Hannover’de kadına şiddet protesto edildi

Hannover’de 25 Kasım günü vesilesiyle kadına yönelik şiddet protesto edildi.

Almanya'nın Hannover kentinde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Ve Uluslararası Dayanışma Günü vesilesiyle “Kadına yönelik şiddet politiktir. O sen de olabilirdin!” şiarıyla bir yürüyüş ve miting düzenlendi. 

Yürüyüşten önce gerçekleştirilen mitingde, Kadın kurum temsilcileri birer konuşma yaptı.

Tren garı önünde buluşan kadınlar Kürdistan şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşunun ardından mor flama ve pankartlar açarak yürüyüşe başladı.

Yürüyüşe, Êzidî Kadın Meclis Federasyonu Derneği (TAJÊ), TJK-E, Hannover ve Salzgitter bölgelerindeki kadın meclisleri, komün, komisyon, komite ve Alman feminist inisiyatifleri katıldı.

Yürüyüş boyunca bildiriler dağıtıldı.

Yürüyüşe katılan kadınlar, 25 Kasım vesilesiyle ajansımızın mikrofonlarına şunları söyledi:

'BURADA OLAMAYAN KADINLARIN SESİ OLALIM'

Zelal Çiftçi: “Bugün buraya gelmemizin amacı kadına karşı uygulanan şiddet. Fiziksel veya Psikolojim şiddete karşı bu yürüyüşü gerçekleştirdik. 25 Kasım yürüyüşüne tüm kadınların katılması gerekiyor. Kadına yönelik her türlü baskın, psikolojik ve fiziksel şiddete karşı 25 Kasım tüm alanlarda olmamız gerekiyor ve bugün dışarıya çıkamayan kadınların sesi olalım. Kadın ve çocukların tecavüze uğrayanların sesi olalım ve tüm arkadaşlarımızı ve yoldaşlarımızı eylemelere davet ediyoruz’ dedi.

EŞİT BİR YAŞAM

Şehit Meryem Kadın Komünü Üyesi Xeco Donma: “Kadınların intihar etmesini kabul etmiyoruz. Kadının köle olmasını istemiyoruz. Biz eşit bir yaşam istiyoruz. Ölüm, alternatif değildir başka yollar vardır. İntihar yerinde değildir, doğru bir şey değil.”

'HİÇBİR SİSTEME KÖLELİK YAPMAYACAĞIZ'

Şehit Ronahi Kadın Meclisi Üyesi Gulistan Kobanê: “Kendini ve halkını savunan YPJ savaşçılarının desteğe ihtiyacı var. Bizler onların sırtı olacağız, hiçbir zaman onları yalnız bırakmayacağız. Onlar hiçbir zaman teslim olmadı. Zulmü reddetti, köleliği kabul etmedi. Bizlerde özgürleştireceğiz kendimizi. Bizler hiç kimsenin malı ve mülkü değiliz. Klasik kadını arkamızda bıraktık. Bu kirli erkek egemen sistem kırılmıştır. Köleliği kabul etmeyip, hep beraber bu zulmün karşısında duracağız. Biz hiçbir sisteme kölelik hizmeti yapmayacağız.”

'KURUMLARIMIZA SAHİP ÇIKALIM, ÖRGÜTLENELİM'

Şehit Meryem Kadın Komünü üyesi ve DKTM Eşbaşkanı Xetice Gonen: “Eskiden erkek zihniyet kadınları öldürüyordu ve hapislerde ceza çekiyordu, fakat bu zihniyet ortada kalkmadı sadece taktikler değişti. Bizi öldürmüyorlar, bizi kendi kendimize öldürtüyorlar. Ve hiçbir ceza çekmiyorlar. Bizim ölümümüz yine onların umurun da bile değil. Eğer biz yaşayacağımız şehirlerde Kürt kurumlarımıza derdimizi anlatırsak, ölümler azalır. Bunun için kurumlarımıza sahip çıkalım ve değer verelim, örgütlenelim. Bugün serbestçe konuşabiliyorsak, Kürt kurumları etrafında örgütlenmemiz ve haklarımızın farkına varmamızdır. Bugün örgütlendiğimiz için ayakta dura biliyoruz. Gelin el ele birlikte sahip çıkalım kendimize ve Önderliğimizi özgürleştirelim.”