HDK Kadın Konferansının sonuç bildirgesi

HDK, Kadın Konferansının sonuç bildirgesini açıkladı. Bildirgede, "2020’de kadın grevlerinin örgütleyicisi olacağız" mesajı verildi.

Halkların Demokratik Kongresi’nin (HDK) 10’uncu Genel Kurul’u “Kapitalizm, ataerki, faşizm öldürür; Yaşamak için diren, örgütlen, inşa et” şiarıyla Akar Otel’de sürüyor. Kurulda, dün gerçekleşen HDK’nin 10’uncu Kadın Konferansı’na ilişkin sonuç bildirgesi açıklandı.

'KADINLAR DAMGA VURDU'

Bildirgede ayrıca kadınların, yolsuzluğa, işsizliğe, güvencesizliğe, doğa ve yaşam alanlarının talanına, toplumsal müştereklerin, hak ve özgürlüklerin gaspına karşı yükselen halk ayaklanmalarına nitelik ve nicelik olarak damgalarını vurduğuna dikkat çekildi.
Bildirgede, “Kadınlar diğer yandan da ataerkil saldırganlığa karşı direniyor ve meydanları dolduruyorlar. Hemen yanı başımızda ise Rojavalı kadınların mücadele kazanımları, maruz kaldıkları tüm ağır saldırılara rağmen tüm dünya kadınları için ilham kaynağı olmaya devam ediyor” denildi.
Kadınlar arasındaki dayanışma ağlarının kurulması ve yaygınlaştırılmasının önemine vurgu yapılan bildirgede, tüm kadınlara olanaklarını birleştirme çağrısı yapıldı.

'KAYYUM GASBININ İLK HEDEFİ KADINLAR'

HDP’nin kazandığı belediyelere yönelik kayyum gasplarına da değinilen bildirgede, şunlar kaydedildi:
“Kayyum atamalarının ilk hedeflerinden birinin de belediyeler bünyesinde kadın merkezlerinin tasfiyesi iken, eşbaşkanlığın, bu belediyeleri kriminalize etmenin bahanelerinden biri haline getirilmesi de iktidar bloğunun kadınların örgütlenme, güçlenme pratikleri ile siyasal temsil mekanizmalarındaki varlığından duyduğu rahatsızlığın bir göstergesidir. Konferansımız, kadınların uzun yıllar boyunca yürüttüğü tartışma ve mücadelelerle kazandığı eşit temsil hakkını sonuna kadar savunma yönündeki kararlılığını bir kez daha ifade etmektedir."

KARARLAR

Bildirgede, konferansta alınan kararlar şöyle sıralandı:
“* HDK Kadın Meclisleri 2020 yılında ülkemizde artan kadın ve nefret cinayetlerine, tacize, tecavüze, nefret suçlarına, şiddete, kadınların kazanılmış haklarının gasplarına, erke egemen devletin dayattığı zihniyetine karşı 6284 sayılı yasanın uygulanması, İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması, nafaka ve benzeri kazanılmış tüm hakların korunması için kadın ve LGBT+ örgütleriyle birlikte mücadele eder, yasa ve sözleşmeyle ilgili yerellerde etkinlikler planlar, sözleşme ve yasanın ulaşmasını broşürler ve bildiriler aracılığıyla sağlar.
* HDK Kadın Meclisleri kadınların istihdam erişimin önündeki engellerin kaldırılması, eşit işe eşit ücret talebinin kabul edilmesi, çalışma ve örgütlenme hakkının güvence altına alınması, kreş, bakım evlerinin toplumsallaştırılması, ev içi emeğinin görünür kılınması eylem, etkinlik çalışmaları örgütler.
* HDK Kadın Meclisleri AKP ve MHP iktidar bloğunun Suriye Ortadoğu halklarına yönelik emperyalist yayılmacı politikalarına karşı ve yaşanan savaşlar sonucu coğrafyamıza göç etmek zorunda kalan tüm kadınların, çocukların ve LGBT+’ların mültecilik statülerinin yasal ve sosyal güvencelerinin, gıda ve barınma haklarının sağlanması, cinsel şiddete istismara ve ırkçılığa maruz kalmaması için mülteci kurumları başta olmak üzere yerel yöntemlerle ilgili tüm kurumlarla birlikte etkin saha çalışması gerçekleştirir.
* HDK Kadın Meclisleri 2020 yılında ülkemizde ve dünyada kadınların öncülüğünde gelişen tüm direniş hareketlerinin mücadelelerinin birbirleriyle iletişim halinde olmasını, bir araya gelme koşullarının yaratılmasını ve tüm kadınların ortaklaşmasıyla enternasyonal bir dayanışma ağının kurulmasını hedefleyerek buna yönelik çalışma yürütür.
* HDK Kadın Meclisleri 2020 yılının 8 Mart’ında dünya kadınlarının da gündeminde olan ve Türkiye’de çalışması başlatılan, ‘Kadınlar durursa hayat durur’  şiarıyla gerçekleşecek olan kadın grevinin hazırlık aşamasına etkin olarak katılmayı ve örgütleyicisi olmayı karar altına alır. Fabrika ve atölyelerde üretimi durduran eylemlerin dışında evlerde sokaklarda tüketim alanlarında ve kadınların talebi doğrultusunda gelişecek her alanda bu mücadeleyi örgütler.
* HDK Kadın Meclisleri 2020 yılında kadınların ve LGBT+’ların daha güçlü örgütlenmesi, kendi meclislerin oluşturulabilmesi mücadele araçlarının neler olması gerektiği ne dair yerellerin talep ve ihtiyaçlarını da gözeterek güncel ve tarihsel kadın direnişleri ışığında, ‘Ne yapmalı, nasıl yapmalı’ çalıştayı örgütlenmeyi karar altına alır.
* Konferansımız bir yandan yeni döneme ilişkin yönelim ve politikalarını belirlerken bir yandan da geçmiş döneme dair eksik ve hatalarından öğrenmek, yeni dönemin gerekliliklerini ve hedeflerini bu öz eleştirel değerlendirmelerden süzmek gerekliliğini kabul eder ve bu yönde bilinçli bir çaba içinde olur.
* Son olarak Konferansımız Şili’den İran’a, Sudan’dan Rojava’ya yaşam, varoluş, eşitlik ve özgürlük mücadelesi veren tüm kadınları selamlarken başta Türkiye ve Kürdistan zindanlarındaki yoldaşlarımız olmak üzere tüm kadınlara söz veriyor; bir kişi daha eksilmeyeceğiz.”