Faslı kadınlar özgürlük düşmanı yasaların kaldırılmasını istedi

Fas’ta bir kolektif, Caza Kanunu’nda bireysel özgürlükleri engelleyen yasaların çıkarılması talebiyle parlamentoya bir dilekçe sundu.

“Kanun Kaçağı” isimli kolektif, parlamentoya bir dilekçe sunduklarını bildirerek, “Yüksek ve güçlü bir sesle haykırıyoruz: Aşk bir suç değildir” dedi.

Dilekçe “colletif490” adlı sitede yayınlandı. Bu isim, ceza kanununun, evlilik dışı cinsel ilişkilere hapis cezası öngören 490’ıncı maddesine gönderme yapıyor.

Kolektif, Ağustos ayı sonunda gazeteci Hajar Raisuni’nin “illegal kürtaj” ve “evlilik dışı cinsel ilişki” suçlamasıyla tutuklanmasını protesto etmek için kurulmuştu. Raisuni, Eylül sonunda bir yıl hapse mahkum edildi ancak yoğun tepkiler nedeniyle Kral VI. Muhammed tarafından affedildi.

Bir dilekçenin parlamento tarafından dikkate alınarak tartışılması için en az 5 bin imza toplaması gerekiyor.

Kolektif, “Bu ülkede var olmak ve gelişmenin zorluklarını ortaya koyan yüzlerce tanıklık elde ettik” dedi.

Mevcut durumda ceza kanununda bir reform tasarısı parlamentoda inceleniyor. Bir çok insan hakları örgütü, milletvekillerini toplumsal gelişmeye paralel olarak özgürlük düşmanı yasaları ortadan kaldırmaya çağırdı.

Resmi bir kurum olan İnsan Hakları Ulusal Konseyi de kısa bir süre önce parlamentoya gönderdiği bir muhtırada özgürlükleri koruyan bir ceza kanunu yapılmasını istedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü HRW de “Özel yaşam ve vicdan özgürlüğüne zarar veren yasaların kaldırılması gerekiyor” dedi.

Eylül ayında Fas’ta yüzlerce kadın, ahlak ve kürtaja ilişkin mevcut “çağdışı” yasaları ihlal ettiklerini bir manifesto ile açıklamışlardı. Manifesto bir çok Fas medyası ve Fransız Le Monde gazetesinde eş zamanlı olarak yayınlanmıştı. Kadınların yayınladığı manifesto, 1970’li yıllarda Fransa’da kürtaj yasasının değişmesine yol açan “343 fahişe” başlıklı manifestoyu hatırlatmıştı.

2018 yılında resmi verilere göre Fas adaleti 14 bin 503 kişi hakkında evlilik dışı cinsel ilişkiden, 3 bin 43 kişi hakkında zinadan, 170 kişi hakkında eşcinsellik ve 73 kişi hakkında kürtajdan soruşturma başlattı. Tahminlere göre Fas’ta ortalama her gün 600 ile 800 arasında kaçak kürtaj gerçekleşiyor.