'Gazete Şûjin çalışanlarının can güvenliğinden endişe duyuyoruz'

Erkek saldırganlığını teşhir ettiği için hedef haline getirilen Gazete Şûjin’e destek için Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu’nun çağrısıyla basın açıklaması yapıldı.

Kadın ve yaşam odaklı habercilikte önemli bir adım olan Gazete Şujin, yaptığı yayıncılıkla bir çok kesim tarafından hedef haline getiriliyor. Son dönemlerde yaptıkları cinsel istismar, erkek şiddeti ile ilgili haberlerin ardından eril sistemin yönlendirmesiyle telefon ve sosyal medya üzerinden taciz ve tehditlere maruz kalıyor. Gazete Şûjin’e yönelik gelişen saldırılara karşı Mezopotomya Kadın Gazeteciler Platformu’nun çağrısıyla kadın gazeteci, İHD Amed Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi. Çok sayıda gazeteci kadının katıldığı toplantıda konuşan Ayşe Güney, “Eril medyaya çuvaldız niyetine” şiarıyla yola çıkan Gazete Şûjin’in kadın odaklı habercilikte önemli bir adım olduğunu söyledi.

'ŞÛJİN ERKEK MEDYANIN GERÇEKLEŞTİRDİĞİ HABERLERİ TERYÜZ ETTİ'

Gazete Şûjin'in çok kısa sürede birçok başarıya imza attığını, erkek medyanın gerekçelendirdiği, yok saydığı, mağduru haksız, faili haklı duruma getirdiği pek çok haberi tersyüz ederek, kadın odaklı gazeteciliğin öncüsü haline geldiğini söyleyen Güney, "Devletinden medyasına kadınlara çizilen ‘makbul kadınlık’ sınırlarını tanımayan Şûjin, bu ‘makbul kadınlık’ sınırları içerisinde cinsel saldırıya, tacize, istismara maruz bırakılan pek çok kadının sesi olmuştur. Bu ses, erkek egemen zihniyeti rahatsız etmiş olacak ki, Şûjin ekibi son günlerde örgütlendirilmiş bir erkek öfkesiyle karşı karşıya kalmaktadır. Biz kadınlar ve kadın gazeteciler bu ‘öfkeyi’ çok yakından tanıyoruz. Pozantı’da çocukları istismar eden, Suriyeli Emani ve bebeklerini katleden, zindanlarda kadın tutsakları işkence tezgâhlarından geçiren, Rakka’da kadınları köle pazarlarında satan bu eril öfkedir" şeklinde konuştu.

Bir süredir Gazete Şûjin çalışanı kadınlara çeşitli yollardan faillerin yakınları tarafından istismar haberlerinin geri çekilmesi noktasında tehdit ve tacizlere maruz bırakıldığına dikkat çeken Güney, "Faillerin işlediği suçun gerçekliğini bizzat dile getiren bu kişiler, kadın gazetecileri susturmaya çalışarak yakınlarının işlediği suça ortak olmaktadırlar. Gazete Şûjin çalışanlarının can güvenliğinden endişe duyuyoruz. Şûjin’e karşı yönlendirilmiş bir eril şiddet söz konusudur. Herhangi bir arkadaşımızın başına gelecek en ufak şeyin sorumlusu gazetemize karşı örgütlendirilen bu kişilerdir. Bu kişiler gücünü erkek yargı ve erkek devlet aklından almaktadır" dedi.

'TAVİZ VERMEYECEĞİZ'

"Bizlerse gücümüzü Gurbetelli Ersöz, Virginia Woolf, Ayfer Serçe, Deniz Fırat gibi kadınlardan ve 'Erkekler ne der diye düşünmeden yazıyoruz diyerek kalemlerini birer özsavunma aracına dönüştüren kadınlardan alıyoruz" diyen Güney, Kadın odaklı haberciliğin “Mağduru koru faili teşhir et” ilkesinden taviz vermeyeceklerini, çuvaldız gibi kuşanarak haberleri yapmaya devam edeceklerini söyledi.

Güney'in ardından konuşan Gazete Şûjin editörü Mekiye Görenç ise AKP’nin kadın politikalarının 15 yıllık kadına yönelik saldırıların özeti olduğunu söyledi. Görenç, “Biz yolumuza devam edeceğiz ve “Mağduru koru faili teşhir et” ilkesinden taviz vermeyeceğiz” diye konuştu.