Ev işçisi Harmancı, maaşını alamadı, yerlerde sürüklendi!

Ev işçisi Saime Harmancı, firma yetkilisinin kendisini yerlerde sürükleyerek darp ettiğini söyledi.

AKP Milletvekili Şirin Ünal’ın evinde 23 Eylül’de silahla intihar ettiği iddia edilen Özbekistan vatandaşı Nadira Kadirova’nın ölümüyle ilgili şüpheler sürüyor. Türkiye, günlerce Nadira Kodiravo, ‘intihar mı etti, yoksa öldürüldü mü?’ sorularına yanıt aradı. Bir benzeri de İstanbul’da yaşandı.

Olay, 7 Ekim Etiler’de yaşandı. Ev işçisi olarak çalışan Saime Harmancı, Etiler’de bulunan aracı şirket D. İ. K. aracılığı ile bir eve gönderildi. Firma komisyon olarak ev sahibinden 4 bin 500 TL aldı. Çeşitli nedenlerle bir aylık sonunda işten ayrılmak isteyen Harmancı, ev sahibinden ve aracı firmadan ücretini alamadı. Aracı firmaya giden Harmancı’nın iddiasına göre, maaşını ödemeyeceğini belirten firma yetkilileri, kendisini sürükleyerek firmanın banyosunda darp etti.

'ASIL ÜCRETİ ARACI FİRMALAR ALIYOR'

Harmancı, olay günü yaşadıklarını şu sözlerle anlattı: “Beş yıldır aracı bir firma ile çalışıyorum. Bu firma evlerine yardımcı isteyen ailelerle çalışmama öncülük ediyor. Yaklaşık bir ay önce de 4 bin 500 TL komisyon karşılığında D.H. isimli kadın işvereninin yanına çalışmaya gönderdi. Ev işleri bana ağır geldiği için işten ayrılmak istedim. Aracı firma ile konuştum. 7 Ekim günü D.H. hanımla görüştüm ve işten ayrılacağımı söyledim. O da bana, ‘kime komisyon kazandırdıysan, maaşını da ondan al’ diyerek beni işten çıkardı.

'BANYOYA SÜRÜKLEYİP DARP ETTİLER'

Firmaya gittim ve firma yetkilisi E. Ö.’dan maaşımı istedim, beni saatlerce bekletti. Tuğba E.’ye ‘maaşımı verin de gideyim’ dediğimde üstüme yürüdü, boğazımı sıktı, maaşımı vermeyeceğini söyledi. Tuğba E., kollarımı tırmaladı, beni banyoya sürükledi. Beni banyoya atmasıyla yüzüm banyoda bulunan duş kabinine çarptı. Burnum kanadı, gözüm morardı, kaşım şişti ve dengemi yeniden kaybederek düştüm ve can havli ile çantamda bulunan biber gazı spreyini odaya sıktım. Kimsenin yüzüne sıkmadım. Çalışmadı da biber gazı. Tek başıma evlerde çalıştığım için 10 yıl önce almıştım, kendimi korumak adına. Kurum sahibi Ebru Ö. olay sırasında oradaydı ancak hiçbir müdahalede bulunmadı. Dava açtım.”

FİRMA İNKÂR ETTİ

Ev işçilerinin iş bulmak için başvurdukları aracı firmalardan olan D. İ. K. firma yetkilisi E. Ö. ise telefonla kendisine ulaştığımızda, şahitlerinin olduğunu, Saime Harmancı’nın söylediği gibi bir şiddet olayının yaşanmadığını iddia etti.

SENDİKA: TACİZ VE ŞİDDETE MARUZ KALIYORUZ

Ev İşçileri Dayanışma Sendikası (Evid-Sen) yaptığı bir basın açıklaması ile Saime Harmancı’nın yaşadığı darp olayına müdahil olacaklarına ve ev işçileri kadınların yaşadıklarını sorunları dikkat çekti. Yapılan açıklamada, Nadira Kadirova’nın şüpheli ölümüne de değinildi. Sendika, “Nadira Kadirova ev hizmetleri çalışanlarının durumunun ne kadar vahim ve acı olduğunu bir kez daha görünür kıldı. Her gün en az bir ev işçisi şiddete maruz kalıyor. Buna karşı bir cezai yaptırım uygulanmadığı için ev işçisi kadın arkadaşlarımıza bu şiddet artarak devam ediyor.  Ev hizmetleri çalışanları, yoğun çalışma saatleri, kötü çalışma koşulları, kayıt dışı istihdam gibi kötü istihdam koşullarına ek olarak cinsel taciz, istismar, şiddet gibi insanlık dışı uygulamalara da maruz kalıyoruz” dedi.

“Ev hizmetlerinde çalışan ve tek derdi hayatını idame ettirmek olan biz kadınlar yalnızca geçim mücadelesi vermiyor aynı zamanda hayatta kalma mücadelesi de veriyoruz” diyen sendika, devamında şöyle dedi:

“Bizler artık, işe giderken bugün işverenim tarafından tacize uğrayacak mıyım?, Ücretimi istersem beni darp ederler mi? gibi soruları aklımızdan geçirmek istemiyoruz.

Bizim tek isteğimiz insani koşullar altında işimizi yapabilmek. Özel istihdam büroları aracılığı ile geçici iş ilişkisinin yasal bir boyut kazanması da bu istismar uygulamalarının daha kolay ve yaygın bir hale gelmesinin önünü açmıştır. İşveren ile bizim adımızda sözleşme yapan özel istihdam büroları sözleşmeyi sadece işverene veriyor sözleşmenin tarafı olan biz işçilere vermiyor özel istihdam büroları bizim emeğimiz üzerinden gelir elde etmektedir. Emir verme noktasında iki işveren ile muhatap oluyoruz ancak ücretlerimizi almak istediğimizde iki işverenden de ücretimizi almaktan sorun yaşıyoruz. Üstelik ücretimizi almak için ısrar ettiğimizde şiddete ve hakarete maruz kalıyoruz.”