‘Fetvalarınız değil kadınlar kazanacak’

Kadınlar Birlikte Güçlü öncülüğünde Diyanet’in kadın-çocuk düşmanı fetvalarını protesto eden Kadılar, Kadıköy’de kitlesel bir yürüyüş gerçekleştirdi.

“Fetvalarınız değil kadınlar kazanacak” sloganını eşliğinde yürüyen kadınlar, çocuklara cinsel istismarı dinle, ayetle, fetvalarla meşrulaştıran Diyanet’in derhal kapatılmasını istedi.

Kadınlar Birlikte Güçlü öncülüğünde Kadıköy’de bir araya gelen kadınlar, kız çocuklarının 9 yaşında evlenebileceğini açıklayan Diyanet İşleri Başkanlığı’nı protesto etti. Süreyya Operası’ndan Mehmet Ayvalıtaş Parkı’na yürüyen kadınlar, Diyanet’in kadın-çocuk düşmanı fetvalarına izin vermeyeceklerini vurguladı. “Kadın-çocuk fetvalarınızı değil kadınlar kazanacak” yazılı pankartın ile “Fetvalar sizin bu hayat bizim”, “Kadınlar birlikte güçlü”, “Kadın-çocuk düşmanı Diyanet kapatılsın” dövizlerinin taşıdığı yürüyüşte, kadınlar sık sık, “Diyanet elini çocuklardan çek”, “Ahlakınız batsın kadınlar yaşasın”, “Fetvalar sizin bu hayat bizim”, “Kadınlar artık susmayacaklar susmayacaklar”, “Jin, jîyan, azadî”, “Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa” sloganlarını attı.

KADINLAR POLİS ENGELLİNİ AŞTI

Araç sirkülasyonunu gerekçe göstererek sık sık yürüyüşü engellemeye çalışan polise, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganlarıyla karşılık veren kadınlar, sivil polislerin oluşturduğu barikatı aşarak Mehmet Ayvalıtaş Parkı’na vardı. Burada Kadınlar Birlikte Güçlü adına açıklamayı Selin Top okundu.

‘HAYIR SİZLERE BU HAKKI VERMİYORUZ’

Diyanet’in çocuk istismarını meşrulaştıran açıklamasını hatırlatarak sözlerine başlayan Top, “Diyanet bizden aldığı vergilerle bizim hayatımıza müdahale etmeye devam ediyor” dedi. Kız çocuklarının çocukluğunu 9 yaşında bitiren, evlilik ve tecavüzde rıza yaşını ‘rüşt olma’ya bağlayan, kadınların boşanma hakkını gasp eden Diyanet’in bu ilk sandal açıklaması olmadığını vurgulayan Top, hükümet ve Diyanet’in bütün yaşamın din kurallarına göre düzenleme çabasının yeni olmadığını, kız çocuklarının okula devam etme oranını azaltan 4+4+4 eğitim sistemini ile tecavüzde 12 yaş için rıza arayan yasa tasarısını anımsattı. Tecavüzü aklayan yasa tasarısı için, ‘küçüğün rızası’ diye değerlendiren dönemin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’nın, Diyanet’in skandal açıklamasına ise, “Diyanet’in uygulayacağı tek kanun var fetva verirken, Allah’ın kanunlarıdır” dediğini belirten Top, “Hayır sizlere bu hakkı vermiyoruz. 9 yaşındaki kız çocuklarını cinsel istismar hedefi yapmanıza, cinsel istismarı dinle, ayetle, fetvayla meşrulaştırmanıza izin vermeyeceğiz. Kadın ve çocuk düşmanı fetvalarla toplumsal yaşamı dizayn etmeye çalışan Diyanet kapatılmalıdır; müftülere verilen nikah kıyma yetkisi geri alınmalıdır” diye konuştu.

‘KADIN DÜŞMANI REJİMİNİZE İZİN VERMEYECEĞİZ’

Bir şarkıcının klibinde şortlarla dans eden çocukları “tahrik edici” bulup, kanala RTÜK tarafından ceza verilmesini, Van’da erkeklerin, “bayanlar için pembe otobüs” diye imza toplanmasına tepki gösteren Top, AKP’nin kadın düşmanlığı üzerinden bir rejim inşa etmeye çalıştığına dikkat çekti. Kadınların bedeni, hayatı, hakları üzerine basarak inşa edilen bu düzeni kabul etmeyeceklerinin altını çizen Top, “Aile politikalarıyla, erkek şiddetiyle, din baskısıyla hayatlarımızın kuşatmanıza izin vermiyoruz. Buradayız, bir yere gitmiyoruz. Hayatın her alanında var oluyoruz” dedi.