaş: Devlet kadın örgütlenmesinden korkuyor

Devletin kadın örgütlenmesinden korktuğunu söyleyen Kadın Platformu Üyesi Cansu Ertaş, kadınları bir araya getirerek, daha güçlü bir mücadele hattı oluşturacaklarını söyledi.

Kadın cinayetlerinin ekonomik kriz nedeniyle daha da arttığını söyleyen Ankara Kadın Platformu'ndan Cansu Ertaş, krizin derinleşmesi ile birlikte ilk olarak kadınların işine son verildiğini vurguladı. Türkiye'de kadınların yüzde 87'sinin çalışmak ve ekonomik özgürlüklerini elinde bulundurmak isterken iş bulmakta zorlandıklarını hatırlatan Ertaş, "DİSK-AR'ın araştırmasına göre en az 2 yıllık üniversite mezunu 721 kadın, çalışma isteğinden vazgeçmiş görünüyor. Erkekler de ise bu rakam 200 bin civarındadır'' diye konuştu.

Kadın cinayetlerinin ataerkil sistemden kaynaklandığının altını çizen Ertaş, ''2019 yılında 474 kadın öldürüldü. Bu son 10 yılın en yüksek rakamı. Cinayetlerin önüne geçip, katillerin hak ettiği cezaları vermekle yükümlü olan iktidar, kadın düşmanı politikalar uygulamaya devam ederek ve İstanbul Sözleşmesini uygulamayarak, kadınların vahşice öldürülmelerine göz yumuyor.

Toplum yüzyıllardır şekilde bu ataerkil düzenle yönetiliyor. Artık görünür olmasının nedeni mücadele ediyor olmamız, başkaldırmamızdandır. Kadınlar yüzyıllardır erkekler tarafından şiddete maruz bırakılıyor, öldürülüyor. Türkiye'de ve dünyada bu kadar artmış olmasının bir nedeni de tabi ki ekonomik krizdir. Türkiye'de erkekler ekonomik kriz etkisiyle cinnet geçirip hem kendilerini, hem de eşlerini öldürüyor, bu da bir cinayettir. İntihar etmeye erkek karar veriyor. Bu tabi ki kadınların yaşadığı şiddetin sadece ekonomik boyutudur'' dedi.

KADINLAR KUTUPLAŞTIRILIYOR

Geçtiğimiz haftalarda gündeme gelen Milli Eğitim Bakanlığı müfredat kitabında, başörtülü kadın şefkatli gösterilirken, başı açık kadının şiddet gösteren bir kadın olarak yansıtılmasını eleştiren Cansu Ertaş, ''Kadın belirli bir norma sokulmak isteniyor, muhafazakarlaştırılmaya çalışılıyor. Başörtülü kadın şefkatli, başı açık kadın şiddet gösteren kadınmış gibi gösteriliyor. Bu açık olan kadınları ötekileştirmektir. Kadınlar da kutuplaştırılıp ayrıştırılmaya çalışılıyor. Kadınları bir araya gelmelerini, mücadele etmelerini engellemek istiyorlar. Çünkü kadınlar bu ataerkil sistemin, barıştan yana olmayan sistemin karşısında. Kadınlar barış istediği için ve bunu getirecek güçte oldukları için devlet, kadın örgütlenmesinden korkuyor'' diye konuştu.

Kadınları bir araya getirerek, daha güçlü bir mücadele hattı oluşturacaklarını söyleyen Ertaş, şöyle devam etti: "Biz Ankara Kadın Platformu olarak davalara sıkışmış durumdayız. Davalarla ilgili bir bilinç oluşturmaya, kamuoyu yaratmaya ve her davayı takip etmeye çalışıyoruz. Buna dair de ortak bir mücadele oluşturma çabamız var. Kadınlar sokağa çıkmayı, haklarını savunmayı istiyor ama ne yazık ki devlet tarafından OHAL devam ettirildiği içinde, engelleniyor.''