HPC-Jin 1. Konferansı başarıyla tamamlandı

Kadın Toplumsal Savunma Güçleri (HPC-Jin) Cizirê Kantonu 1. Konferansı 7’den 70’e tüm kadınların öz savunmasını sağlayacak hale getirilmesi kararlaşmasıyla gerçekleştirildi.

Cizîrê Kantonu 1. HPC-Jin Konferansı, bugün 250 delegenin katılımıyla Girkê Legê’ye bağlı Rimêlan kasabasında, İşçi Sendikası salonunda gerçekleştirildi. Tüm kadınların ve toplumun özsavunmasını ve kendi güvenliğini sağlayacak düzeye ulaştırılması kararlaştırıldı. 

Konferansta Rojava-Kuzey Suriye Demokratik federal Sistem Kurucu Meclisi üyesi Foza El-Yûsiv, Demokratik Özerklik Yönetimi, Sivil toplum kuruluşları, YPG-YPJ ve Asayiş güçleri temsilcileri de hazır bulundu.

Saygı duruşuyla başlayan konferansta 5 kişilik divan seçildi.

Konferans açılış konuşması Kuzey Suriye Demokratik Federal Sistemi Kurucu Meclisi üyesi Foza Yûsiv tarafından yapıldı. Foza Yûsiv konuşmasında Rojava ve Ortadoğu’nun hassas bir süreçten geçtiğini, bölgenin çete saldırıları altında olduğunu, kadınların iktidar zihniyetinden dolayı, işkence, şiddet ve öldürme uygulamalarına maruz kaldığını söyledi.

Foza Yusuf, yediden yetmişe toplum içindeki kadınların HPC içerisinde yer aldığını ve kendi toplumunu savunup koruduğunu belirterek, “Bu şekilde kimse bizi yenemeyecektir” dedi.

Tüm kadınlara birlik çağrısında bulunan Kurucu Meclisi üyesi şunları söyledi: “Biz kadınlar kadınları mutlaka korumalıyız. Bizim el ele verip tüm saldırılara karşı birlik içerisinde olmamız lazım. Bir daha Şegal’deki gibi katliamların tekrarlanmaması için bu önemlidir. Onun içinde her açıdan örgütlememiz gerekir. Tüm kadınlar güçlerini birleştirmeli ve öncülük misyonlarını yerine getirerek mücadelelerini yükseltmelidirler.”

Daha sonra Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın savunmalarında özsavunmaya ilişkin değerlendirmelerin yer aldığı bölümler okundu ve özsavunmaya ilişkin bir sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi.

HPC-Jin’ın faaliyet raporunun okunması ardından çalışmalar, örgütsel durum ve geleceği dönük planlamalar üzerine tartışıldı.

Tartışmaların ardından HPC-Jin’in tüzüğü okunarak konferans bileşimi tarafından onaylandı. Konferansta HPC-Jin isminin Parastina-Jin(Kadın Savunma) olarak değiştirilmesi kararlaştırılarak Parastina Jin’ın bayrağı belirlendi.

Konferansta son olarak 45 kişilik bir meclis, 13 kişilik bir koordinasyon, başkan ve yardımcıları seçildi.  Cizîrê Kantonu Parastine-Jin Güçleri’nin başkanlığına Xaliya Husêin seçildi.

Konferansın sonunda kadınlar, İşçi Sendikası Salonu önünde bir açıklama yaptı. Konferanslarını başarıyla sonuçlandırdıklarını dile getiren kadınlar, 3 Ağustos 2014 günü başlayan Şengal Katliamı’nda yaşamını yitirenleri andı. Bu katliamda binlerce kadının katledildiğini ve halen binlerce kadının DAİŞ’in elinde esir olduğunu ifade eden kadınlar “intikamlarını alacağız ve bir daha asla kadınlar savunmasız olmayacak” dedi.

Açıklamada ayrıca Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan yaşam ve özgürlük koşullarına değinen kadınlar “Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın perspektifleri doğrultusunda örgütlendik ve artık bir savunma gücüyüz. Önderliğin özgürlüğü bizlerin tüm kadınların özgürlüğüdür” diye belirtti.

Açıklama ardından konferansa katılan kadınlar “Bi can bi xwîn em bi terene ey Serok” ve “Be Serok jiyan na be” sloganlarıyla dağıldı. 

...