Ev işçilerine kölelik dayatılıyor

Evid-Sen Başkanı Gülhan Benli, ev işçisi kadınların şiddet, taciz ve tecavüze maruz kaldığını söyledi. Benli, ev işçilerine kölelik dayatıldığını ifade etti.

Evid-Sen’li kadınlar, Uluslararası Çalışma Örgütü ve Meclis İnsan Hakları Komisyonu ile görüşerek ev işçisi kadınların karşılaştıkları sorunları konuştu. Evid-Sen Başkanı Gülhan Benli, görüşmeleri hakkında, “Kadınlar, hayatlarını camdan düşerek kaybetti. Sakatlandıklarını, kanser olup tedavilerini yapamadıklarını; şiddete, tacize, tecavüze maruz kaldıklarını anlattık. Ev işçileri olarak haklarımızı aramaya devam edeceğiz” dedi.

Gündelikçi, aylıkçı olarak çocuk, hasta, yaşlı bakan, bahçıvan, merdiven silen, parça başı iş ütücü, aşçı olarak evlerde çalışan; evlerde servis yapan, evin içinde üreten kadınların kurduğu Ev İşçileri Dayanışma Sendikası (Evid-Sen), yaşadıkları sorunları Ankara’ya giderek Meclis'e sundu. İstanbul’da on üç kişilik bir grupla yola çıkan kadınlar, ilk olarak Uluslararası Çalışma Örgütü ile bir ara geldi. Yaptıkları toplantıda sorunları anlatan kadınlar, ardından İnsan Hakları Komisyonu Başkan Vekili ve İstanbul Milletvekili Fatma Benli ile görüştü.

Evid-Sen Başkanı Gülhan Benli ANF’ye yaptığı açıklamada, yıllardır ev işçileri olarak toplum içinde sürekli emekçilerin dışında tutulduklarını belirterek, "Her geçen gün artan sorunlarımızı iki kuruma aktardık, sözler aldık. Ev işçileri olarak sorunlarımızın bir an önce giderilmesini bekliyoruz” dedi.

HER TÜRLÜ SALDIRIYA UĞRUYORLAR

Benli, ev işçisi kadınların yaşadıkları sorunlarını aktardıklarını kaydederek, şunları söyledi: "Ev işçilerinin hak ihlallerini ve ihlaller sonucunda yaşadıkları büyük sorunları anlattık. Kadınlar, hayatlarını camdan düşerek kaybetti. Sakatlandıklarını, kanser olup tedavilerini yapamadıklarını, şiddete, tacize, tecavüze maruz kaldıklarını anlattık. Ev işçilerinin iş yasasında yer alması gerektiğini hazırladığımız tip sözleşme yönetmeliğin, kanunlaşmasını istediğimizi söyledik.”

HAK ARAYIŞIMIZ SÜRECEK

Hazırladıkları sözleşmeleri bakanlığa sunduklarını belirten Benli, gittikleri kurumlarda olumlu sonuçlar aldıklarını savundu. Benli, önlerindeki günlerde verilen sözlerin tutulup tutulmayacağını merak ettiklerini ama her ne olursa olsun ev işçileri olarak haklarını aramaya devam edeceklerini ifade etti.