HDP Eş Genel Başkanı Kemalbay kadın gazetecilerle bir araya geldi

HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, “Bütün kadınların elini taşın altına koyması gereken bir süreç. Siyaset, çalışma yaşamı, sokak kadınsızlaştırılırsa faşizm kurumsallaştırılacak” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, kadın gazeteci ve yazarlarla Beyoğlu Kaktüs Kafede dayanışma kahvaltısında bir araya geldi. Buluşmaya HDP Kadın Meclisi Sözcüsü ve Siirt Milletvekili Besime Konca, Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir ve çok sayıda kadın gazeteci katıldı. Kahvaltıda gündeme ve kadın sorunlarına dair sohbet gerçekleştirilmesi ardından HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay kısa bir konuşma yaptı.

‘7 HAZİRAN KADINLARIN ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN BİR MOMENTTİ’

Oldukça zor bir dönemden geçildiğini ve en çok sorun yaşayanların da gazeteciler, özelde de kadın gazetecilerin yaşadığını belirten Kemalbay, “7 Haziran kadınların özgürlüğü için önemli bir momentti. Bu zamana kadar biriktirdiğimiz kadın, emek, doğa mücadelelerinin birikimi ile bugünlere kadar geldik. Faşizmin kurumsallaşmaya çalışıldığı bir dönemde bizim taleplerimizin yok sayıldığı, mücadelemizi sürdürme çabamız var” dedi.

‘HERKESİN KADINA DAİR SÖZ SÖYLEDİĞİ BİR DÖNEMDEN GEÇİYORUZ’

Kurumsallaştırılmaya çalışılan sistemin en önemli kesimi kadınların oluşturduğunu ifade eden Kemalbay, “Sistemler kadınların kararları, bedenleri üzerinden yol alma durumu ve kolaycılıkları var. En çok da onlar saldırı altında. Ne giydiğimizden tutun da nerede çalıştığımıza kadar bir saldırı altındayız. Tepeden tırnağa kadar herkesin kadına dair söz söylediği bir dönemden geçiyoruz. Çıkarılmaya çalışılan yeni düzenlemeler aynı zaman da görünmeyen emeğin yağmalanması için de yapılan bir saldırıdır. Kürt siyasi mücadelesi kadın yaşamına kazandırdıklarını da düşünürsek en önemli nokta da burası oluyor. Eş Genel Başkanlarımıza ve belediye yöneticilerimize yapılan saldırıların altında yatan bir sebep de kadınların eşit temsiliyet hakkı çünkü” diye belirtti.

‘BÜTÜN KADINLAR ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMASI GEREKEN BİR SÜREÇ’

Kadınlarla birlikte olmanın ve birbirine dokunmanın son derece önemli olduğunu söyleyen Kemalbay, son olarak şunları söyledi: “Özgürlüklerimiz için yolumuza devam ediyoruz. Kadın iradesini sonuna kadar sürdürmek zorundayız. Arkadaşlarımız özgürlüklerine kavuşana kadar bu bayrağı elden ele taşıyacağız. Bütün kadınların elini taşın altına koyması gereken bir süreç. Siyaset, çalışma yaşamı, sokak kadınsızlaştırılırsa faşizm kurumsallaştırılacak yoksa. Cezaevindeki yoldaşlarımızın adına, partili kadınlar adına sizlerle tekrardan selamlıyorum. Yeni bir yaşamı kuracağımıza olan inancımız tamdır. Bunu da kadınlar belirleyecek.”

‘BASIN HEM ÖZGÜRLÜK HEM DİRENİŞ ALANI’

“Eşbaşkanımız Figen Yüksekdağ yanımızda değil ama mücadele büyüyor” diyen HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Besime Konca, dördüncü kuvvet olarak tanımlanan basının hem özgürlük hem direniş alanı olduğunu belirtti. Konca, “Basının kadın emeği ve objektif doğru habercilik yapması çok değerlidir. Her türlü zorlukla karşılaşıyoruz. Ama toplumsal boyutu ile düşündüğümüzde en fazla mücadele eden kesimlerin başında yer alan kadın arkadaşlardır. Bu anlamda yapmamız gereken deklarasyonu görünür kılmak için önerileriniz bizim için önemlidir. Egemenler her şeyi para ile yapabileceklerini düşündüler. Erdoğan psikolojik, ekonomik, sosyal yaşamsal şiddet ile baskı altına alıyor. Basının işi çok zor eril siyaset ve eril medyaya karşı ayrıca bir mücadele veriliyor. Hep birlikte sizin katkılarınız ile güçlüyüz. Figen’in söylediği gibi; yarım kalmadı daha güçlüyüz. Bizleri tecrit edemezsiniz. Her basında çalışan kadın arkadaşlarımız içeride bulunan arkadaşlarımızla röportaj yapılmalı. Sebahat arkadaşımız Nuriye ve Semih için açlık grevine girdi ve iki ay aktivitelerden men cezası aldı. Daha da büyüyerek bir arada olacağız” dedi.

‘KAMPANYAMIZIN STARTINI 11 AĞUSTOS’TA VERECEĞİZ’

HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir ise, siyasete kadın artışı iddiası ile girdiklerini ve çok ciddi değişimler yaşadıklarını söyleyerek, “Buna yönelik topyekûn bir saldırı var. Yaşamın her alanında düşünen üreten kadınlar hedefte. HDP Kadın Meclisi olarak toplumsal sorunlara karşı topyekun bir direniş gerektiğini tartıştık. Ayın 11’inde startını vereceğimiz bir kampanya kararı aldık. Kampanyayla sokak etkinliklerini önemsediğimiz ortak eylem zeminleri yaratıp farkındalık yaratmak amacımız. İnşa edilmek istenen yaşam biçiminin kadın kimliği inkar edilerek güçlendirilmeye çalışılıyor. Bu kampanya için HDP’li olmak gerekmiyor. Sizler yazarak, çizerek direniyorsunuz. Bizler de farklı platformlarda mücadele ediyoruz. Ama ortak amaç mücadeleyi yükseltmektir. Ortak zeminde durmak mücadeleyi güçlendirecektir” diye konuştu.

Yapılan konuşmalar ardından kadınlar, önümüzdeki süreçte neler yapılması gerektiğine ilişkin tartışmalar yürüttü.