"Hozan Mizgin özgürlükte ısrarın destanıdır"

Gerilla komutanı ve sanatçı Hozan Mizgin'i anan Kevana Zêrin Komitesi, "Mizgin yoldaşın çok yönlü, bütünlüklü ve sanatçı kişiliği Kürt kadının destanlaşan yanını ifade etmektedir" dedi.

Tev Çanda Jînên Kevana Zêrin Komitesi, Gurbet Aydın'ın (Hozan Mizgin) hayatını kaybedişinin 26. yıl dönümü vesilesiyle yazılı bir açıklama yaptı.

Hozan Mizgin şahsında tüm "Mayıs ayı şehitlerini" anan Kevana Zêrin Komitesi tarafından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: "Özgürlük Mücadelemizin her gününe destanlar yazdıran, şahadetleriyle bir halkı yeniden dirilten ve kadın özgürlük mücadelemizi görkemli bir özgürlük bilinciyle taçlandıran şehitlerimizi minnetle anıyor, Ş.Hozan Mizgin şahsında Mayıs ayı şehitlerimizin anısı önünde saygıyla eğiliyoruz."

MAYIS AYI ŞEHİTLERİ KÜRDİSTAN'DA YENİ YAŞAMIN TEMELLERİNİ ATMIŞTIR

Mayıs ayının büyük şahadetlerin yaşandığı bir ay olduğu vurgulanan açıklamada, şu ifadeler yer aldı: "Başta hozan Mizgin, Haki Karer, Halil Çavgun, Mehmet Karasungur, İbrahim Bilgin, gibi yoldaşların şahadeti mayıs ayında yaşanmış ve bu şahadetler Kürdistan da yeni bir yaşamın temellerini atmıştır. Yine 2010 yılının 9 Mayısında, Tahran’ın Evin Zindanı'nda, Şîrîn Elemholi (Ronahi Maku), Ferzat Kemanger, Ferhad Wekîlî, Alî Haydaryan ve Mehdî Îslamiyan yoldaşlar idam edildiler.

Bu yoldaşların şahadet biçimi özgürlük mücadelesinden duyulan kokunun bir ifadesi olmaktadır, Kürt özgürlük mücadelesi açısından ise emsalsiz direnişin ve Hallacı Mansurların kültürel direnişini ifade etmektedir. Bu şahadetler 6 Mayıs’ta kahramanca idam sehpasına yürüyen ve “Yaşasın Kürt ve Türk halklarının kardeşliği” sloganı atarak şahadete ulaşan Deniz Gezmişlerin, mirasına doğru sahiplenmiş, özgürlük militanlarının eşsiz mücadelesini ifade etmektedir."

GARZAN'DA İLK KADIN EYALET KOMUTANIDIR

11 Mayıs 1992 yılında Hozan Mizgin'in, “düşmanın eline sağ geçmemek için fedai bir tarzda şehit düştüğü” hatırlatan açıklamada devamla şunlar belirtildi: "Bu yoldaşın bize miras bıraktığı mücadelesi ve çok yönlü kişiliği bize sonsuz mücadele azmi ve coşkusu vermektedir. Kadın özgürlük tarihimizde önemli bir yeri olan Ş. Mizgin yoldaş, ilk kadın hareketi olan YJWK’nin kurucularından olmanın yanı sıra, Garzan da ilk kadın eyalet komutanı da olmaktadır. Mizgin demek, Kürdistan da özgür kadının ilk destanlarına adını yazmak demektir. Mizgin yoldaşın çok yönlü, bütünlüklü ve sanatçı kişiliği Kürt kadının destanlaşan ve büyük eylem sahibi olan yanını ifade etmektedir."

KADINLARIN SESİ OLMAYI BAŞARMIŞ BİR SANAT KAHRAMANI

"Ş.Mizgin yeri gelmiş, Kürt kadınını örgütlü bir yapıya kavuşturmuş, yeri gelmiş, bir halk ordusunun komutanı olmayı başarmış ve en ön saflarda yerini almış" denilen açılamada son olarak şunlar belirtildi: "Sesiyle bütün kadınların ve Kürdistan’ın özgürlük çığlığı olmayı başarmış bu yüce ruhlu kadın yoldaşımız, özgürlük mücadelemizin sembol kişiliklerindendir. O sadece Kürdistan da bir kahraman değil, o bütün kadınların sesi olmayı başarmış bir sanat kahramanı ve bir kültür devrimcisidir. Ş. hozan Mizgin şahsında bütün Kürdistan devrim şehitlerini anıyor ve onlara verdiğimiz sözü tekrarlıyor, kadın özgürlük partisi olarak şehitlerimizin anılarını özgür Kürdistan’da yaşatma sözünü bir kez daha yineliyoruz."