HDP Kadın Meclisi: 11 ayda 305 kadın katledildi

HDP Kadın Meclisi, erkeklerin 11 ayda 305 kadını katlettiğini açıkladı, "İnsan hakları açısından büyük kriz var" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed Kadın Meclisi, İnsan Hakları Haftası dolayısıyla Yenişehir ilçe binası önünde basın açıklaması düzenledi. Eyleme HDP Milletvekili Remziye Tosun, HDP İl Eşbaşkanı Hülya Alökmen Uyanık ile çok sayıda kadın katıldı. Açıklamanın yapılacağı ilçe binasının girişi polis ablukasına alındı. Açıklamanın Türkçesini Tosun, Kürtçesini ise Uyanık okudu.

'HİÇ OLMADIĞI KADAR BÜYÜK KRİZ VAR'

Tosun, Türkiye'de insan hakları açısından hiç olmadığı kadar büyük bir krizin yaşandığını vurguladı. Yaşam hakkı gasbının olduğuna dikkati çeken Tosun, hak ihlallerinden en çok kadın ve çocukların etkilendiğini söyledi.

'11 AYDA 305 KADIN KATLEDİLDİ'

Tosun, 2019’un birçok bakımda kadın cinayetleri ve hak ihlallerinin yaşandığı bir yıl olduğunu belirterek, 2019 yılının ilk 11 ayında en az 305 kadının erkek şiddeti nedeniyle yaşamını yitirdiği, en az 46 kadının tecavüze, 204 kadının tacize, 556 kadının şiddete maruz kaldığını söyledi. Tosun, resmi rakamlara göre ise şiddete uğrayan kadın sayısının on binlerle ifade edildiğini, şiddet sonucu yaşamını yitiren kadın sayısının ise daha yüksek olduğunu belirtti.
Tosun, "İnsan, haklarıyla insandır. Mücadelemiz kesintisiz devam edecektir” mesajını da verdi.