HDP Van Kadın Meclisi: Kadınlar alanları terk etmeyecek

Van'da kadınlar bir araya gelerek, kendilerine dönük saldırıları ve siyasi soykırım operasyonlarını protesto etti. Kadınlar, alanlarda olmaya devam edeceklerini duyurdu.

HDP Van Kadın Meclisi, kadınlara yönelik baskı, şiddet ve siyasi soykırım operasyonlarını düzenlediği basın açıklamasıyla kınadı.

Van’da yapılan basın açıklamasına HDP Van İl Eş Başkanı Gülistan Orhan, eski Edremit Belediyesi Eş Başkanı Nurhayat Çelik, Barış Anneleri İnisiyatifi üyeleri ve TJA aktivistleri katıldı.

HDP İl Eş Başkanı Orhan tarafından yapılan açıklamada, "Kasım 2016’dan 8 Mart ve Newroz’a, oradan Hayır kampanyasına ve 1 Mayıs’a uzanan süreçte Türkiyeli ve Kürdistanlı kadınlar olarak ortaya güçlü bir irade koyduk. Toplumsal muhalefetin önünü açtık. Çığ gibi yağan kötülüklerle en küçük hücrelerine kadar dumura uğratılmaya çalışılan özgürlükçü, eşitlikçi toplumsal dinamiklerin önünü açtık. Direnmenin, itirazın ve sokağın gücünü bir kez daha hatırlattık" denildi.

'İSYANI BÜYÜTMEYİ SÜRDÜRECEĞİZ'

Açıklamada, şunlar da kaydedildi:

"Bizi yok sayanlara, dosta düşmana; biz varız, buradayız, gözardı edemeyeceğiniz bir güç ve iradeyiz. Toplumda ve yaşamda söz sahibiyiz, bize rağmen karar alamaz, siyaset yapamazsınız, dedik.Kasım 2016’da tecavüzü meşrulaştıran yasayı yerle bir ettik. 8 Mart’ta toplumu, sokakları kuşatan korku zincirlerini parçaladık; emeğimiz, bedenimiz, kimliğimiz, irademiz bizim, dedik. 16 Nisan’da kadınların hayırlarını birbirine ekleyerek, bize 'çok oluyorsunuz' diyenlere inat 'Hayır' isyanını büyütmeye ve çok olmaya devam ettik.

Şurası hiç unutulmamalıdır ki, biz bütün bunları on yıllardır mücadele ederek kazandığımız eş başkanlık kurumuna, siyasette kadın temsiliyeti ne ve kurumlaşmasına, yerel yönetimlerimize, kadın kurum ve derneklerine yönelik ağır saldırılar sonrasında yaptık.

Biz yok edici ablukalar, zırhlı hoparlörlerinden yükselen tecavüz tehditleri altında yaşam alanlarını terk etmeyen binlerce kadının 'itaat etmiyoruz' çığlığını, tek adam diktatörlüğüne, faşizme hayır diyoruz, itaat etmiyoruz sözüne ve mücadelesine taşıdık. Erkek zorbalığının ve şiddetinin en muktedir ve kurumlaşmış hali olan AKP devleti, kadın emeğine, kadın siyasetine, kadın kimliğine, kadın bedenine, kadın varlığına, kadın tarihine, kadın belleğine, kadın örgütlülüğüne ve kadın özgürlüğüne bütün gücüyle saldırıyor. Bu kadını köleleştirme hamlesiyle çatırdayan iktidarını en gerici hegemon erkeklik ortaklığıyla tahkim etmeye çalışıyor. Biz tehdidin ve tehlikenin farkındayız."

'HER ALANDA İRADEMİZE SAHİP ÇIKACAĞIZ'

Açıklamada, kadın vekillere dönük saldırılara da dikkat çekilerek, şunlar ifade edildi:

"Eş Genel Başkanımız Figen Yüksekdağ HDP’ye ve kadın politikasına verdiği emekle, yoğun saldırılar altında direngen ve dik duruşuyla, bulunduğu her alanda erkek egemenliğine karşı verdiği mücadele, çevresine yaydığı coşku ve cesaretle, Rojava Kadın Devrimi’ne ikirciksiz verdiği destekle hepimizin dostu ve yoldaşı olmuştur. Türkiyeli bir devrimci, sosyalist kadın olarak verdiği emekle Türkiyeli ve Kürdistanlı kadınlar arasındaki bağları güçlendirmiştir. Mücadelemizin ortak değeridir.

AKP ve Saray, Nursel Aydoğan’ın vekilliğini, Figen Yüksekdağ’ın vekilliğini, partimize üyeliğini düşürerek, Kadın Meclisi sözcümüz Besime Konca için yeniden ve yeniden tutuklama kararı çıkartarak, vekillerimizi il ilçe ve belediye eş başkanlarımızı tutuklayarak onların emeğini, değerini yok edemez, onları mücadele alanlarından, belleğimizden silemez. Bu çıplak erkek şiddetine cevabımız, her alanda irademize sahip çıkmak olacak."