'Eşbaşkanlığı mücadele ederek geliştirdik, yasakları tanımıyoruz'

HDP Kadın Meclisi Besime Konca, İçişleri Bakanı'nın "Eşbaşkanlık suçtur, gereğini yapın" talimatına "Eşbaşkanlığı mücadele ederek geliştirdik. Erkek egemen devlete sormadık, uyguladık. Yasakları tanımıyoruz" yanıtını verdi.

 İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun valiliklere gönderdiği "Eşbaşkanlık suçtur, gereğini yapın" talimatına yanıt veren HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Besime Konca, "Eşbaşkanlığı mücadele ederek geliştirdik. Erkek egemen devlete sormadık, uyguladık. Yasakları tanımıyoruz" dedi.

Bakan Soylu'nun talimatını değerlendiren Konca, belediye ve siyasi partilerde eşbaşkanlık sistemi uygulamaya başladıklarında hiçbir yasal düzenlemenin olmadığını hatırlattı, "Mücadelemiz sonucu, siyasi partilerde eşbaşkanlık sistemi yasal hale geldi. Siyasi partilerde yasal olan bir sistemi, belediyelerde 'yasadışı' kabul etmek, akla ziyan bir durumdur" dedi.

İçişleri Bakanlığı'n talimatına şaşırmadıklarını belirten Konca, şunları söyledi: "Bir bütün olarak belediye sistemimiz hedef alındı. Birçok belediye eşbaşkanımız tutuklandı. AKP'nin, Erdoğan'ın siyasetini artık tartışmayı bırakalım. Nasıl insanlıktan çıktıklarını gördük. Tecavüzcüleri cezaevinden çıkartıp, tecavüze uğrayan çocuk ve kadınları, tecavüzcü erkeklerle evlendirmeyi planlıyorlar. Bunlar insanı, insanlığından utandıran şeyler. Hiçbir ahlaka, siyasete, insani değere uymayan şeyler. Biz kadınlar, ne hakkımız varsa, mücadele ederek, bedel ödeyerek kazandık. Mücadele ederek, bedel ödeyerek koruyacağız. Belediye eşbaşkanlarımızdan biri çocuk gelindi. Toplumda ve siyasetteki cinsiyetçiliğe karşı mücadele ederek halkın belediye başkanı oldu. Kadın özgürlük mücadelesini her koşulda meşru görüyoruz. Bu uygulamalara karşı direneceğiz ve fiili olarak kendi sistemimizi uygulayacağız."

AKP'nin tecavüzcüleri cezaevinden çıkarma planına dikkat çeken Konca, "Cezaevlerinde yüzlerce ağır hasta tutsak. ATK raporlarına rağmen tahliyeleri yapılmıyor. Gazeteciler, siyasetçiler, milletvekilleri, hekimler cezaevlerine konuluyor ancak insanlığın biriktirdiği tüm değerler hedef alınarak tecavüzcüler serbest bırakılıyor, çocuklar, kendilerine tecavüz eden erkeklerle evlendirilmek isteniyor. Özgürlük idealimiz ve mücadele geleneğimiz ile tüm bunları boşa çıkartacağız" diye konuştu.