Güven: HDP önündekiler özür dileyip ayrılıyor

Amed'deki Demokrasi Nöbeti'nde konuşan DTK Eşbaşkanı, HDP Milletvekili Leyla Güven, il binaları önündeki eylemin provokasyon olduğunu söyledi. Güven, "2 anne özür dileyerek oradan ayrıldı" dedi.

Kayyum gasplarına karşı Amed'de Lise Caddesi’nde başlatılan Demokrasi Nöbeti, 24’üncü gününde devam etti. Eylem öncesi nöbet alanının çevresi polis bariyerleriyle çevrelenip, cadde ve sokak başlarına ise zırhlı polis araçları konumlandırıldı. Eyleme HDP Hakkari Milletvekili DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, HDP Gençlik Meclisi üyeleri, Barış Anneleri, kadın kurumları, sanatçılar, HDP milletvekilleri, STK üye ve temsilcileri katıldı.

POLİS ENGELİ TANINMADI

Eyleme, ablukaya rağmen eyleme yine çok sayıda kişi katıldı. Nöbet yerine gelen Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, kitle tarafından alkış ve sloganlarla karşılandı. Ziya Gökalp Lisesi önünden taşıdıkları “İrademe kentime dokunma” pankartı arkasında nöbet alanına yürümek isteyen emek örgütleri ise, polis engeliyle karşılaştı. Ancak tüm engellemelere rağmen emek örgütleri, taşıdıkları pankartla nöbet alanına geldi.

Eylem alanında yapılan toplantıda önce HDP Meclis Grubu Eş Sözcüsü Mehmet Akdoğan açılış konuşması yaptı.

MIZRAKLI: YEMİNİME YABANCILAŞMAM

Açılış konuşmasının ardından Selçuk Mızraklı kısa bir konuşma yaptı. Mızraklı, şunları dile getirdi: "Demokratik haklarını, hukukun verdiği olanakları kullanarak adil, eşit, özgürce bu ülkede yarın hepimize yer var söyleyişleri karşılık bulmuş oldu. Ben hekimim arkadaşlar, Hipokrat yemini ettim. Din, dil, ırk, sınıfı ayrımı yapmayacağım, dedim. Şimdi birileri bana kalkar ve ayrım gözet, derse, ben, kendi değerlerimi ve yeminime yabancılaşmış olurum. Bu parti, bu çizgi, işte o Hipokrat yemini eden çizgidir. O ayrımları yapmayan, inançlar arasında ayrım yapmayan çizgidir."

UCA'DAN 'TOPYEKÛN DİRENİŞ' MESAJI

Güney Kürdistan'daki izlenimlerini aktaran HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca da oradaki halkın selamlarını eylemdekilere iletti. Maxmur Kampını da ziyaret ettiğini belirten Uca, devam eden ablukaya karşı direnen anneleri hatırlatarak, "Hastaneye gidemediği için çocuğunu kaybedenler olmuş. Bunu yaşatanlar bu durumdan utanç duymalı. Bu abluka derhal kaldırılmalı. Eğer Kürtler birlik olmasa düşmanın saldırısına karşı güçlü bir duruş ortaya çıkmaz. Var olan sorunlarımızı ortadan kaldırıp mücadeleyi yükseltelim. Her alandaki baskıyı direniş ile kıracağız. Orada abluka burada kayyum. Topyekûn saldırıya karşı topyekûn direniş" dedi.

Şırnak Milletvekili Nuran İmir de direnişin büyüyerek devam edeceğini söyledi.

GÜVEN: 2 ANNE, ÖZÜR DİLEYEREK PARTİ BİNASI ÖNÜNDEN AYRILDI

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven ise Hakkari halkından selam getirdiğini belirterek, "Kayyum darbesine karşı verilen mücadele tüm engellemelere rağmen devam ediyor. Kürt halkı üzerinden zulmü eksik etmeden ayakta kalmaya çalışanlar yenildi. Halkımız büyük bir emek ve çaba ile kayyumları gönderdi. Mesele bir kaç belediye değil mesele AKP-MHP'nin çöküşüdür. Günlerdir kayyumu anlatmaya çalışıyorlar. Kayyum onların elinde kaldı. İçinden çıkamıyorlar. AKP-MHP zor durumda. HDP İl binası önünde bir provokasyon sergileniyor. Ama oyunları tutmuyor. Bugün aldığımız habere göre iki anne özür dileyerek oradan ayrıldı" dedi.

Açlık grevinde saldırıya uğrayan anneleri hatırlatan Güven, "O gün anneler saldırıya uğrarken İl binası önünde oturan anneler neden yoktu? Barış istiyorum, diyen herkes bizimle direniş sergilemeli. Bu ülke her şeyi yaşadı ama onurlu bir barış inşa edilmedi. Burada bulunan halkımız bilsin ki kazanıyoruz. Eşbaşkanlarımız tekrar görevlerine dönecekler" diye konuştu.