HDP’nin tutuklanan ‘kadın iradesi’

Polis baskınıyla gözaltına alınan HDP’li vekillerden Eş Başkanlar Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın da aralarında bulunduğu 7 isim tutuklandı.

Gözaltına alınan vekil kadınların ise tamamı tutuklandı. DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ise, Diyarbakır Adliyesinin önündeki polis saldırısında işkenceyle gözaltına alındı.

Gece saatlerinde polis baskınıyla gözaltına alınan HDP’li vekillerin 7’si tutuklandı. Siyasi soykırım operasyonları kapsamında gece saatlerinde evlerine eş zamanlı polis baskını yapılan HDP’li Eş Başkanlar ve vekiller gözaltına alınarak Amed, Şırnak ve Bingöl’e getirildi. Vekiller hakkında DTK, KCK ve 6-8 Ekim Kobanê direnişine yönelik soruşturmalar kapsamında ifade vermeyi reddettikleri için yakalama ve gözaltı kararı olduğu öğrenildi.

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Amed, Şırnak, Hakkari, Van ve Bingöl Cumhuriyet Savcılıklarının ilgili verdiği talimatlar doğrultusunda 13 milletvekili hakkında yakalama kararı çıktığı öğrenildi. HDP’li vekiller hakkında “örgüt üyeliği”, “örgüt adına faaliyette bulunmak” ve “örgüt propagandası” gibi iddialarla yakalama kararı çıktı.

Milletvekilleri Tuğba Hezer ve Faysal Sarıyıldız hakkındaki yakalama kararı yurt dışında oldukları için uygulanamazken, milletvekili İmam Taşçıer daha sonra gözaltına alındı. Akşam saatlerine kadar süren duruşmaların ardından Eş Başkanlar Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş, Amed milletvekilleri Nursel Aydoğan ve İdris Baluken, Şırnak Milletvekili Leyla Birlik, Hakkari Milletvekili Selma Irmak, Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, Şırnak Milletvekili Ferhat Encü, Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan tutuklandı. Gözaltına alınan Sırrı Süreyya Önder, İmam Taşçıer ve Ziya Pir, “adli kontrol” şartıyla bırakıldı.

GÖZALTINA ALINAN KADINLARIN HEPSİ TUTUKLANDI

Gözaltına alınan kadınların tamamı tutuklanırken, adliyeye çıkartılan HDP Eş Başkanı ve Van Milletvekili Figen Yüksekdağ, savcılık savunmasında "Sizden hiçbir talebim ve beklentim yoktur. Siyasi faaliyetlerim nedeniyle ancak beni seçen halkım sorgulayabilir" dedi.

Ankara'daki evinden gözaltına alınarak Amed’de adliyeye çıkartılan HDP Eş Başkanı ve Van Milletvekili Figen Yüksekdağ, savcılık savunmasında "Şaibelerle dolu bir siyasi geçmişe sahip olan Erdoğan emretti diye başlatılan bu yargı tiyatrosunda figüran olmayı kabul etmiyorum. Sizden hiçbir talebim ve beklentim yoktur. Siyasi faaliyetlerim nedeniyle ancak beni seçen halkım sorgulayabilir" dedi.

SEBAHAT TUNCEL İŞKENCE İLE GÖZALTINA ALINDI

DBP Eş Başkanı Sebahat Tuncel, HDP Eş Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile milletvekillerinin duruşmalarının sürdüğü sırada Diyarbakır Adliyesi önündeki polis saldırısında işkenceyle gözaltına alındı. Güvenlik Şube'ye götürülen DBP Eş Başkanı Sebahat, ardından TEM Şube Müdürlüğü'ne götürüldü. Sebahat Tuncel’in bekleyişi sürüyor.

HDP’Lİ KADINLARA İDDİA EDİLEN FEZLEKELER

Siyasi faaliyetleri nedeniyle gözaltına alınan vekillerin fezlekelerde HDP'li kadınlara ilişkin şu iddialar yöneltilmişti:

HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ: “Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, örgüt propagandası yapmak, suç işlemeye alenen tahrik, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini, devletini, yargı organlarını, askeri ve emniyet teşkilatını alenen aşağılama, devletin birliğin ve ülke bütünlüğünü bozma, suçu ve suçluyu övmek.”

HDP Şırnak Milletvekili Leyla Birlik: “Örgüt propagandası yapmak, halkı kin ve düşmanlığa tahrik, suç ve suçluyu övmek, askeri yasak bölgelere girmek.”

HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak: “Örgüt propagandası yapmak.”

HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım: “Örgüt propagandası, suçu ve suçluyu övmek.”

HDP Amed Milletvekili Nursel Aydoğan: “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek.”

510 fezleke bulunuyor

Öte yandan 59 HDP’li milletvekilinden 55’i hakkında toplam 510 fezleke dosyası bulunuyor. 

59 HDP'li milletvekili bulunurken, sadece 4 isim yürürlüğe giren Anayasa değişikliğinden etkilenmiyor. HDP İstanbul Milletvekilleri Garo Paylan, Celal Doğan, Bitlis Milletvekili Mahmut Celadet Gaydalı ve İzmir Milletvekili Müslüm Doğan haklarında fezleke düzenlenmeyen 4 HDP'li isim oldu.