Fransa’da eylemler başladı, gerilim yüksek

Fransa’da emeklilik reformuna karşı genel grev kapsamında, 250 dolayında merkezde eylem planlandı. Bir çok bölgede sabotaj eylemleri de yapılırken, bankalar kapılarını zırhladı.

Sendikaların genel grev çağrısı nedeniyle ülke felç olmuş durumda. Demiryolu ulaşımı (SNCF) yüzde 90 oranında dururken, Paris metro hatları durdu.

Ulusal eğitim, medya organları, polisler, çöp toplayıcıları, avukatlar, rafineriler, hava yolları, enerji sektörü, itfaiyeciler ve daha çok sayıda sektör greve gitti.

Fransız petrol devi TOTAL tarafından yönetilen yedi rafineri bloke edildi. Demiryolları kuruluşu SNCF, tren sürücülerinin yüzde 85,7’sinin iş durdurduğunu açıkladı. Eiffel kulesi de grev nedeniyle kapandı. 

Bir çok kentte gösteriler de başladı. Onbinlerce kişi sokaklara çıktı. Gün içinde yüzbinlerce kişinin emeklilik reformuna karşı sokakları doldurması bekleniyor.

ALTERNATİF ULAŞIMA EYLEM

Paris’te elektrikle çalışan trotinetlerin kullanılmaması için, kimliği belirsiz kişilerce kodları görünmez hale getirildi. Bu da alternatif ulaşım yapmak isteyenler için kötü bir haber oldu.

TREN HATTINA SABOTAJ

Dome bölgesinde Paris-Marsilya hızlı tren hattı TGV’ye sabotaj eylemi düzenlendi. Raylara yapılan sabotajdan dolayı mevcut tren seferi de durdu. Yetkililer soruşturma başlatacakları tehdidinde bulundu.

BANKALAR KENDİLERİNİ BARİKATLADI

Paris’te gerilim yüksek. Eylemciler toplanmaya başlarken, hükümet yine anarşist grupları gerekçe göstererek yüksek güvenlik önlemleri aldı. Kentteki bir çok banka şubesi ve sigorta şirketi, ön cephelerini tamamen tahtalarla kapattı.

SOL PARTİLER VE SARI YELEKLİLER DE EYLEMLERDE

Greve sol partiler de destek veriyor. Komünist Parti, Sosyalist Parti, France Insoumise ve yeşiller EELV eylemlere katılacaklarını duyurdu. Bir yılı aşkın bir süredir Fransa’yı etkisi altına alan Sarı Yelekliler de sokaklara çıkacaklarını duyurdu.