Hevrin Xelef’e İtalya’da iki ödül verildi

Türk devletine bağlı çetelerin vahşice katlettiği Kürt kadın siyasetçi Hevrin Xelef’in anısına İtalya’da iki ödül verildi.

Hevrin Xelef, Capoa Belediyesi’nin her yıl verdiği Margerita Troli ödülüne layık görüldü. Ödül, faşizme karşı partizan savaşlarında yer alan Troli anısına her yıl ‘Kadınlar için bir kadın’ başlığı altında veriliyor.

Ödülün tanıtımı için yayınlanan broşürde Xelef için “Tüm yaşamı boyunca halklar ve inançlar arasındaki birlik için mücadele eden bir kadın aktvisit” ifadeleri dikkat çekti. 25 Kasım’da düzenlenen törende Xelef’e verilen ödülü avukat Hazal Koyuncuer aldı.

Xelef, ayrıca ‘Sivillerin Hakları ve Özgürlüğü İtalya Koalisyonu”nun (Coalizione İtaliana İtaliana per la Liberta e i Diritti çivili-CİLD) 2019 yılı ödüllerinde ‘genç aktivist’ başlıklı ödüle layık görüldü.

30 Kasım Cumartesi günü yapılan törende Xelef adına ödülü Kürt kadın hareketi aktivisti Zilan Diyar aldı. Xelef’in bu ödüle layık görülmesinin katliamın üstünü örtmek isteyen güçlere net bir mesaj olduğuna dikkat çeken Diyar, “Bu ödül yeni bir toplumsal sistemi inşa etmeye çalışan biz Kürt kadınlarını mücadelesinde cesaretlendiriyor” dedi.

Suriye Gelecek Partisi Eşbaşkanı Hevrin Xelef, Türk ordusuna bağlı çetelerce 12 Ekim’de katledilmişti. Xelef’in katledilmesi uluslararası alanda yoğun tepkilere yol açmıştı.

Bu tepkilerin bir devamı olarak İtalya’da ünlü La Rebuplica’da bir imza kampanyasının ilanı yayınlandı. Kampanyanın çağrıcıları arasında eski bakan, sendikacı, gazeteci, milletvekili, aktivist ve belediye başkanlarının bulunduğu 100 kadın yer alıyor. İmza kampanyasını ülke geneline yaymak için 16 Aralık’ta Trento’da bir toplantı yapılacak. Toplanan imzalar, uluslararası ve ulusal mahkemelere sunularak savaş suçunu işleyenlerin ve yönlendirilenlerin yargılanması istenecek.