Görüşe giden ailenin tümüne çıplak arama işkencesi!

Antalya L Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan Berivan Çelik'in açık görüşüne giden ailesi, görüşten çıktıktan sonra çok sayıda gardiyan tarafından saldırıya ve çıplak aramaya maruz bırakıldı.

Antalya L Tipi Cezaevi'nde Kurban bayramının 4'üncü gününde açık görüşe giden aile görüşten çıktıktan sonra çok sayıda gardiyan tarafından çıplak aramaya maruz bırakıldı. Görüşte yaşadıkları insanlık dışı uygulamayı anlatan Berivan Çelik'in kardeşi Deniz Çelik, içeri girdiklerinde çok fazla gardiyan olduğunu; daha önce bu sayıda gardiyanla karşılaşmadıklarını ifade etti. Daha önce çok sayıda mektup yazdıklarını; ancak hiçbirinin ablasına ve kendilerine ulaşmadıklarını vurgulayan Deniz Çelik, cezaevinde tutsaklara yönelik çok fazla hak ihlalinin olduğunu ifade etti. Ablasının kendisine anlatımlarına göre, apandisti patlayan bir kadının revire dahi çıkartılmadığını söyleyen Çelik, "Ablam da şiddetli rahatsızlıklar geçirmiş. Yaklaşık 3-4 gün yatakta kalmış. Hiç bir şekilde hastaneye götürülmemiş. Aynı zamanda koğuş içerisindekilere 'tek tip ' kıyafet dayatılıyormuş" dedi.

Görüşten sonra kendisi, annesi, babası ve iki kız kardeşinin gardiyanlar tarafından saldırıya maruz bırakıldığına dikkat çeken Çelik şöyle konuştu: "Önce bizi birbirimizden ayırdılar. Daha sonra apar topar bizi bir tarafa çektiler. Ne olduğunu anlayamadık. Daha sonra bize hakaretler ederek 'içeride ne yaptınız' diye sordular. Babam karşı çıktı. Bu sırada çıplak arama dayattılar. Zorla soyarak keyfi arama yaptılar. Yaşları 14 ile 17 olan iki kız kardeşlerimi annemden ayrı yere götürerek çok sayıda kadın ve erkek gardiyan çıplak aramaya maruz bırakmış. Bu durum ikisini de çok etkiledi. Artık cezaevine gelmek istemiyorlar. Daha sonra avukat aracılığıyla öğrendiğimize göre ablama soruşturma açılmış. O günden sonra görüşemedik. OHAL'den dolayı keyfiyet ve işkence arttı. "

'KIZIMIN AYAĞI ENFEKSİYON KAPMIŞ’

Kızları ve ailesi gibi kendisi de çıplak aramaya maruz bırakılan Berivan Çelik'in annesi Delal Çelik, kızının görüşüne gittiklerinde sürekli hak ihlaline maruz kaldıklarını belirterek, yaşadıklarını şöyle anlattı: "Gardiyanlar sürekli hakaret ediyorlar. En son cezaevine açık görüşe gittiğimiz zaman kızımın ayağı burkulmuştu. Hasta olduğu halde hiç bir şekilde müdahale edilmemiş. Üç gün öyle kalınca enfeksiyon kapmış. Kendi imkanları ile müdahale etmişler. Görüşten çıktığımızda erkek gardiyanlar beni kolumdan tutarak bir odaya attılar tek başına. Ben orada çıplak aramaya maruz kaldım. Daha sonra giyindim hakaret ederek üç defa çıplak aradılar. Daha sonra kolumdan tutarak dışarıya attılar. Duruma tepki gösterdiğimde gülerek 'tabi ki yapacağız' dediler. Benden habersiz kızlarımı başka odaya götürerek psikolojik işkence ve çıplak aramaya maruz bıraktılar. Çocuklarım o günden sonra psikolojileri bozuldu. Cezaevindeki kızımın hakkında da tutarak fişlemişler. Kızlarım sürekli 'bize bir şey yaparlar mı' korkusuyla cezaevine gitmek istemiyor."

'YAŞATILAN HİTLER FAŞİZMİ’

Kızının anlatımlarına göre cezaevinde çok fazla hak ihlalinin olduğunu vurgulayan Delal Çelik, "Kızım sürekli koğuşlarının basıldığını ve odalarının dağıtıldığını anlatıyor. Gecenin bir yarısında gardiyanların odalara girdiğini ve arama yaptığını söylüyor. Bir de son dönemde 'tek tip' giyilmesi için baskı uygulanıyor" dedi.

Yaşanan bu durumu' Hitler faşizmine' benzeten Çelik, "İçeride de dışarıda da hakarete ve saldırılara maruz kalıyoruz. Orada çocuklarımıza her türlü işkenceyi uyguluyorlar. Görüşe gittiğimizde Kürtçe konuştuğumuzda engelleme ve hakaretlere maruz kalıyoruz. Biz bu saldırılara sonuna kadar direneceğiz" diye konuştu.