HNB: Erdoğan kadın direnişi boşa çıkarmayı hedefliyor

Bethnahrin Kadın Birliği: Erdoğan’ın başını çektiği faşist zihniyetin amacı, kadın direnişini boşa çıkarmak ve örgütlenmesini engellemektir.

Yazılı bir açıklama yapan Bethnahrin Kadın Birliği (HNB), barış sürecini bitiren AKP hükümetinin, Kürt halkının özgürlük mücadelesine, muhalif kesimlere, akademisyenlere, aydınlara, gazetecilere, kadınlara ve tüm anti demokratik uygulamalarla büyük bir saldırı kampanyası başlatıldığını kaydetti.

Amed Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Gültan Kışanak ile Fırat Anlı’nın gözaltına alınarak, tutuklandığını, bu uygulamayı protesto amacıyla toplanan kitleye ve özellikle kadın milletvekillerine, yöneticilerine çevik kuvvet tarafından şiddet uygulandığını da belirten HNB, “KJA Dönem Sözcüsü Ayla Ata Akat da bu gösteriler sırasında gözaltına alınarak tutuklanmıştır. Bu erkek sisteminin halklara ve bütün kadınlara karşı geliştirdiği bir onursuzlaştırma savaşıdır. AKP hükümeti talan ve gasp hareketiyle halkları ve kadınların temsilini ortadan kaldırmak istemektedir. Bu uygulamalarla erkek egemen şiddetin yolunu açmak köleci bir yaşamı dayatmaktadır.

Onlarca kadın kurumu, haber ajansı ve dergiler kapatılarak ve halkların iradesiyle seçilen belediyelere kayyumlar atanarak, demokratik siyasetten yana olan herkesin iradesi tutsak alınmaya çalışılmaktadır. Erdoğan’ın başını çektiği faşist zihniyetin amacı, kadın direnişini boşa çıkarmak ve örgütlenmesini engellemektir. AKP hükümeti erkek egemen zihniyetiyle kadınları şiddete, baskıya, tecavüze ve linç girişimlerine karşı savunmasız bırakmaktadır. Kadının haksızlığa karşı mücadelesini, özgürlüğe olan savaşını ve direnişini hazmedemeyen AKP hükümeti devletin kurumlarını, araçlarını kadına karşı acımasız bir şekilde her alanda kullanmaktadır” dedi.

Kışanak ve Ata ile insan haklarından, özgürlüklerden, demokrasi ve barıştan yana olan on binlerce kadının üzerindeki baskılara son verilmesi ve tutsak olanların hemen serbest bırakılmasını ve devletin anti demokratik, hukuk dışı yaklaşımlara bir an önce son vermesini talep ettiği ve şunları kaydetti: “Bu uygulamaları şiddetle kınıyoruz. Türkiye’de yapılan insanlık dışı baskıları durdurmak için, uluslararası güçleri ve kadın kurumlarını harekete geçmeye davet ediyoruz. Ayrıca Asuri-Süryani-Keldani halkı ve kadınlarına karşı 1915'te gerçekleştirilen soykırım ve inkar bugünde Türkiye devleti tarafından farklı inançlara, kimliklere, halklara ve kadınlara karşı devam etmektedir. Süryani-Asuri-Keldani-Arami kadınlarının özgürlük mücadelesini veren HNB olarak, her alanda barış, adalet ve özgürlük için mücadele veren kadınlarla birlikte, Saray emrindeki militarist güçlerin şiddetine karşı direnmeye devam edeceğiz. Bu temelde halkımızın ve diğer halklarının tüm kadınlarını TC’nin insanları köleleştirme siyasetine karşı el ele vermeye ve zalimlerin saltanatına son vermeye çağırıyoruz.”