Güleda’nın katledilmesi protesto edildi

Üniversite Kadın Meclisi, üniversiteli Güleda Cankel’in erkek şiddetiyle katledilmesini protesto ederek, “Daha kaç Güleda ölecek? Susmayın!” diye seslendi.

Üniversite öğrencisi Güleda Cankel’in ayrılmak istediği erkek arkadaşı Zafer Pehlivan tarafından katledilmesi, Isparta ve Beşiktaş’ta yapılan eş zamanlı eylemlerle protesto edildi.

Üniversite Kadın Meclisi tarafından düzenlenen her iki eylemde, “Kadın cinayetlerini durduracağız” vurgusu yapıldı. Beşiktaş’ta bir araya gelen kadınlar erkek şiddetini önlemeyen iktidar yetkililerine, “Harekete geçmeniz için daha kaç kadının?” diyerek tepki gösterdi. Polis ablukası altında gerçekleşen eylemde, erkek şiddetiyle katledilen kadınların ve şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren Rabia Naz’ın resimleri taşındı. “Üniversiteli kadınlar asla yalnız yürümeyecek” yazılı pankartı açan kadınlar, “Asla yalnız yürümeyeceksin”, “Kadın cinayetlerini durduracağız” sloganlarını attı. Kadınlar adına açıklamayı okuyan Esin İzel Uysal, her gün kadınların katledildiği Türkiye’de erkek şiddetinin son kurbanının üniversite öğrencisi Güleda Cankel olduğunu hatırlattı.

KADIN CİNAYETLERİNİ ÖNLEYİN!

Güleda’nın ayrılmak istediği erkek arkadaşı tarafından vahşice katledildiğini belirten Uysal, iktidarın kadın düşmanı politikalarına ve söylemlerine, “Hayatımıza karışacağınıza kadın cinayetlerini önleyin” diyerek tepki gösterdi. Yetkililerin harekete geçmesi için kaç Güleda’nın daha ölmesi gerektiğini soran Uysal, şöyle konuştu: “Sizin yüzünüzden her gün bir sıra arkadaşımızı daha kaybediliyoruz. Ölmek değil, yaşamak istiyoruz; kendi ayaklarımızın üzerinde durmak istiyoruz. Bu ülkede erkekler her gün kadınların yerine karar veriyor. Birileri çıkıp her gün bizim adımıza konuşuyor. Yeter artık. Neymiş gece dışarıya çıkmazmışız, neymiş okuyamazmışız, çalışamazmışız. Hayır efendim, bunlara sadece biz karar veririz; o çok bilen erkeklerin de bizim adımıza ahkam kesmesine izin vermeyiz.”

Güleda’nın katili Zafer Pehlivan’ın bir de utanmadan cinayeti işledikten sonra sosyal medyadan paylaşım yaptığına dikkat çeken Uysal, “Zafer Pehlivan bu cesareti nereden buluyor? Bu erkekler kimden güç alıyor?” diye sordu.

YALNIZ DEĞİLSİNİZ, BİZ VARIZ

Bu karanlık tablo karşısında kadınların kendilerini yalnız hissetmemesi gerektiğini vurgulayan Uysal, şöyle konuştu: “Yalnız değilsiniz, biz varız. İstediğimiz saatte, istediğimiz yerde yürüyeceğiz. İstediğimizi giyip istediğimiz yerde çalışacağız. Özgürce yaşayacağız ve asla yalnız yürümeyeceğiz. Şule Çet cinayetini nasıl açığa çıkarttıysak, Ecem Balcı davasında nasıl örnek karar çıkartılmasına yol açtıysak Rabia Naz’a ne olduğunu da açığa çıkartacağız.”