Erzincan: 8 Mart'ı Efrîn’in direniş ruhuyla kutlayacağız

KJK  Koordinasyon Üyesi Besê Erzincan, 8 Mart'ın Efrîn'in direniş ruhuyla kutlanacağını belirtti. Erzincan, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile kadınların özgürlüğünün de birbirine bağlı olduğunu vurguladı.

Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde kadınlar Efrîn direnişi ruhuyla alanlara çıkacak. Türkiye, Kürdistan ve Avrupa’da 8 Mart takvimi belirlenirken, Latin Amerika'daki kadınlar da Efrîn kadınlarının direnişi ile alanlarda olacaklarını açıkladı. Bir hafta sürecek olan kutlamalar 1 Mart'tan itibaren başlayacak. 

'EFRÎN'DE KADIN MODELİ HAYATA GEÇİRİLDİ'

KJK  Koordinasyon üyesi Besê Erzincan, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle ANF'ye açıklamada bulundu...

Erzincan, “Özgürlüğün mimarı olan Başkan Apo'nun, direnen tüm kadınların 8 Mart'ını kutluyorum” dedi.

Erzincan, 8 Mart eylemlerinin Efrîn direnişi etrafında gerçekleşeceğini belirtirken, şunları söyledi:

"Bu minvalde bu sene çok önemli geçecek. Aynı zamanda Efrîn’de gerçekleşen tarihi devrim kadın rengi ile gerçekleşiyor. Direnişin kenti olan Efrîn'de hayata geçirilen demokratik konfederal ve halkın kendi kendini yönetme istemi aslında bir kadın modelidir. Her sene miting ve gösterilerle nasıl erkek egemen sisteme karşı sokaklara dökülüyorsa kadınlar, bu sene de aynı coşku ve direniş ruhu ile 8 Mart’ı karşılıyoruz. Kadın özgürlük hareketi olarak Efrîn’de yeni bir yaşamın inşa edildiğine inanıyoruz. Kürt kadınlarının ve dünya kadınların emeğinin toplamı ve alternatif bir modelin oluşturulduğu  Efrîn direnişini her kesimden kadınların sahiplenmesi gerektiğini düşünüyoruz."

'DİRENİŞ KADINLARDAN GÜÇ ALIYOR'

Dünya feminist hareketleri ve birçok sol-sosyalist kadın çevresinin Efrîn direnişini sahiplendiğini dile getiren Erzincan, “Efrîn’de kadın öncülüğünde ve kadın özgürlük çizgisinde Avesta Xabur ve Barin Kobanê yoldaşların ruhuyla gerçekleşen bir direniş olarak ifadelendirebiliriz. Dünyada kadın öncülüğünde gerçekleşen devrimlerin mirasını esas alan Efrîn direnişi bugün tüm dünya kadınlarından güç alıyor. Efrîn’de demokratik ulus paradigması çerçevesinde, ekolojik, halkların birlikte yaşama projesi ve özgür yaşam modelinin hayata geçirileceği bu dönemde 8 Mart etkinliklerinin ve protestoların Efrîn etrafında kenetlemesi gerekir” şeklinde konuştu.

'BU ZİHNİYETİ YIKACAĞIZ!'

‘Kadın devrimiyle özgürlüğe’ sloganı ile direnişi büyüttüklerini ifade eden Erzincan, Rojava’da kadın devriminin pratikte gerçekleştiğinin de altını çizdi. Erzincan, konuşmasının devamında şunları belirtti:

"Faşist, işgalci Türk devletine karşı YPG, YPJ ve QSD güçlerinin büyük bir direnişi söz konusu. Latin Amerika ve birçok yabancı ülkelerde bulunan kadınların desteği var. 2018 yılının 8 Mart’ının tüm kadınların bütünleşeceği bir yıl olacağına eminiz. Kürdistan’da ulusal birlik temelinde Ortadoğu’da direniş ve mücadele temelinde tüm dünya kadınları ile birleştirici bir rol oynayan bir yıl olacak. Dünya çok büyük bir kriz yaşıyor. Erkek egemen zihniyet ve erkek aklı toplumsal zeminde artık dayanılmaz bir konuma geldi. Bu zihniyet kendini yaşatırken, baskı ve şiddet yöntemini kullanırken, aynı zamanda özel savaş en etkili argümanlarını kullanıyor. 2018 yılına girerken tüm bu zihniyete karşı özgürlük cephelerinin birlik olacağından söz etmiştik. Bu özgürlük yılının 8 Mart’ında da bu temelde kadınları birleştireceğine değinmek gerekir. Türkiye, Kürdistan ve dünyada kutlanılacak eylem ve etkinlikler özgürlük ekseninde olacaktır. İnsanlar artık özgürlük düşüncelerini birliktelikle pratiğe geçiriyor. Faşist cephelerinin kullandığı teknik ve medya savaşına karşı kadınlar özgür kadın eksenli bir duruş sergiliyor.  Erkek egem sisteminin kadına biçtiği model ve köleliğe karşı Ortadoğu ve dünya kadınları olarak bu zihniyetin yıkımını sağlayacağız.”

'ÖNDER APO'NUN TEMEK ÇİZGİSİ KADIN ÖZGÜRLÜĞÜ'

KJK Koordinasyon Üyesi Besê Erzincan, son olarak tüm kadınlara şu mesajı verdi: 

“YPG, YPJ ve QSD güçlerini selamlayarak 8 Mart’larını kutluyorum. Faşizme karşı savaşan tüm demokratik güçleri kutluyorum. İmralı’da  direnen bir Önderlik hakikati var. Önderlik hakikatinin en temel çizgisi kadın özgürlük çizgisidir. Bu çizginin oluşması yaşamın yeniden kurulacağı anlamına geliyor.  Özgürlüğün mimarı olan Başkan Apo ve kadınların 8 Mart’ını kutluyorum. KJK’nin 8. Kurultayında kararlaştırdığımız, ‘İmralı sistemini parçalayacağız, Önder Apo ile özgür yaşayacağız’ sloganı bu 8 Mart’ın ana gündemi olacak. Mücadelemiz, örgütlülüğümüz ve öz savunmamız geliştikçe Önder Apo’yu özgürleştirebiliriz.”