Güney Kürdistan'da 9 ayda 7 bin 645 kadın şiddete maruz bırakıldı

Kadına Yönelik Şiddetle Karşı Mücadele Merkezi, Güney Kürdistan'da bu yıl içinde kadına yönelik 7 bin 645 şiddet olayının yaşandığını açıkladı. Şiddetin en fazla yaşandığı kent ise Hewlêr.

Süleymaniye, Hewlêr, Dihok, Germiyan, Raperîn ve Soran'da bu yıl içinde yaşanan kadına yönelik şiddet verilerini açıkladı.

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Merkezi, kadına yönelik şiddetin geçen yılın Temmuz ve Ağustos aylarına göre yüzde 42.5 arttığını ve bu yıl şiddet oranının en fazla arttığı kentin Hewlêr olduğunu belirtti.

Roj News'in haberine göre, Ekim ve Kasım verileri hala hazırlanmadığı için bu yılın ilk 9 ayına ait bilgiler kamuoyu ile paylaşıldı. Halepçe'de Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Merkezi olmadığı için kadına yönelik şiddet rakamları Süleymaniye üzerinden verildi.

Kadına Yönelik Şiddetle Karşı Mücadele Merkezi'ne göre Ocak ayında kadına yönelik şiddette 683 olay meydana geldi. Yakma ve şüpheli bir şekilde kendini yakma olaylarında da geçen yıllara göre artış olduğu kaydedildi.

Merkezin açıkladığı veriler şöyle:

"*Ocak ayında meydana gelen 683 şiddet olayının kentlere göre dağılımı şöyle: 'Hewlêr yüzde 34, Dihok yüzde 21, Süleymaniye yüzde 24, Germiyan yüzde 10, Raperîn yüzde 6, Soran yüzde 3.' Kadına yönelik şiddette en çok Dihok'ta arttı. Yakma ve şüpheli bir şekilde kendini yakma olayları ise en fazla Hewlêr'de meydana geldi.

*Şubat ayında kadına yönelik şiddet olaylarında 717 başvuru yapıldı. Başvurularda geçen yıllara göre en çok yakma ve şüpheli bir şekilde kendini yakma olaylarında artış yaşandı. Şubat ayında kadına yönelik şiddet olaylarının kentlere göre dağılımı şöyle: 'Hewlêr yüzde 32.9, Dihok yüzde 25, Süleymaniye yüzde 22, Germiyan yüzde 8, Raperîn yüzde 6, Soran yüzde 4.'

*Mart ayında meydana gelen kadına yönelik 651 şiddet olayının kentlere dağılımı şöyle: 'Hewlêr yüzde 34, Dihok yüzde 28, Süleymaniye yüzde 20, Germiyan yüzde 8, Raperîn yüzde 5, Soran yüzde 3.' Mart ayında Kadına yönelik şiddet en çok Dihok'ta artarken, en çok yakma ve şüpheli bir şekilde kendini yakma olaylarında ise Hewlêr'de artış oldu.

*Nisan ayında meydana gelen kadına yönelik 740 şiddet olayının kentlere göre dağılımı şu şekilde: 'Hewlêr yüzde 38, Dihok yüzde 22, Süleymaniye yüzde 21, Germiyan yüzde 6, Raperîn yüzde 6, Soran yüzde 4.' Açıklanmayan rakamlara göre de yakma ve şüpheli bir şekilde kendini yakma olayları en çok Hewlêr ve Dihok'ta yaşanırken, kadına yönelik şiddet ise Süleymaniye ile Raperîn'de meydana geldi.

*Mayıs ayında meydana gelen kadına yönelik 998 şiddet olayının kentlere göre dağılımı şöyle: 'Yüzde 30 Hewlêr, yüzde 25 Dihok, yüzde 24 Süleymaniye, yüzde 9 Germiyan, yüzde 6 Raperîn, yüzde 3 Soran.' Yakma ve şüpheli bir şekilde kendini yakma olayları yine en çok Hewlêr'de yaşandı.

*Haziran ayında meydana gelen kadına yönelik 644 şiddet olayının kentlere göre dağılımı şöyle: 'Yüzde 38 Hewlêr, yüzde 25 Dihok, yüzde19 Süleymaniye, yüzde 8 Gemriyan, yüzde 7 Raperîn, yüzde 3 Soran.' Haziran'da en çok yakma, şüpheli bir şekilde kendini yakma, katledilme ve cinsel taciz olayları yaşandı.

*Temmuz ayında meydana gelen kadına yönelik bin 112 şiddet olayının kentlere göre dağılımı şöyle: 'Yüzde 37 Hewlêr, yüzde 27 Dihok, yüzde 19 Süleymaniye, yüzde 8 Germiyan, yüzde 4 Raperîn yüzde 2 Soran.' Temmuz ayında da yaşanan yakma, şüpheli bir şekilde kendini yakma ve cinsel taciz olaylarında büyük artış oldu. Yakma ve şüpheli bir şekilde kendini yakma olaylarında en fazla artış Hewlêr'de, taciz ve şiddet olaylarında ise Süleymaniye'de yaşandı.

*Ağustos ayında meydana gelen kadına yönelik bin 117 şiddet olayının kentlere göre dağılımı şöyle: 'Hewlêr yüzde 30, Dihok yüzde 22, Süleymaniye yüzde 26, Germiyan yüzde 8, Raperîn yüzde 7, Soran yüzde 3.' Ağustos ayında şiddet, taciz, saldırı, yakma ve şüpheli bir şekilde kendini yakma olaylarında çok artış yaşandı. Artışın en çok olduğu yer de yine Hewlêr oldu.

*Eylül ayında meydana gelen kadına yönelik 783 şiddet olayının kentlere göre dağılımı şöyle: 'Hewlêr yüzde 30, Dihok yüzde28, Süleymaniye yüzde 22, Germiyanê yüzde 11, Raperîn yüzde 4 Soran 2.'

Bu yıl kadına yönelik şiddet en çok Temmuz ve Ağustos ayında meydana geldi. 2017 yılında kadına yönelik şiddette 2016 yılına göre artış yaşandı. 2016 yılında şiddete maruz bırakılan kadın sayısı 5 bin 227 iken, 2017 yılında bu rakam 7 bin 645'a çıkarak, yüzde 42.5 artış gösterdi. Yine bu yıl içinde bir önceki yıla göre 2 bin 218 şiddet olayı daha fazla yaşandı.