HDP'den hasta tutsak Hediye Adıyaman için önerge

HDP Milletvekili Besime Konca, 5 çocuk annesi hasta tutsak Hediye Adıyaman'ın durumunu Meclis'e taşıdı.

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü ve Siirt Milletvekili Besime Konca, Siirt E Tipi Cezaevi'nde tutulan, ciddi sağlık sorunları bulunan 5 çocuk annesi Hediye Adıyaman'ın durumuna ilişkin Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi.

'SAĞLIK SORUNU ACİL MÜDAHALEYİ GEREKTİRİYOR'

Konca, önergesinde Adıyaman'la ilgili şu bilgileri verdi:

"Hediye Adıyaman 31 Mart 2017 tarihinde gözaltına alınıp tutuklanarak Siirt E Tipi Cezaevi’ne alınmıştır. En küçüğü 4 yaşlarında olmak üzere 5 çocuk annesi Hediye Adıyaman, Ürtiker ve Akdeniz Anemisi olarak bilinen FMF hastasıdır. Hediye Adıyaman’ın hastalıklarından kaynaklı, Van Yüzüncüyıl Üniversitesi ve Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri’nde kaldığına dair hastane raporları mevcuttur. Kendisine, en ufak bir reaksiyon karşısında acil müdahale edilmesi gerektiğinden üniversite hastanesinde aylık olarak yüksek maliyetli bir iğne yapılması gerekmektedir. Bu durum eşi tarafından birçok kez vurgulanmasına rağmen, 28.06.2017 tarihinde Hediye Adıyaman, iğnesi yapılmak üzere Siirt Devlet Hastanesi’ne götürülmüş, gözetim altında tutulmadan cezaevine geri gönderilmiştir. Yapıldıktan sonra gözetim altında tutulmadığı takdirde, kalp spazmı ve hatta ölümle dahi sonuçlanabilecek iğne uygulaması reaksiyon göstermiş, durumu ağırlaşmıştır. Öyle ki, ring aracını dahi beklemeden acilen ambulansla hastaneye kaldırılmıştır. Hediye Adıyaman bu olay sonrasında meydana gelen sağ gözünde görme kaybı yaşamaktadır.

Avukatı tarafından sağlık kurulu raporu alınması için ilgili mercilere başvuru yapılmış olması ve eşi tarafından cezaevi idaresi ile birçok kez görüşülmüş olmasına rağmen, bu husus sürekli ertelenmektedir.

'MAĞDURİYETİ BİRDEN FAZLA...'

Siirt E Tipi Cezaevi koşullarının uygun olmamasından kaynaklı dört (4) yaşındaki çocuğu yanında kalamazken hastane sevklerinin yapılmaması veya geç yapılması gibi uygulamalardan kaynaklı ayrıca mağduriyet yaşamaktadır. Bir dönem psikolojik tedavi gördüğü raporla belgelenen Hediye Adıyaman'ın eşi, bir yandan marangozluk işi yaparak evin geçimini sağlarken diğer yandan 5 çocuğun bakımını ve sorumluluğunu tek başına yürütmeye çalışmaktadır."

SORULAR

HDP'li Konca, Bakan Gül'den şu sorularına yanıt istedi:

"İlk duruşması Ocak 2018 tarihinde gerçekleştirilecek olan ciddi sağlık sorunları bulunan 5 (beş) çocuk annesi Hediye Adıyaman'ın tutuksuz yargılanmasını sağlamak yönünde bir girişiminiz olacak mıdır?

Ciddi sağlık sorunları bulunan Hediye Adıyaman'ın 1 yıl süresince hiç yargılanmadan cezaevinde tutuklu bulundurulmasının gerekçeleri nelerdir?

Ciddi sağlık sorunları bulunan 5 çocuk annesi Hediye Adıyaman’ın tedavisinin düzenli olarak yapılmasının sağlanması amacıyla ne tür tedbirler alınacaktır?

Avukatının yaptığı başvurular ve cezaevi ile yapılan görüşmelere rağmen sağlık kurulu raporu almasının engellenmesinin veya ertelenmesinin gerekçeleri nelerdir?

Gözetim altında tutulması gerekirken cezaevine geri getirilen ve burada hayati tehlike atlatan, sağ gözünde görme kaybı yaşayan Hediye Adıyaman'ın 28 Haziran 2017 tarihinde yaşadığı olayda sorumluluğu bulunan kişi ve kurumlar hakkında idari ve yasal işlem başlatılmış mıdır?

Bakanlığınız tarafından Hediye Adıyaman’ın ve ailesinin mağduriyetlerinin giderilmesine dair bir çalışmanız olacak mıdır?

Son zamanlarda vatandaşlarımızın iddianameleri dahi hazırlanmadan ya da yargıç önüne çıkarılmadan uzun süreli tutuklu bulundurma durumunun masumiyet karinesi ilkesini ihlal eden bir 'peşin ceza' uygulaması olduğu iddialarına karşılık Bakanlığınızca kamuoyuna bir açıklama yapılacak mıdır?"