Güney Amerikalı kadınlardan Efrîn ile dayanışma mesajı

Güney Amerika’nın bütün ülkelerinde bu yıl 8 Mart, “Bir kadın daha eksilmesin” kampanyası çerçevesinde gerçekleştirildi.

Düzenlenen bütün 8 Mart etkinliklerinde Türk devletinin Efrîn’e yönelik düzenlediği işgal saldırıları da protesto edildi ve Kürt kadınları ile dayanışma mesajı verildi.

“Bir kadın daha eksilmesin” kampanyası bu yıl da Güney Amerika ülkelerinde yaygın bir biçimde gündem oldu ve kadınlar işe gitmeyerek, 8 Mart yürüyüşüne katıldı.

Arjantin’in Buenos Aires kentinde Kürt kadın hareketi ile dayanışma komitesi başta olmak üzer birçok kadın örgütü ve kolektif yürüyüş kortejlerinde YPJ ve kadın hareketi bayrakları, Efrîn direnişi, işgalci Türk ordusunun Efrîn’de gerçekleştirdiği katliamlara ilişkin fotoğraflar taşıdı.

Buenos Aires’te yüzbinlerce kadının katılımı ile bir yürüyüş düzenlendi. Yürüyüş ardından düzenlenen miting alanı ise KJK ve YPJ bayrakları ile süslendi.

Cordoba kentinde düzenlenen 8 Mart etkinliğinde de Kürt Kadın Hareketi ve Efrîn direnişi selamlandı.

PLAZA MAYO ANNELERİ: KÜRT KADINLARI İÇİN YÜRÜDÜK

Plaza Mayo Anneleri’nin haftalık eylemi de 8 Mart kutlamalarına denk geldi. Yürüyüşe geçmeden önce Plaza Mayo annelerinden Nora Cortinas “Bugün dünyada mücadele eden tüm kadınlar için yürüdük ve hepsini selamladık. Ama en önemlisi de Kürt kadınların egemenliğe ve ulus devlet anlayışına karşı yürüttükleri mücadeleyi desteklemek içinde yürüyoruz” dedi.

Paraguay’da ise, Kürt kadınları ile dayanışma kolektifi ve birçok kadın örgütü, yürüyüş kortejinde YPJ ve Kürt Kadın Hareketi’nin bayrakları, işgalci Türk ordusunun Efrîn’de gerçekleştirdiği katliamlara ilişkin fotoğraflar taşındı.

Brezilya’nın Sao Paulo kentinde de Kürt kadınları ve Çağın Direnişi ile dayanışma mesajı verildi. Çağın Direnişi’nde şehit düşen YPJ savaşçılarının fotoğraflarının da taşındığı yürüyüşte KJK deklarasyonu da bildiri olarak dağıtıldı.

Yürüyüş ve mitinglerin hepsinde KJK’nin deklarasyonu da geniş bir şekilde yer buldu.

8 Mart sabahı ise Kolombiya, Paragua, Cordobadan ve Buenos Aires’ten kadınlar, bu yılki 8 Mart etkinliklerini Kürt kadınları ve Efrin’deki savaşçılara adadığına dair mesajlar yayınladı.

Abla Yala Feministleri de bir mesaj yayınlayarak, Honduras’ta 2015 yılında katledilen Berta Caseres ile Sakine Cansızların kadınları ve mücadelelerini birleştirdiği mücadelesini verdi.