Görüşmede Erdoğan’ın gösterdiği videoya senatörlerden sert tepki

Türk tarafının ‘başarı’ diye yansıtmaya çalıştığı Trump-Erdoğan görüşmesinde Türk devletinin Kürtlere karşı propaganda filminin ciddi tepki çektiği ve senatörlerin sert eleştiriler getirdiği bildiriliyor.

Axios haber sitesinde yer alan habere göre, Trump ile görüşme sırasında Erdoğan, YPG’yi kötüleyen ve ‘terörizmle’ suçlayan bir video gösterdi.

Türk tarafının on yıllardır Kürtlere ilişkin yalanlarının tekrarı biçimindeki video, görüşmede yer alan beş Amerikan senatörünün tepkisini çekti. Sitenin haberine göre, başta Lindsey Graham olmak üzere senatörler, videonun ‘absürt’ ve ‘kuru propaganda’ olduğu tepkisini gösterdi.

Graham’ın Erdoğan’a dönerek, “Ben de Kürtlere giderek, sizlerin onlara neler yaptığınızı anlatan bir video çekmelerini mi isteyeyim?” diyerek tepkisini sert bir biçimde gösterdi.

TRUMP TRAFİK POLİSİ GİBİ YATIŞTIRMAYA ÇALIŞIYORDU

CNN’de de yer alan görüşmenin detaylarına göre, kimi zamanlar Türkiye yanlısı çıkışlarıyla da bilinen Lindsey Graham ile Erdoğan arasındaki sözlü tartışma oldukça sert idi.

Kuru propaganda kokan videonun hiçbir şekilde inandırıcı olmadığının altının çizildiği Axios’taki habere göre, Erdoğan’la senatörler arasındaki tartışmalara Trump sadece kısmen müdahale etti. Haberde, Trump’ın ‘geride durarak’ ve sadece ‘trafik polisi’ rolünü oynayarak tartışmalara katıldığı belirtildi.

ERDOĞAN İŞGAL SÖZÜNE, GRAHAM ‘DAİŞ’LE MÜCADELE’ YALANINA TEPKİ VERDİ

Söz konusu görüşmede Senatör Graham’ın Türk devletinin saldırılarını doğrudan ‘işgal’ olarak nitelemesinin Erdoğan’ı çıldırttığı bildiriliyor. Erdoğan’ın bu tepkilerine karşılık Senatör Graham’ın ise Türkiye’nin ‘DAİŞ’le mücadele ettiğine’ dair yalanına tepki verdiği de öğrenildi.

GRAHAM: 10 BİN KAYIP VEREN QSD’DEN DAHA FAZLA MÜCADELE ETMEDİLER!

Axios’un görüşme sonrasında bilgisine başvurduğu Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham’ın özellikle Türkiye’nin DAİŞ çeteleriyle mücadele yalanına karşı çıktığı belirtiliyor. Axios’a konuşan Graham, “Türk tarafının DAİŞ’le mücadelede (Kürtlerden) daha fazla şey yaptığına dair anlatımını kesinlikle reddettim. QSD’nin çoğunluğu Kürt olmak üzere 10 bin savaşçısının öldüğü, yaralandığı veya acılar çektiğini Türkiye’ye anlattım ve Amerika’nın bunu unutmayacağı ve de (Kürtleri) yalnız bırakmayacağını ilettim” dedi.

Trump-Erdoğan görüşmesinde yer alan diğer senatörler Jim Risch, Ted Cruz, Rick Scott ve Joni Ernst’in de hem işgal saldırıları hem de Türkiye’nin Rusya’dan S-400 savunma sistemi alınmasından ötürü rahatsızlıklarını gösterdiği de verilen bilgiler arasında.