Fransa’daki Kürt kadınları çatı örgütünü oluşturdu

Fransa'da Kürt kadın hareketi bünyesinde bulunan kadın meclisleri ve kominleri, çatı örgütü olan Fransa Kürt Kadın Hareketi’ni (TJK-F) ilan etti.

Paris Demokratik Toplum Merkezi’nde düzenlenen kongre Haziran ayı şehitlerine adandı. Devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan kongrede Kürt Kadın Hareketi Temsilcisi Zozan Serhat bir konuşma yaptı.

Serhat “Kürt Özgürlük Hareketi’nin başlatmış olduğu devrim mücadelesi kırk yıldır devam ediyor. Bu devrim mücadelesinde hiçbir devrimde olmadığı kadar kadınlar hayatın her alanında yer alıyor ve öncülük ediyor.



Kürt kadınının hem toplumsal dönüşümdeki rolleriyle hem de savaşta verdikleri kahramanca mücadeleleri ile tüm dünyaya kendisini ispatlamıştır” diye konuştu.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın tek hedefinin kadını bir irade haline getirmek olduğunu da söyleyen Serhat, şöyle devam etti: “Onlarca meclis ve kominle yaşamını örgütleyen kadınlarımız ile bugün burada Fransa'daki Kürt kadın örgütlenmesi genel gelişmelere paralel olarak tüm yapılanmalarımızı bir çatı örgütüyle taçlandırmak için bir araya geldik.

Bugün şahadet yıl dönümü olan heval Sema ve heval Sara, yine geçen ay şehit olan Nalin Muş ve Helin Dersim, Paris'te katledilen üç arkadaşımız, öncümüz Heval Sara, Heval Rojbin ve heval Ronahi'nin yolunda yürüdüğümüzü belirtiyoruz ve tüm meclislerimiz ve kominlerimiz onların bıraktığı miras üzerinde yürüyerek mücadeleyi ve örgütlülüğü büyütecektir.”

Konuşmanın ardından TJK-F tüzüğünün okunduğu kongrede TJK-E kurultayı kararları doğrultusunda bir yıllık planlama da yapıldı.

Yürütme Komitesi ise Jale Bingöl, Meral Alkan, Serpil Dinç, Elit Yolcu, Cemile Renkliçay ile Strasbourg ve Bordeaux'dan birer temsilcinin dahil olması ile yedi kişiden oluşturuldu.

Kongre "Jin, Jiyan, Azadi" ve " Be Serok jiyan na be" sloganları ile son buldu.