'Hayatı mücadeleyle geçti'

25 Kasım günü yaşamını yitiren abisi Aziz Akın'ı anlatan sanatçı Cewad Merwanî, "Abim işkencelerden geçti, cezaevinde yattı ama hiçbir zaman mücadelesinden vazgeçmedi. Hayatının sonuna kadar devlete ne baş eğdi, ne sır verdi" dedi.

Geçtiğimiz hafta geçirdiği beyin kanaması sonucu Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yoğun bakıma kaldırılan Tarih Araştırmacısı Aziz Akın (67), 25 Kasım günü yaşamını yitirdi.

Kürt özgürlük mücadelesine büyük emekler veren Akın'ın cenazesi, Amed'in Silvan ilçesine bağlı Boşat köyünde toprağa verildi.

Almanya'da yaşayan sanatçı Cewad Merwanî'nin abisi olan Aziz Akın, uzun yıllar cezaevinde yattı.

Sanatçı Cewad Merwanî, abisi Aziz Akın'ın mücadele dolu yaşamına ilişkin ANF'ye konuştu.

Aziz Akın'ın ölüm haberi ile çok büyük bir üzüntü yaşadıklarını söyleyen Merwanî, abisinin yıllarca özgürlük mücadelesi yürüttüğünü belirtti. Abisinin 1993 yılında gözaltına alındığını söyleyen Merwanî, "Abimin gözaltına alındığına dair bir bilgimiz yoktu, 1 ay boyunca kendisinden haber alamamıştık. Hatta devletin katledip bir yere attığını düşünmeye başlamıştık. O dönem Kürdistan'da bu tür cinayetler çok fazla oluyordu.

Tabii abim hem gündüz yakalanmıştı hem de birçok insan bu gözaltı olayına şahit olmuştu. Belki de bu yüzden gözaltına alanlar yok etmeye cesaret edemediler. Dediğim gibi 1 ay haber alamadık. Sonra yaşıyor ve cezaevindedir diye bize haber geldi. Gözaltında çok ağır işkenceler görmüştü. Cezaevine girinceye kadar hiçbir hastalığı yoktu. Hastalıkları gördüğü ağır işkencelerden dolayı oldu. Zaten tutuklandığında henüz gençti" diye konuştu.

GÖZALTINDA ÇOK AĞIR İŞKENCELER GÖRDÜ

1990’lı yıllarda JİTEM ve bünyesindeki Hizbulkontranın Kürt halkına yaptıkları vahşet hala akıllarda.

Abisi Aziz Akın'ın da 1990'lı yıllarda Türk devletinin, Hizbulkontra ve korucuların baskı ve zulmüne karşı direndiğini vurgulayan  Merwanî, "1990'lı yıllarda devlet destekli Hizbulkontra çetelerine karşı yıllarca mücadele etti. 90'lı yıllarda hem devletin hem de Hizbulkontra çetelerinin yaptığı zulme karşı başkaldırdı. 1993 yılının sonlarında yakalandı. Çok ağır işkencelerden geçirildi. Diğer abim, kardeşim ve kuzenlerim de gözaltına alınarak işkence gördü. Hepsi tutuklanıp cezaevine girdi.

Abim PKK davasından 22 sene ceza aldı, 16 buçuk sene yattı. Cezaevine girdiğinde gençti ama ağır işkenceler gördüğü için hastalıkları ortaya çıktı. Cezaevinde de beyin kanaması geçirdi fakat zor koşullarda dahi mücadelesine devam etti. Bu yüzden tutuklu kaldığı 16 yıl boyunca Diyarbakır, Batman, Konya, İskenderun ve Amasya hapishanelerine sürgün edildi. Sürgünlerin gerekçeleri de açlık grevleri, cezaevi idaresi ile yaşanan sorunlar. Amasya Cezaevi’nden tahliye oldu. Diğer kardeşlerim de cezaevinde yattı. Biri 12 yıl, biri de 3 yıl yattı. O dönemlerde abime bazen Serxwebûn gönderiyordum. Direkt olmasa da iletişimimiz vardı" ifadelerini kullandı.

DIŞARI ÇIKTIKTAN SONRA DA MÜCADELESİNE DEVAM ETTİ

Aziz Akın'ın cezaevinden çıktıktan sonra dışarıda da mücadelesine kaldığı yerden devam ettiğini sözlerine ekleyen Merwanî, "Abim tutuklandığında ailesi Adana ve Mersin'e göç etmek zorunda kaldı. Sürgün olan ailesi uzun süre mal mülkü satarak geçimini sağladı.

Abim kitap çıkarmadı ama iyi bir tarih araştırmacısıydı. Medreselerde büyümüştü. Tarihi bilinci çok fazlaydı. Ben de zaman zaman ona danışıyordum. Epey araştırmalar ve kazı çalışmaları yapmıştı. Dinlere ilişkin de bilgi sahibiydi. Çok fazla araştırma yapıyordu. Cezaevinden çıktıktan sonra ailesini alarak Silvan'a döndüler. Tabii abim tutuklandığında Hizbulkontra çeteleri ve korucular arazilerimize, malımıza, mülkümüze el koymuştu. Fakat abim çıktıktan sonra tekrar bize ait olan arazileri ve malları geri aldı" dedi.

DİRENİŞİNDEN TAVİZ VERMEDİ

Abisi Aziz Akın'ın gördüğü işkencelerden dolayı sağlık sorunlarının devam ettiğini kaydeden sanatçı Cewad Merwanî konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: "İşkencede başına çok vurdukları için sürekli baş ağrısından şikayet ediyordu. HDP'nin Amed kongresinden döndükten sonra birkaç gün yine başının çok ağrıdığını söylüyor. Zaten sonra beyin kanaması geçiriyor. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne yatırıldı ve 6 gün boyunca yoğun bakımda kaldı.

Abim işkencelerden geçti, cezaevinde yattı, birçok zorluk çekti, ama hiçbir zaman mücadelesinden vazgeçmedi. Hayatının sonuna kadar devlete ne baş eğdi ne de sır verdi. Düşmanın belini kıranlardan biriydi. Direnişinden hiçbir zaman taviz vermedi. Üstüne düşen tüm görevleri layıkıyla yapmaya devam ediyordu. Kürdistan özgürlük mücadelesi için çok büyük emek verdi. Ardından kalanlar da bu emeği vermeye devam ediyor."

Aziz Akın için Pazar günü saat 12.00 ile 18.00 arasında Düsseldorf Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nde (DKTM) taziyeler kabul edilecek.