25 Kasım konulu yürüyüş, seminer ve paneller

Almanya’nın Hamburg, Berlin, Bonn, Aachen, Freiburg, Yunanistan’ın Lavrio ve İsviçre'nin Basel kentlerinde 25 Kasım yürüyüş, panel ve seminerleri düzenlendi.

Geniş bir kadın platformunun çağrısıyla Hamburg’da yüzlerce kadın “Kadına yönelik şiddetin birçok yüzü var, direnişin de var” diyerek 25 Kasım gününde sokağa çıktı.

Yüzlerce kadın 25 Kasım Dünya Kadına Yönelik Şiddete Hayır Gününde Hamburg’da sokağa çıkarak, kadın direnişinin farklı yüzleri ortaya koydu. Yürüyüşü organize eden kadın platformunda, Rojbîn Kadın Meclisi’nden Otonom Kadın Sığınmaevleri Hamburg’a kadar birçok kurum ve inisiyatif yer alıyor.

Eylem Landungsbrücken meydanında düzenlenen mitingle başladı. Birçok kadın söz alarak kadına yönelik şiddetin farklı yüzlerini anlatarak dünyadaki kadın kırımına mücadele çağrısı yaptı. Rojbîn Kadın Meclisi temsilcisinin yaptığı konuşmada, Kürt Kadın Hareketi Avrupa (TJK-E) tarafından başlatılan “Kadına yönelik şiddet politiktir, o sen de olabilirdin” sloganıyla başlatılan kampanyaya dikkat çekti.

Yürüyüş, liman tarafında bir binaya boyatılan dev YPJ bayrağından geçerek Sternschanze semtinde son buldu.

LAVRIO

Yunanistan’ın Lavrio kentinde de 25 Kasım yürüyüşü düzenlendi.

Erkek egemenlikli zihniyete karşı mücadele çağrısı yapılan pankart ve döviz taşıyan kadınlar, sık sık, “Jin, Jiyan, Azadî”, “Biji Serok Apo”, “Biji berxwedana jine” sloganları attı.

Yürüyüş ardından ise bir miting düzenlendi. Saygı duruşu ile birlikte başlayan mitingde yapılan konuşmada, kadına yönelik şiddetin her gün arttığına dikkat çekildi. Her gün, her dakika, her saniye dünyanın her tarafında kadınların fiziki, psikolojik, ekonomik şiddete maruz kaldığı belirtildi.

Bugün Ortadoğu ve Kürdistan’da erkek eğmen zihniyetin faşist AKP ve DAİŞ şahsında somutlaştığına da dikkat çekildi.

Eylem sloganlarla sona erdi.

BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin’deki 25 Kasım yürüyüşüne Başta Kürdistanlı, Türkiyeli ve Alman kadınlar olmak üzere dünyanın birçok ülkesinden yüzlerce kadın katıldı. Kent merkezindeki Hermannplatz’da başlayan yürüyüşte kadınlar üzerinde “Jin, Jiyan, Azadî” çizili pankart arkasında yürüdü.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nin (TJK-E) başlattığı kampanya çerçevesinde dev bir “Kadına yönelik şiddet politiktir. O sen de olabilirdin” pankartı taşındı. Çok sayıda YPJ bayrağı ve Paris’te 9 Ocak 2013 günü katledilen Kürt kadın devrimciler Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in fotoğraflarının da taşındığı yürüyüşte kadınların coşkusu dikkat çekti.

“Jin, Jiyan, Azadî” sloganının damgasını vurduğu yürüyüşte kadınlar kendi dillerinde dövizler açarak kendi ülkelerinde erkek şiddetine maruz kalan kadınların fotoğraflarını taşıdı. Özellikle Kürtçe, Türkçe, Almanca, İngilizce ve İspanyolca dövizler yürüyüş boyunca dikkat çekti.

Yürüyüş sırasında yapılan konuşmalarda ise eril egemenlikçi rejimlerin kadına yönelik şiddeti kınanarak, dünya kadınlarının ortak mücadele etmesi gerektiğini belirtildi. Kreuzberg semtinin merkezine kadar yürüyüş akşam saatlerinde gerçekleşen kısa bir mitingin ardından sona erdi.

BONN

Almanya’nın Bonn kentinde ise 25 Kasım konulu bir panel düzenlendi. Sara Kadın Meclisi’nin organize ettiği panel bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Panelin açılış konuşmasını Bonn Halk Meclisi Eşbaşkanı Ayda Ekmezkılıç yaptı. Erkek egemenlikli dünyada şiddetin de egemen olduğunu belirten Ekmezkılıç, “Bunun karşısında kadın ve mücadelesin çözümdür” dedi.

Panelde konuşan TJK-E aktivisiti Axin Rojava ise yaptığı konuşmada bugün kadınların dünya genelinde alanlarda olduğunu söyledi.

Eril sistemin doğasında barış, güzellikler ve toplumsal eşitliği tesis etme özelliği olan kadını atıl bırakmakla kalmadığını, toplumu da karanlığa mahkum ettiğini vurguladı.

Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’nde geride bırakılan 40 yıl içinde Kürt kadının canıyla bedel ödeyerek katılım gösterdiğini de söyledi.

Katılımcıların da söz aldığı panel, "Jin, Jiyan, Azadî" sloganı ile sona erdi.

AAHCEN

Almanya’nın Aachen kentinde de 25 Kasım konulu bir seminer düzenlendi.

Deniz Fırat Kadın Meclisi’nin organize ettiği seminer Aachen Kürt Halkevi’nde yapıldı.

TJK-E temsilcisinin konuşmacı olarak katıldığı seminer saygı duruşu ile başladı. 25 Kasım’ın tarihinin anlatıldığı seminerde kadına yönelik şiddetin ne olduğu, nedenleri, çeşitleri konularında bir sunum yapıldı.

Ataerkil sistemin yarattığı şiddet kültürünün kadın üzerinden yürüttüğü şiddet politikaları ele alındığı seminerde toplumsal cinsiyetçi zihniyetin şekillendirdiği erkek ve kadın kimlikleri üzerinde de duruldu.

Sunumdan sonra seminer soru cevap bölümü ile devam etti. Seminer, “Jin, Jiyan, Azadî” sloganları ile sona erdi.

FREIBURG

Almanya’nın Freiburg kentinde de 25 Kasım konulu bir panel düzenlendi. Freiburg DKTM’de düzenlenen panele büyük bir çoğunluğu kadın 150’yi aşkın kişi katıldı. Kadına yönelik şiddetin toplumsal ve politik temelleri ile ilgili yapılan sunum ardından panel soru cevap bölümü ile devam etti.

Öte yandan Bad Fallingbostel, Hildesheim, Lehrte ve Salzgitter şehirlerinde 25 Kasım konulu paneller düzenlendi.

BASEL

İsviçre’nin Basel kentinde de 25 Kasım vesilesiyle “Sen yoksan bir eksiğiz, her türden şiddete karşı kadınlar birlikte güçlü” şiarıyla bir panel düzenledi.

Modetörlüğünü Münevver İltemur'un yaptığı panel, erkek-devlet şiddetinde yaşamını yitiren kadınların anısına saygı duruşuyla başladı. Kadınlara dair okunan bir şiirin ardından, 25 Kasım'ın sembolü olan Mirabel kızkardeşlerin direnişi anlatıldı. Ardından üç kadın panelist sunumlarını yaptılar.

Sosyal Pedagog ve HDK Basel Kadın Meclisi Koordinasyonu üyesi Fahriye Usta Kotevoğlu, Kadın ve Kavramlar konusunu anlattı. Özel mülkiyetle birlikte kadın cinsinin tahakküm altına alınmasını, patriarkanın günümüzde kapitalizmle nasıl kol kola yürüdüğünü; görünmeyen kadın emeğini ve feminizmi anlatan Usta, şiddete karşı "amasız" kadın dayanışmasını ve kızkardeşliği geliştirmemiz gerektiğinin altını çizdi.

Basel üniversitesinde Akademisyen Hülya Canpolat, “Dilin cinsiyeti ve edebiyat dünyasında kadın”, başlıklı bir sunum yaptı. Edebiyat dünyasında yüzyıllar öncesinden günümüze yazar ve sanatçı kadınları anlatan Canpolat, erkek dünyasında kadınların yaşadıklarını "ateşten gömlek" olarak tanımladı. Edebiyat dünyasındaki ilk kadın yazarların kendi kadın diliyle değil, egemen erkek diliyle yazarak ancak yer alabildiklerini ifade eden Canpolat, 19.yy’da kadın diliyle roman yazan kadın yazarların çoğaldığını belitti. Bu dönemde kadın yazarlar arasında gelişen dayanışmaya da dikkat çeken Canpolat, sözlü edebiyatın daha çok kadınlara ait olduğunu söyledi. Bu alanda yol açan kadınların yaşadıkları şiddeti anlatan Canpolat, Aşık (müzisyen) kadınların eşleri tarafından sazlarının nasıl kırıldığına dikkat çekti.

HDK Basel Eşsözcüsü ve Kadın Meclisi sözcüsü Gülderen Sevim ise, kadına yönelik şiddet biçimlerini anlattı.

Fiziksel, ekonomik, psikolojik/duygusal ve cinsel şiddet tanımlarını yapan Sevim şiddetin kadınlar üzerinde yarattığı travmalara dikkat çekti. Kapitalist krizin kadına ve çocuğa yönelik şiddeti tırmandırdığını vurgulayan Sevim erkeğin öfkesini daha çok "zayıf" gördüğü kadına yönelttiğini belirtti.

Son olarak kadınların mücadele ile kazandıkları haklarını sıralayan Sevim, şiddete "dur" demek ve kazanılmış haklarımıza sahip çıkmak için örgütlenmek gerektiğini ifade etti.

Panelin ikinci bölümünde salondaki kadınlar söz aldılar ve sorular sordu.

MÜNİH

Almanya’nın Münih kentinde 25 Kasım vesilesiyle bir eylem düzenlendi. Yüzlerce kadın 25 Kasım Dünya Kadına Yönelik Şiddete Hayır Günü’nde sokağa çıktı. Yürüyüşü organize eden kadın platformunda, SARA-Kadın Komünü ve birçok kurum yer aldı. Kent merkezinde başlayan yürüyüşte Kürtçe ve Almanca dövizler taşındı.

Kürt kadınlarının sık sık, “Jin, Jiyan, Azadî”, “Yaşasın kadın örgütlülüğü”, “Yaşasın kadın birliği”, “Kadına yönelik şiddete son” sloganları atıldı. Eylem yapılan konuşmaların ardından sona erdi.

OSLO

Norveç’in başkenti Oslo’da ise kadınlar 25 Kasım’da yürüdü. Meşaleli yürüyüş düzenleyen kadınlar Oslo Merkez’den Parlamento önüne kadar yürüdü.

Oslo Kürt Kadınlar Platformu da “Jin, Jiyan, Azadî” sloganları atarken, kendi bayrak ve flamaları ile yürüyüşte yer aldı.

LONDRA

İngiltere’nin başkenti Londra’da da kadınlar 25 Kasım için alanlardaydı.

Kürt Kadın Hareketi ve Türkiyeli sol hareketlerin kadın kurumları çağrısıyla yapılan yürüyüşe İngiltere’deki kadın kurumları, feministler ve anti faşist hareketler de katıldı.

BBC binası önünde bir araya gelen yüzlerce kadın sık sık slogan attı. Yürüyüş öncesinde düzenlenen mitingde yapılan konuşmalarda TJK-E’nin başlattığı “Kadına yönelik şiddet politiktir, o sen de olabilirdin” kampanyasına destek de dile geldi.

HDP Hakkari Milletvekili ve DTK Eş Başkanı Leyla Güven’in fotoğraflarının ta taşındığı eylemde Güven’in direnişi de selamlandı.

Mor renklerin ağırlıkta olduğu yürüyüşte erbaneler de çalındı.