Her ev kadınların özgürlüklerini sahiplendiği alanlar olmalı!

Soykırım operasyonlarına tepki gösteren kadınlar, "Her ev, her sokak, her mahalle kadınların özgürlüklerini sahiplendiği alanlar olmalı, tüm kadın hareketlerini güçlerini birleştirerek dayanışmayı büyütmeye ve görkemli direnişe çağırıyoruz" dedi.

Kongerya Jinen Azad (KJA), Dönem sözcüsü Ayla Akat ve Büyükşehir Belediye eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nın tutuklanmasına ilişkin merkez binasında basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklama KJA üyeleri, Barış Anneleri Meclisi, HDP Amed Milletvekili Çağlar Demirel, DBP Eş Genel Başkanı Sabahat Tuncel katıldı.

Kadınlar adına basın açıklamasını Ceylan Bağrıyanık yaparken, aynı zamanda 1 Kasım Dünya Kobanê Günü’nü de hatırlatarak, “Kobanê’nin özgürleştirilmesinin 3’üncü yıldönümü vesilesiyle öncelikle Kobanê’nin özgürleştirilmesinde direnen, direnerek yeni yaşamın kaynağı olan devrim şehitlerinin anıları önünde saygıyla eğiliyoruz. Erkek egemen sistem güçleri ve DAİŞ çetelerinin tüm saldırılarına karşı Arin Mirkanlar öncülüğünde direnen kadınlar ve halklar kazanmış,  Kobanê görkemli bir zaferle tarihi taçlandırmıştır” dedi.  

‘FAŞİZM SINIR TANIMIYOR’

Bağrıyanık, devletin son dönemlerde yaptığı politikalara dikkat çekerek, “Cizre bodrum vahşetleri, DBP belediyelerinin atanan kayyumlarla gasp edilmesi, on binlerce emekçinin işten atılması, basın kuruluşlarının kapatılmış ve KJA sözcümüz Ayla Akat Ata ve Amed Büyükşehir Belediye eş başkanlarımız Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nın tutuklanması faşizmin sınır tanımadığını göstermektedir. Bu erkek egemen sistemin halkların ve kadınların iradesine karşı geliştirdiği bir darbedir. Bu nedenle ne savaş hukuku tanımakta ne de ülke geleceği ile ilgili politik kaygı taşımaktadır” sözlerini kullandı.

‘TÜM KADINLARINI DARBE REJİMİNE KARŞI GÖRKEMLİ DİRENİŞE ÇAĞIRIYORUZ’

Kadınlara ve halka çağrıda bulunan Bağrıyanık, AKP hükümetinin Kürt halkını ve kadın özgürlüğünü talan ve gasp hareketiyle yok etmek istediğine vurgu yaptı. Bağrıyanık, “Onlarca kadın dayanışma kurumlarımız, kadın sığınma evleri, onlarca kadın kooperatifimiz, kadın haber ajansımız kapatılarak kadınların iradesi teslim alınmaya çalışılıyor. Bu uygulamalar ile kadına yönelik egemen erkek şiddetinin yolu sonuna kadar açılmaktadır. Örgütlenmesi bastırılmaya çalışılan ve yalnızlaştırılan kadın köleliğe mecbur bırakılmaktadır. Her ev, her sokak, her mahalle kadınların özgürlüklerini sahiplendiği alanlar olmalı, tüm kadın hareketlerini güçlerini birleştirerek dayanışmayı büyütmeye ve darbe rejimine karşı görkemli direnişe çağırıyoruz” ifadelerine yer verdi. 

Bağrıyanık, son olarak, AKP hükümetinden bir şey talep etmediklerini ve kadınlar olarak Kobanê’de direndikleri gibi direneceklerini belirtti. Ne tutuklamalarla, ne ölümlerle ne de saldırılarla bitmeyeceklerini söyleyen Bağrıyanık, “Bizler özgürlük hakikati, siz ve sisteminiz kölelik hukukusunuz, hüneriniz de ömrünüz kadar olacaktır. Bizler hep vardık, varız ve var olmaya devam edeceğiz” dedi.  

...