Son Dakika: Stêrk TV ve Medya Haber TV'ye baskın: Polisler tüm binayı talan etti

Fransız kadın parlamenterler:Kürt kadın savaşçıları destekliyoruz

Fransa’da ulusal ve Avrupa düzeyindeki onlarca kadın parlamenter Kürt kadın direnişçilerine destek amacıyla ortak açıklama yayınlarken, uluslararası toplumun DAİŞ’in güçlendirecek Türk işgaline karşı harekete geçmesi çağrısı yapıldı.

Fransız Ulusal Meclisi ve Fransa Senatosu üyelerinin yanı sıra Avrupa Parlamentosu (AP) üyelerinin imzaladığı ortak metinde, tüm dünyadaki kadınların mücadelesini yürüten Rojava’daki Kürt kadınlar selamlandı. Kürt kadınların sadece DAİŞ’e karşı değil, aynı zamanda kendilerinin de savunduğu değerler için savaştığının vurgulandığı metinde, DAİŞ’in hamisi Erdoğan’a ‘dur’ denilmesi çağrısı yapıldı.

Kadın parlamenterler, Fransa ve Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye sert yaptırımlar uygulamasını isterken, Birleşmiş Milletler’in (BM) denetiminde bir güvenli bölge oluşturulması çağrılarına destek verdiler.

'BİZLERİN DE SAVUNDUĞUMUZ İLKELER İÇİN SAVAŞTILAR'

Fransız parlamenterlerin imzaladığı metin şöyle:

“Biz Fransız parlamenterleri olarak; Rojava’da hakları ve eşit bir toplum için savaşan Kürt kadınlara tam destek sunduğumuzu belirtiyoruz. Onlar, bizlerin de savunduğumuz evrensel ilkeler için savaştılar. Amerika'nın bölgeden çekilmesinden cesaret alan Türk ordusu alçakça Rojava halklarına saldırırken, görevi de (Rojavalı kadınlara) destek olmaktır.

Eşitlikçi bir toplum için mücadele, bu kadınların uğruna cesurca mücadele ettiği tek kavga değildir. Birçoğu DAİŞ'in tümüyle gerici olan askeri ve ideolojik güçlerine karşı silahlandılar. Türk saldırısı, yüzlerce DAİŞ üyesinin serbest bırakılmasının da sağlanmasıyla bu canavarın yeniden canlanması riskini beraberinde getirmektedir.

'BEDEL VERDİKLERİNİ BİLİYORUZ; ONLARA MİNNETTARIZ'

Düşüncelerimiz, DAİŞ tarafından cinsel olarak köleleştirilen ve Kürt güçleri tarafından serbest bırakılan binlerce kadınlarladır. Rojava'nın kadınları şöyle yazıyor: "Kadın devrimini verdiğimiz bedellerle savunduk. Mücadelemizi dünyanın her yerindeki kadınlar adına veriyoruz”. Bizler de bunu biliyoruz ve onlara minnettarız. Bütün bu kadınları, eşitlikçi yönüne her açıdan sahip çıktığımız Fransız cumhuriyetinden tüm içten selamlarımızı gönderiyoruz.

Savaşın sürdüğü bu ortamda, Türkiye'nin DAİŞ lehine bu saldırısını derhal durdurmasını; Fransa ve Avrupa'nın da bu saldırıyı kınamasını talep ediyoruz. Kadın özgürlüğü ve Rojava'da yürütülen feminist sosyal ve politik dönüşüm deneyiminin devamı için yorulmadan mücadele etmeye devam edeceğiz.

‘AĞIR YAPTIRIMLAR UYGULANSIN; BM HİMAYESİNDE GÜVENLİ BÖLGE OLUŞTURULSUN’

İvedilikle sınırı ve Kürt halkını korumak için BM himayesinde uçuşa yasak bölge ve uluslararası bir gücün harekete geçirilmesi çağrısında bulunuyoruz. Erdoğan'ın sorumsuz inatçılığı karşısında Fransa ve Avrupa'ya Türkiye'ye ağır siyasi ve mali yaptırımlar uygulama çağrısında bulunuyoruz.

Fransa'dan, başta mücadelelerini paylaştığımız Rojava kadınları olmak üzere Suriye halklarına kardeşçe ve dayanışmacı selamlarımızı gönderiyoruz.

Yayınlanan metne imza atan kadın milletvekili ve senatörler ile bağlı oldukları partiler şöyle:

AUBRY Manon, Avrupa Parlamentosu (AP) üyesi, LFI

AUTAIN Clémentine, Fransız Ulusal Meclisi Milletvekili, LFI

BATHO Delphine, Milletvekili Génération écologie

BENBASSA Esther, Senatör, EELV

BILLON Annick, Senatör Union centriste

BLONDIN Maryvonne, Senatör PS

BUFFET Marie-George, Milletvekili GDR

CHAIBI Leïla, AP üyesi LFI

COHEN Laurence, Senatör CRCE

FAUCILLON Elsa, Milletvekili GDR

FIAT Caroline, Milletvekili, LFI

FILLEUL Martine, Senatör PS

GAILLOT Albane, Milletvekili LREM

GARRIAUD-MAYLAM Joëlle, Senatör, LR

JASMIN Victoire, Senatör, PS

KRIMI Sonia, Milletvekili, LREM

LEPAGE Claudine, Senatör, PS

LIENEMANN Marie-Noëlle, Senatör LFI

LUBIN Monique, Senatör PS

MEUNIER Michelle, Senatör P

MONIER Marie-Pierre, Senatör PS

MÖRCH Sandrine, Milletvekili LREM

OBONO Danièle, Senatör LFI

PELLETIER Anne-Sophie, AP üyesi LFI

PRÉVILLE Angèle, Senatör PS

RIVASI Michèle, AP üyesi EELV

ROSSIGNOL Laurence, Senatör PS

RUBIN Sabine, Milletvekili LFI

TAILLÉ-POLIAN Sophie, Senatör, Génération.s

VANCEUNEBROCK-MIALON Laurence, Milletvekili LREM