HDP'den çağrı: Açlık grevi etrafında birleşelim

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Konca, Öcalan için başlatılan açlık grevi etrafında birleşme çağrısında bulundu. Konca, hükümete seslenerek, bir an önce İmralı'da görüşme yapılmasını istedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili ve Kadın Meclisi Sözcüsü Besime Konca, Amed'de dördüncü gününe giren açlık grevi eylemine ilişkin HDP Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi.

Konca, 31 Ağustos'ta Kürt siyaseti tarafından yapılan deklarasyonu hatırlatarak, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın durumuna ilişkin kamuoyunda ciddi kaygıların oluştuğunu, bu kaygıların giderilmesi için yapılan girişimlere hükümetin yanıt vermediğini hatırlattı.

'HÜKÜMET DARBEDEN YARARLANIYOR'

Konca, "Bugün açlık grevi 4'üncü gününde, hükümet bu konuda samimiyetsizliğini sürdürüyor. 15 Temmuz'da gerçekleşen darbe girişimi ciddi kaygı verici bir darbe girişimiydi. Hükümet ve Cumhurbaşkanı Erdoğan bu darbeyi devralarak, darbe mekaniğini bir yönetim biçimi haline getirmek istiyor. Hükümet sadece cemaatin bu hükümeti devirmeye dönük bir darbe olarak ele almaya çalıştı. Fakat hükümet bu darbeyi kendisine fırsat bilerek, darbecilerin geliştirmek istediği rejimi kendini ayakta tutmak adına kullanarak daha fazla geliştirmeye çalışıyor" dedi. 

'ÖCALAN'A SALDIRARAK İÇ SAVAŞ TETİKLENMEK İSTENDİ'

Darbe girişiminde İmralı'ya dönük saldırılara dikkati çeken Konca, saldırganların Yunanistan'a kaçtığını, hükümetin bu konuda sessizliğe büründüğüne vurgu yaptı. Konca, Öcalan'ın öldürülmek istenerek bir iç savaşın tetiklenmek istendiğini belirtti.

Konca, hükümetin darbe sonrası başvurduğu yöntemlerin bir iç savaş hazırlığı olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti: "Bugün hükümet daha önce Kürdistan'da yaşanılanlardan ders çıkaramadı; Nusaybin, Şırnak halen yıkılıyor. Bu yetmezmiş gibi Sayın Öcalan'ın yaşamını tehlikeye koyacak komplo ile ikinci bir ayak olarak Türkiye demokrasisini bir iç darbe ile karşı karşıya getirmiştir. Bunun önümüzdeki süreçlerde çok daha ağır tahribatlarının olacağını belirtmek istiyoruz. Hükümet de bu kaosu derinleştirmeyi amaçlamaktadır."

DEMOKRASİ GÜÇLERİ VE KADINLARA ÇAĞRI

Öcalan'a dönük tecridin yıllardır sürdürüldüğünün altını çizen Konca, "Her kritik süreçte Sayın Öcalan, her hükümeti bir biçimde hükümetin zorlandığı döneme fedakarlık alarak, Türkiye'nin demokratikleşmesi için rol almıştır" diye ekledi.

Konca, "Hükümet bütün yanlışlarını görerek, bu konuda adım atma aşmasına gelmiş değil. Açlık grevi bu açıdan önemlidir. Burada Türkiye demokrasi güçlerinin bu açlık grevi etrafında birleşmesi çağrısı yapıyoruz. Karşımızda çok insani ve hukuki talebi yerine getirmeyen bir iktidarla karşı karşıyayız. Böyle bir hükümet, Türkiye'nin bu karanlıktan çıkmasını sağlamanın önünde engeldir" şeklinde konuştu.

Konca, kadınların özgürlük taleplerini yükseltmemesi durumunda bu rejiminin kadın özgürlük mücadelesini geriye götüreceği uyarısında bulundu.

'CPT'NİN TUTUMU KAYGILARI ARTIRDI'

Avrupa Konseyi İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi'nin (CPT) İmralı'yı ziyaret etmeden Türkiye'den dönmesine de tepki gösteren Konca, bunun kaygıları daha da yükselttiğini dile getirdi. Hükümete çağrıda bulunan Konca, "Biz kadınlar demokratik çözümde rol oynayabiliriz. Bu konuda İmralı'ya gidip Öcalan'la görüşebiliriz, yeter ki hukuki prosedürleri hükümet uygulasın. Türkiye'nin geleceği konusunda Sayın Öcalan'ın durumuna dönük kaygılıyız. Türkiye'yi ciddi bir süreç bekliyor" dedi. 

Konca, açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. HDP'li Besime Konca, Adalet Bakanlığı'ndan bilgi almaya çalıştıklarını ancak kendilerine bir dönüş yapılmadığını açıkladı.