HDP Kadın Meclisi ve TJA, 25 Kasım programını açıkladı

HDP Kadın Meclisi ve TJA Van bileşenleri, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında bir ay yapacakları eylem ve etkinliklerin takvimini açıkladı.

“Değişim ve özgürlük için sen de ayağa kalk” sloganıyla başlatılan 6 aylık kampanyanın 4’üncü ayında 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla yapılacak eylemler planlandı.

Kampanya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi ve Tevgera Jinên Azad (TJA) Van bileşenleri tarafından yürütülüyor.

Eylem takvimi, HDP Van il binasında yapılan basın toplantısı ile duyuruldu.

Basın açıklaması öncesi HDP Milletvekili Muazzez Orhan, eylem takvimini açıklamadan önce sabah saatlerinde yapılan ev baskınlarına tepki gösterdi.

Baskınlarda Saray Belediye Eşbaşkanı Caziye Duman’ın da aralarında bulunduğu 15 kadın siyasetçi gözaltına alınmıştı.

Orhan, “Dünyaca kabul edilen Rojava kadın devrimini hazmedememenin bir yansımasıdır. Bizler eşit, cinsiyet özgürlükçü, demokratik bir yaşamın inşası için mücadele etmeye devam ediyoruz. Rojava’da yürütülen soykırım politikaları ve gözaltların 1 Kasım Dünya Kobanê Günü'nde yapılması ayrıca manidardır. Kadınlar olarak şunu söylüyoruz. Eril zihniyete karşı yüzyıldır mücadele ettik. Özgürlükçü ve eşit bir yaşamı inşa edeceğiz” dedi.

HDP İl Eşbaşkanı Öznur Bartın, 25 Kasım için çalışmaların startını verdiklerini bildirdi. Bartın, “2019 yılının ilk 9 ayında yaklaşık 300 kadın erkekler tarafından katledildi. Bunlar sadece kadın örgütlerinin ulaşabildiği veriler. Kadınlar, milyonların gözü önünde, adı baba, erkek kardeş, koca, eski koca, sevgili olan erkekler tarafından katlediliyor. Fiziksel, ekonomik, sosyal, psikolojik şiddete sessiz kalmayan kadınlar, boşanmak istedikleri, kendilerine yeni bir yaşam kurmaya çalıştıkları için DAİŞ’vari yöntemlerle katlediliyor” diye belirtti.

Rojava’ya yönelik işgal saldırıları ve sonuçlarına dikkat çeken Bartın, “Çeteler eliyle yüzlerce sivil katledildi. Yaşam alanları yok edildi. 10 günde 300 bine yakın insan evini terk etmek zorunda kaldı. İnsanlığa karşı suçlar işlendi. Dünyanın gözü önünde bir kadın siyasetçi, kadın mücadelesinin öncülerinden Suriye Gelecek Partisi Genel Sekreteri Hevrin Xelef işkence yapılarak katledildi. Biz kadınlar olarak, bu suça ortak olmayacağız. Kadın düşmanı, kadın katillerinden hesap sormaya devam edeceğiz” dedi.

Türk rejiminin kayyum darbesine tepki gösteren Bartın, "Kayyumların kadınlar ve kadın özgürlük mücadelesi için ne anlama geldiğini hep birlikte yaşadık. Bu darbeye kadın ittifakını güçlendirerek, kadın mücadelesini yükselterek yanıt vereceğiz” şeklinde konuştu.

25 Kasım kapsamında gerçekleştirilecek eylem ve etkinliklerin takvimi şöyle:

* 2-6 Kasım arası mahalle ve ilçelerde kadın filim gösterimi ve broşür dağıtımı yapılacak.

* 7 Kasım Jineoloji atölyesi yapılacak.

* 8 Kasım katledilen kadınların resimleri parklara asılacak.

* 9 Kasım cezaevinde bulunan kadınlara gönderilecek kart hazırlığı ve panele çağrı yapılacak.

* 10 Kasım Mencel Tiyatro gösterimi yapılacak.

* 12 Kasım cezaevinde bulunan kadınlara kart gönderimi ve panele çağrı yapılacak.

* 14 Kasım Jineoloji atölyesi yapılacak.

* 15 Kasım kadınlara ilişkin panel düzenlenecek.

* 18 Kasım mülteci kadınlara ilişkin yuvarlak masa tartışmaları ve Tiyatro Mencel oyununa katılım.

* 21 Kasım Jineoloji atölyesi gerçekleştirilecek.

* 22 Kasım İpekyolu Belediyesi’nin seminerine katılım sağlanacak.

* 25 Kasım’da kadınların katılımıyla Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla yürüyüş gerçekleştirilecek.