Filiz Gencer tek kişilik hücrede tutuluyor

Şakran Kadın Kapalı Cezaevinde 5 Eylül günü açık görüşe çıktıktan sonra bir daha haber alınamayan siyasi tutsak Filiz Gencer’in 15 gündür hukuksuz bir şekilde tek kişilik bir hücrede tutulduğu ortaya çıktı.

Filiz Gencer’in akıbetinin açıklanması için dün Şakran Cezaevine giden ve ANF’ye konuşan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) avukatlarından Aycan Çiçek, cezaevi idaresi tarafından Filiz Gencer’in A-28 blokunda tek kişilik hücrede tutulduğunu beyan edilse de kendisiyle görüştürülmediğini aktardı. Gencer’in akıbetinin açıklanmasını istedikleri için feci şekilde darp edilip, tek kişilik hücrelere konulan Gencer’in koğuş arkadaşlarıyla da görüşen Çiçek, darp esnasında kolu kırılan ve tek başına ihtiyaçlarını karşılayamayan tutuklu Nurhan Yılmaz’ın durumun giderek ağırlaştığına dikkat çekti.

İŞKENCEDEN HER YERLERİ MORLUKLAR İÇİNDEYDİ

Hükümlü bulunduğu Şakran Cezaevinde ailesiyle yaptığı açık görüş sonrası kaldığı hücreye geri götürülmeyen ve akıbetini açıklanmayan Filiz Gencer tek hücreden çıktı. Filiz Gencer’in akıbetinin açıklanması için 19 Eylül 2016 tarihinde Şakran Kadın Kapalı Cezaevine giden ÇHD’li avukat Aycan Çiçek, cezaevi idaresi tarafından Gencer’in tek kişilik hücrede tutulduğu beyan edildiğini aktardı. Filiz Gencer’in özellikle koğuşlardan uzak A- 28 blokuna koyulduğuna dikkat çeken Çiçek, “ Amaç Gencer’in diğer tutsaklarla iletişim kurmasının engellemek” dedi. Kaldığı koğuşa geri getirilmeyen Filiz Gencer’in akıbetinin açıklanması için hücredeki eşyaları ateşe veren ve gardiyanlar tarafından feci şekilde darp edilip tek kişilik hücrelere konulan Gencer’in koğuş arkadaşlarıyla da görüşen avukat Çiçek, işkenceden 10 gün geçmesine rağmen müvekkillerimin suratlarında ve vücutlarında görünür halde işkence izleri olduğuna dikkat çekti. “Her yerleri morluklar içindeydi” diyen Çiçek, “Erkek ve kadın gardiyanlar tarafından saldırıya uğramışlar. Ellerini ve ayaklarını kelepçeleyip, üzerlerine tazyikli su sıkmışlar. Feci şekilde darp edilmişler. Bu darp esnasından Nurhan Yılmaz kolu kırılırken, Gönül Bozkurt ise beli incinmiş. İşkence edildikleri çok görünür olduğu için cezaevi idaresi tarafından doktora götürülmemişler. Saldırı esnasında baygınlık geçiren müvekkilim Gamze Eroğlu, baygın halde bile darp edilip, yerde öylece bekletilmiş. Gardiyanlar, plastik kelepçeleri kadın tutsaklar üzerine kırbaç gibi kullanmışlar, sırt bölümlerine vurmuşlar” dedi.

MÜDÜRDEN: 'BEN YAPTIM OLDU' PİŞKİNLİĞİ

Çiçek, ortada hücre cezası olmamasına rağmen darp edilen kadın tutsakların 10 gün aşkındır tek kişilik hücrelerde tutulduğuna ve ağırlaştırılmış müebbetler gibi havalandırmaya 1 saat çıkartıldıklarına dikkat çekti. Saldırı esnasında sağ kolu iki noktadan kırılan tutuklu Nurhan Yılmaz’ın da tek kişilik hücrede tutulduğunu belirten Çiçek, kolu kırık halde üç gün boyunca doktora götürülmeyen ve tek başına ihtiyaçlarını karşılamayan Yılmaz’ın, durumu gittikçe ağırlaştığına işaret etti. Müvekkillerinin tabii tutulduğu bu insanlık dışı uygulamaların sona erdirilmesi için cezaevinin ikinci müdürü Mehmet Davarcıoğlu ile görüşen Çiçek, “ Kendisine hücre cezası da olsa kesinleşmesi gerektiğini belirterek, yaptıklarının hukuki olmadığını hatırlattığımda, pişkin pişkin, “ Ben yaptım, oldu” dedi. Çok rahattı. Kısacası yaptıkları işkence ve işkenceyi savunur haldeler. OHAL ‘den kaynaklı kendilerine vazife çıkartıyorlar” diye konuştu.